Komisija iš sąrašų brauks teistumą nuslėpusius kandidatus

  • Teksto dydis:

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) trečiadienį planuoja iš kandidatų sąrašų braukti teistumą nuslėpusius kandidatus.

Kaip BNS sakė VRK vadovas Zenonas Vaigauskas, jų gali būti per 200.

„Dar tikslinama informacija, Vidaus reikalų ministerija dirba, panašų, kad tokių gai būti daugiau kaip du šimtai“, - sakė Z.Vaigauskas.

Įstatymas numato, kad kandidatas turi nurodyti anketoje, jei po nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos ar užsienio valstybės teismo įsiteisėjusiu nuosprendžiu buvo pripažintas kaltu dėl nusikalstamos veikos. Teistumą dėl sunkaus ar labai sunkaus nusikaltimo padarymo reikia nurodyti be išlygų. Tuo metu okupacinio režimo teismo sprendimas dėl nusikaltimo valstybei nenurodomas.

Anksčiau VRK iš rinkimų sąrašų išbraukė per jaunus kandidatuoti asmenis ir kitoje savivaldybėje nei kandidatuoja deklaravusiuosius gyvenamąją vietą. Įstatymai numato, kad savivaldybės tarybos nariu gali būti renkamas nuolatinis šios savivaldybės gyventojas, kuriam rinkimų dieną yra sukakę 20 metų.

Sekmadienį komisijos posėdyje dėl per jauno amžiaus išbraukta 10 asmenų, dėl gyvenamosios vietos - dar 132.

Savivaldos rinkimuose pareiškė norą dalyvauti per 16 tūkst. asmenų, daugiau kaip 400 pageidauja varžytis dėl merų postų. Rinkimai į savivaldybių tarybas bei tiesioginiai merų rinkimai vyks kovo 1 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių