R. Karoblis: NATO šalių investicijos į gynybą leis reaguoti į kintančias grėsmes

Gynybos finansavimo gerinimui bei atgrasymo ir gynybos stiprinimui – tokioms temoms daugiausia dėmesio skirta ketvirtadienį prasidėjusiame nuotoliniame NATO gynybos ministrų susitikime.

„Investicijos į gynybą Aljanso mastu auga jau šeštus metus iš eilės. Tai rodo ne tik NATO vienybę, bet ir brėžia aiškią Aljanso perspektyvą: toliau stiprinti atgrasymą ir kolektyvinę gynybą bei būti geriau pasirengusiems reaguoti į kintančias grėsmes“, – sakė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, priminęs, kad prie dvejus metus Lietuva pirmą kartą pasiekė NATO įsipareigotą 2 proc. nuo BVP gynybos finansavimą.

„Jį ir toliau būtinai išlaikysime: tai mus įpareigoja daryti esama geopolitinė padėtis regione“, – sakė R. Karoblis.

Rusijai toliau plėtojant raketinius, konvencinius, branduolinius ginklus ir kitus pajėgumus, nepaisant COVID-19 nemažinant pratybų ir kito aktyvumo, NATO gynybos ministrai vertino pažangą stiprinant Aljanso atgrasymo ir gynybos laikyseną. Lietuvos pastangos šioje srityje labiausiai matomos per kovą su dezinformacija, energetinio saugumo priemones, sąjungininkų pajėgų judėjimo procedūrų pagreitinimo srityse, pažymima Krašto apsaugos ministerijos pranešime.

Penktadienį NATO gynybos ministrai aptars NATO operacijas Irake bei Afganistane. Irako vyriausybės prašymu NATO planuoja išplėsti misiją Irake, kurioje sąjungininkai padeda rengti Irako saugumo institucijas stabilizuojant šalį ir kovoje su teroristinėmis grupuotėms bei ISIS. Seime svarstomas mandato mūsų pajėgoms išplėtimas NATO misijoje Irake. Lietuvos galima kontribucija Irake, Danijos kontingento sudėtyje, prisidės prie vienybės sąjungininkams padedant stabilizuoti Iraką. Dabar NATO mokymo misijoje Irake tarnauja vienas Lietuvos karys, dar du turėtų išvykti į operacijos regioną spalio pabaigoje. Tuo tarpu Afganistane vykstant taikos deryboms nerimą kelia nemažėjantis smurto lygis. Sąjungininkai yra sutarę glaudžiai derinti veiksmus dėl galimo pajėgų išvedimo, kuris pasitarnautų taikos procesui.

Šiuo metu NATO operacijos „Resolute Support“ („Tvirtas ryžtas“) kontingentą sudaro apie 16 tūkst. karių iš 38 valstybių, tarp kurių karių iš Lietuvos yra 40.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

perdziant prisikus y trusikus

perdziant prisikus y trusikus portretas
teks sikna plaut ir keisti juos naujais....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių