S. Skvernelis: Lietuva nesugebėjo padaryti lemtingo lūžio kovoje su korupcija

Prezidento posto siekiantis premjeras Saulius Skvernelis, pristatydamas savo rinkimų programos gaires, teigia, kad prezidentas turi siekti glaudesnio bendradarbiavimo su Vyriausybe ir Seimu.

S. Skvernelis džiaugiasi dabartine Vyriausybės programa ir tvirtina, kad, tapus prezidentu, Vyriausybės darbai bus tęsiami. Kandidatas išskiria vieną bloką, kuriame reikia esminių pokyčių, - tai teisingumas ir teismai.

Pasak S. Skvernelio, Lietuva dar nesugebėjo padaryti esminio lūžio kovoje su korupcija. Pasak premjero, prezidentas turi ne tik skirti teismų sistemos atstovus, bet ir nubrėžti jų veiklos gaires.

,,Pirmas blokas - teisingumas ir teismai, tai labai svarbi prezidento atsakomybė. Mes dažnai matome Prezidento instituciją tik su personaliniu paskyrimu. Mes dar nesugebėjome padaryti lūžio kovoje su korupcija, tai parodė paskutiniai įvykiai. Teismų sistemos reforma, pertvarkymas ir atitinkamų standartų įtvirtinimas - taip turi būti minimalizuotos galimybės piktnaudžiavimui“, - Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) konferencijoje teigė S. Skvernelis.

Pasak pretendento kandidatuoti Prezidento rinkimuose, jis palaiko idėją įvesti specializuotus teismus bei mažinti bylų sprendimo procedūras. Premjero teigimu, šiuo metu korupcinės bylos užsitęsia ir nepasiekia reikiamo rezultato. Taip pat S. Skvernelis pažymėjo, kad žvalgybos instituto išplėtimas yra būtinas kovai tiek su korupcija, tiek su kylančiomis grėsmėmis valstybei iš išorės.

,,Turime sumažinti galimybę piktnaudžiauti teisėmis, kurios įtvirtintos ir įstatymuose, kalbu apie piktnaudžiavimą procesinėmis teisėmis, kuomet ikiteisminiai tyrimai ir teisminiai procesai, bylų nagrinėjimas išsitęsia. Ir mes griauname du esminius procesus - operatyvumą, teisingumas turi būti greitas. Jis turi greitai pasiekti tikslus, ir visuomenė tuo pasitiki. (...) Prezidentas savo konstitucinėmis galiomis turi skirti atitinkamus pareigūnus. Teismų kompetencijos, teismų krūviai (...) susiję su Prezidento institucija ir jo įstatymo iniciatyvomis“, - teigė S. Skvernelis.

,,Konstitucijoje numatyta atskira specializuotų teismų rūšis (...) Tam tikros bylos, kaip šeimos bylos, administracinės bylos ir kitos bylos, gali būti skiriamos specializuotiems teismams“, - teigė premjeras.

Kalbėdamas apie socialinę politiką, S. Skvernelis teigė, kad reikia tęsti Vyriausybės reformas. Kita vertus, pabrėžė premjeras, jo pagrindinis socialinės politikos aspektas - parama šeimai bei skurdo mažinimo politikos pirmumas.

S. Skvernelis taip pat teigė, kad reikia kelti viešojo sektoriaus atlyginimus.

Kalbėdamas apie švietimą, prezidento posto siekiantis premjeras pažymėjo, kad reikia tęsti pradėtus Vyriausybės reformas. Kita vertus, pasak S. Skvernelio, viena iš jo idėjų - nemokamos bakalauro studijos, taip pat reikia suteikti valstybės finansavimą studentams, norintiems studijuoti geriausiuose pasaulio universitetuose.

,,Turime kalbėti apie aukštojo mokslo prieinamumą - nemokamą visiems (...). Studentai, kurie nori studijuoti geriausiame užsienio universitetų penketuke, galėtų gauti finansavimą mokslui ir pragyvenimui“, - teigė Vyriausybės vadovas.

Pristatydamas savo užsienio politikos viziją, premjeras sakė, kad Lietuvos užsienio politikos esmė turėtų būti nacionalinio intereso įgyvendinimas. Vyriausybės vadovas pabrėžė, kad šį interesą realizuoti įmanoma užtikrinant visų lygių valdžių bendradarbiavimą.

,,Nacionalinės valstybės interesas turi būti pirmoje vietoje mūsų valstybei ir mūsų gyventojams. Neužėmimas pozicijos kenkia mūsų valstybei. Kiekviena valstybė turi pragmatinius interesus. Valstybės atstovavimas - pagrindinė ašis“, - sakė S. Skvernelis.

Premjeras tvirtino, kad kertinė jo užsienio politikos kryptis yra transatlantinė dimensija. Pasak Vyriausybės vadovo, Lietuva turi skirti daugiau dėmesio būtent šiai krypčiai. Premjeras pabrėžė bendradarbiavimo su Jungtinėmis Valstijomis svarbą ir tvirtino, kad Lietuva privalo didinti savo indėlį stiprinant strateginių partnerių gerovę.

JAV yra Lietuvos saugumo garantas, todėl, kaip sakė premjeras, jis nepritartų bendros ES kariuomenės idėjai. Pasak S. Skvernelio, bendros brigados gali būti, bet ne alternatyva NATO.

Premjeras taip pat išskyrė Lenkijos svarbą Lietuvai. Lenkija yra ne tik ekonomiškai pajėgi kaimynė, tačiau ir labai svarbi saugumo dimensijoje, pažymėjo S. Skvernelis. Premjeras akcentavo, kad Lietuvos šalies santykiai su Varšuva - gyvybiškai svarbūs.

Apibendrindamas S. Skvernelis pabrėžė, kad Lietuva šiuo metu yra ,,dviejų greičių“, todėl ekonominė diplomatija užsienyje pritraukti investicijas Lietuvai yra būtina.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lengva

Lengva portretas
Lengva izvelgti kitu nuodemes kurias esi pats dares budamas policijoje ir kitur tai gal ir pradeti reikia nuo saves prisipazink savo nuodemes ir visuomenes prasyk atleidimo gal tada ir i prezidentus busi isrinktas

Anonimas

Anonimas portretas
Tegul pats išsilaižo savo darbelius,o jau gali tada kalbėti.Tokio prezidento reikia saugotis,milicininkas lieka milicininku gero nelauk.O kompanijai dar ir karbauskis.

Pensininke

Pensininke portretas
Prezidentas kaip ir budamas komisaru be savo NUOMONES sius 240 policinku . O buvo pakankamai laiko irodyti savo SAZINES ir PROTO GALIA del korupcijos ivairiose valstybes srityse , ypac TEISESAUGOJE. Dabar tik bergzdi , nuvalkioti pazadai.
VISI KOMENTARAI 51

Galerijos

Daugiau straipsnių