S. Cichanouskaja ragina E. Macroną tarpininkauti sprendžiant krizę Baltarusijoje

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja pirmadienį paragino Emmanuelį Macroną (Emaniuelį Makroną) tarpininkauti sprendžiant politinę krizę jos tėvynėje ir išreiškė viltį, kad Prancūzijos vadovas galėtų įtraukti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną į dialogo inicijavimą.

„P. Macronas yra tarp stipriausių lyderių Europoje ir pasaulyje, tad jis būtų bent jau vienas šių tarpininkų. Galbūt jis galėtų paveikti p. Putiną, [kad šis] dalyvautų tarpininkaujant“, – Vilniuje naujienų agentūrai AFP sakė S. Cichanouskaja.

E. Macronas vėliau pirmadienį atvyksta vizito į Lietuvos sostinę.

S. Cichanouskaja AFP sakė, kad Europos Sąjunga turėtų išplėsti planuojamas sankcijas ir taip pat taikyti jas bendrovėms, remiančioms autoritarišką prezidento Aliaksandro Lukašenkos vyriausybę.

„Protestai nesiliaus“, – sakė buvusi kandidatė Baltarusijos prezidento rinkimuose, kuri iškart po rugpjūčio 9-ąją įvykusių rinkimų spaudžiama valdžios pasitraukė į Lietuvą.

„Žmonės nepriims režimo, kurio valdomi gyveno visus šiuos metus“, – pažymėjo ji.

S. Cichanouskaja išreiškė viltį, kad galės susitikti su E. Macronu per jo dviejų dienų vizitą Lietuvoje.

Prancūzijos prezidentas būtų garsiausias su S. Cichanouskaja susitikęs lyderis nuo ginčijamų Baltarusijos rinkimų, po kurių šalyje kilo ir tebesitęsia beprecedenčiai masiniai protestai.

Su S. Cichanouskaja, padėjusia įkvėpti baltarusių protestus, anksčiau susitiko Lenkijos ir Lietuvos, vadovaujančių Europos diplomatijai dėl Baltarusijos, lyderiai, taip pat ES užsienio reikalų ministrai.

Ji sakė, kad Prancūzijos prezidentas garsėja kaip tarptautinių krizių tarpininkas ir galėtų inicijuoti dialogą tarp Baltarusijos vyriausybės ir opozicijos, įtraukdamas V. Putiną.

„Dabar toks momentas, kai Baltarusijai reikia pagalbos pradedant dialogą, – sakė S. Cichanouskaja.

ES svarsto, ar skelbti sankcijas A. Lukašenkai ir kitiems veikėjams, kuriems priskiriama atsakomybė už protestų Baltarusijoje slopinimą smurtinėmis priemonėmis.

Tačiau S. Cichanouskaja sakė, kad blokas galėtų eiti toliau ir įvesti „ekonomines sankcijas kompanijoms, atskiriems verslininkams, remiantiems Lukašenkos režimą“.

Vis dėlto ji pabrėžė, kad tai neturėtų būti bendros ekonominės sankcijos, nes nuo jų „labiausiai kentės paprasti žmonės“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Na gerai išsiskėtus ir išsirietus galima ir kuiną paraginti bėgti eržilo judesiukais....

Čiubaka

Čiubaka portretas
cirkų cirkas. Nori kad Putinas per Makroną su derėtusi su čeburaška. Mažiau melodramų reikėjo vaikystėj žiūrėti

Iš Lietuvos

Iš Lietuvos portretas
anai gražiau atrodo. Ir ypač isivaizduojant save Baltarusijos prezyydente. Vargšė lunatikė:D)
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių