Seimas nelinkęs „bausti“ partijų dėl pareigų atsisakiusių kandidatų

Seimas nepritarė siūlymui, kad rinkimuose į Seimą, savivaldybių tarybą ar Europos Parlamentą (EP) dalyvaujantiems ir išrinktiems kandidatams atsisakius eiti pareigas, į kurias jie išrenkami, sumokėti rinkimų užstatai už visą kandidatų sąrašą nebūtų grąžinami.

Tokios Seimo Lietuvos socialdemokratų darbo (LSDD) frakcijos nario Petro Čimbaro antradienį pateiktos rinkimus reglamentuojančios įstatymų pataisos nesulaukė pritarimo po pateikimo.

Už jas balsavo 31 Seimo narys, prieš buvo 7, susilaikė 37 parlamentarai. Seimas nebuvo kategoriškas šiuo klausimu, nes projekto galutinai neatmetė, bet grąžino iniciatoriams tobulinti.

Jeigu Seimas būtų pritaręs, tais atvejais, kai kandidatai atsisako pareigų, į kurias yra išrenkami, kandidatas, partija ar rinkimų komitetas prarastų visus sumokėtus rinkimų užstatus – ir už konkretų kandidatą, kuris nesutinka eiti pareigų, į kurias yra išrinktas, ir už kitus kandidatus.

Įstatymų pataisas parengę Seimo nariai P. Čimbaras ir Andrius Palionis deklaruoja siekį apginti rinkėjų teises ir pateisinti jų lūkesčius, kad kandidatas, už kurį žmonės balsavo, ir eitų tas pareigas, į kurias buvo išrinktas.

„Renkant asmenis daugiamandatėse rinkimų apygardose yra susiklosčiusi praktika, kai, siekiant pritraukti daugiau rinkėjų balsų, į kandidatų sąrašus yra įtraukiami žinomi, kitas aukštas pareigas einantys politikai, kurie neketina eiti pareigų, į kurias kandidatuoja. Tokiu būdu rinkėjai yra klaidinami, tad siūlome užkirsti tam kelią“, – sako Seimo narys P. Čimbaras.

Šiuo metu galiojantys Seimo, savivaldybių tarybų, Rinkimų į EP įstatymai numato, kad partijos, rinkimų komiteto ar paties kandidato sumokėtas rinkimų užstatas yra grąžinamas ir tais atvejais, kai išrinktas kandidatas neketina eiti pareigų, į kurias yra išrinktas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaipgi

kaipgi portretas
kitaip juk ranka ranka plauna,,,,,,

,,Kas galima

,,Kas galima portretas
Jupiteriusi, tas negalima jaučiui" - kas galima partijoms Lietuvoje, to negalima niekam iš piliečių
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių