R. Karbauskis: vieną mandatą lėmė rinkėjų aktyvumas

Opozicinių „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sako, jog vieną partijos mandatą Europos Parlamento (EP) rinkimuose lėmė mažas rinkėjų aktyvumas.

„Bet esmė yra ta, kad prie tokio aktyvumo daug partijų peržengė penkis procentus ir atitinkamai pagal mūsų dalmenį, matyt, nebeišėjo (gauti antro mandato – BNS)“, – žurnalistams štabe sakė politikas.

„Norėjosi dviejų. Socdemų pirmininkė norėjo trijų. Dar kažkas norėjo keturių. Visi kažkiek prarado dėl to, kad labai daug kas gavo. Tikimės, kad kolegos, kurie pirmąsyk gavo mandatą, jie aktyviai dirbs ir papildys Lietuvos pastangų derlių“, – pridūrė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas.

Pirminiais Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, „valstiečiai“ gavo 8,95 proc. balsų ir vieną mandatą. Į Briuselį vyks pirmas sąraše buvęs ir po reitingavimo išlikęs parlamentaras Aurelijus Veryga.

„Geras jausmas, pabaigto darbo jausmas ir jis geras dėl to, kad mūsų rinkėjas bus atstovaujamas EP. Tai tikrai mes džiaugiamės, aišku, kaip ir visi turbūt prognozavome, tikėjomės daugiau, bet vis tiek tai yra labai geras rezultatas“, – kalbėjo A. Veryga.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras pažymėjo, jog EP yra pasiruošęs atstovauti „pakankamai konservatyvioms idėjoms“ tiek migracijos, tiek šeimų politikos klausimais.

Visi kažkiek prarado dėl to, kad labai daug kas gavo. Tikimės, kad kolegos, kurie pirmąsyk gavo mandatą, jie aktyviai dirbs ir papildys Lietuvos pastangų derlių.

Pats parlamentaras pažymėjo, jog ruošiasi dirbti žemės ūkio komitete.

„Esam davę vieną iš pažadų savo rinkėjams, kad jeigu taip susiklostys, jog bus vienas mandatas, kad tas mandatas bus panaudotas atstovauti mūsų žemdirbiams žemės ūkio komitete. Tai, nepaisant to, kad aš galbūt norėčiau į kitą komitetą labiau, bet tikrai to pažado laikysimės“, – sakė jis.

A. Veryga tapo „valstiečių“ sąrašo EP rinkimuose lyderiu, kai sutiko atsiimti savo kandidatūrą prezidento rinkimuose, LVŽS parėmus advokatą Igną Vėgėlę.

Pasak R. Karbauskio, spalį vyksiančiuose Seimo rinkimuose vaizdas bus kitoks dėl didesnio rinkėjų aktyvumo, o LVŽS turi ruoštis kovai antruose turuose.

„Tos trys partijos, kurios dabar yra priekyje, jos tikriausiai bus pagrindinės kovotojos antruose turuose. Aišku, konservatoriai, antruose pralaiminės. Tai ir tas mano siūlymas, kad mes su socialdemokratais sudarytumėme (susitarimą – BNS), kad tose apygardose, kur susidursime su konservatoriais ir liberalais, lieka galioti (susitarimas palaikyti vienas kitą – BNS), ir tokiu atveju antrieji turai gali būti sėkmingi tradicinių vertybių politikams“, – sakė R. Karbauskis.

Pirminiais duomenimis, šiemet EP rinkimuose balsavo 28,35 proc. rinkėjų.

EP narių kadencija trunka penkerius metus.

Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių