Seimas ėmėsi siūlymo, kad seksualinio smurto bylose vaikus gintų specializuotas advokatas

Seimas ketvirtadienį ėmėsi siūlymo, kad seksualinio smurto prieš vaikus bylose jiems būtų skirti specializuoti advokatai, finansuojama psichologinė pagalba.

Taip pat bus svarstomos Baudžiamojo proceso kodekso pataisos, kuriomis siekiama griežtinti seksualinę prievartą patyrusių vaikų apklausos tvarką. Tokiems opozicijos atstovų parengtiems projektams pritarta po pateikimo ketvirtadienį per opozicijos inicijuotą neeilinę sesiją, jie toliau bus svarstomi per pavasario sesiją.

Sesiją opozicijos atstovai sušaukė praėjusią savaitę Generalinei prokuratūrai paskelbus apie buvusiam Seimo nariui Kristijonui Bartoševičiui pateiktus įtarimus dėl galimo nepilnamečio ir mažamečio asmens seksualinio prievartavimo bei tvirkinimo prieš keturis asmenis. Šios veikos, kaip įtariama, įvykdytos jam esant Seimo nariu.

Vaiko teisių apsaugos pagrindų bei Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos įstatymų pataisos numato, kad vaikams, galimai patyrusiems seksualinį smurtą, būtų skiriamas specializuotą valstybės garantuojamą antrinę teisinę pagalbą teikiantis advokatas, išskyrus tuos atvejus, kai vaiko tėvai arba kiti atstovai sudaro teisinių paslaugų teikimo sutartį su jų pasirinktu advokatu vaiko interesams ginti.

Taip pat vaikams, galimai patyrusiems seksualinį smurtą, ir jų interesus atstovaujantiems suaugusiems turėtų būti teikiama valstybės finansuojama specializuota psichologinė pagalba. Jos teikimo tvarką nustatytų socialinės apsaugos ir darbo ministras kartu su sveikatos apsaugos ministru.

Taip pat numatoma keisti Baudžiamojo proceso kodeksą, kad nepilnamečių apklausose seksualinės prievartos bylose nebūtų leidžiamos pakartotinės apklausos.

Teikiamais pakeitimais, anot jas inicijavusios parlamentarės Dovilės Šakalienės, siekiama, kad seksualinę prievartą patyrę vaikai nebūtų traumuojami nusikaltimų tyrimo metu, taip pat norint sumažinti rizikas, kad vaikas dėl spaudimo pakeis parodymus prievartautojo naudai.

Šiuo metu Baudžiamojo proceso kodekse nustatyta, kad nepilnametis liudytojas ar nepilnametis nukentėjusysis ikiteisminio tyrimo metu paprastai apklausiami ne daugiau kaip vieną kartą, tačiau leidžiamos ir pakartotinės apklausos.

Pasak parlamentarės, šiuo metu nevengiama vaikus apklausti pakartotinai, todėl kodekse siūloma įtvirtinti nuostatą, kad nepilnametis liudytojas ar nepilnametis nukentėjusysis ikiteisminio tyrimo metu galėtų būti apklausiami tik vieną kartą. Išimtis dėl pakartotinės apklausos būtų galima, kai tai būtų būtina dėl naujai paaiškėjusių aplinkybių.

Pataisomis taip pat siūloma, kad pertrauka apklausos metu galėtų būti skelbiama remiantis psichologo rekomendacija dėl vaiko emocinės, psichologinės ar fizinės būklės. Po pertraukos vaikas neturėtų būti apklausiamas dėl tų pačių aplinkybių, dėl kurių jis jau yra pateikęs atsakymus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o ,,,specializuoti advokatai,, turetu but parinkti is

o ,,,specializuoti  advokatai,, turetu but parinkti is   portretas
konservatpedofilu ir LGBTQ gauju tarpo !!!???

<<?????

&lt;&lt;????? portretas
TIKUOSI BUS SĄŽININGAS IR TIKRAI NE VAIKŲ MYLIETOJAS....NA NESIBAIGS TAIP BLOGAI KAIP GARLAIVOJE IR VAIKAI NEGRĮŽDAMAI NEDINGS ,KAIP DEIMANTĖ....

Vargas

Vargas portretas
dėl tokių Seimo narių kvalifikacijos. Ponia net nežino, kad baudžiamąjame procese net nėra specializuoto advokato sąvokos, nėra tokių specializacijų ir advokatūros įstatyme. Teikia pataisas, o galvoje tuščia tuščia. Vargšė, kitaip nepavadinsi…
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių