R. Karbauskis: Seimo pirmininkė į pavaduotojas teiks A. Norkienę

Didžiausiosios opozicinės „valstiečių“ frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis teigia, kad parlamento pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen į pavaduotojas teiks jų kandidatę Aušrinę Norkienę.

„Man patvirtino, kad kels tą kandidatūrą“, – antradienį po Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos Seime sakė jos seniūnas.

Pati V. Čmilytė-Nielsen žurnalistams antradienį rytą atsisakė įvardyti, kurį opozicijos siūlomą kandidatą į Seimo vicepirmininkus – A. Norkienę ar socialdemokratą Julių Sabatauską – ketina teikti balsavimui.

Pirmadienį susitikusi su R. Karbauskiu Seimo vadovė siūlė jam paieškoti kitos kandidatūros, kuri sulauktų didesnio palaikymo. Tačiau „valstiečiai“ nutarė kandidato į vicepirmininkus nekeisti.

Pasak R. Karbauskio, jeigu Seimas per slaptą balsavimą nepatvirtins A. Norkienės, vadinasi, nepatvirtins jokio jų kandidato.

Jis tvirtino, kad Rimos Baškienės kandidatūra rimtai nesvarstyta, nes ji pati nusprendė nekandidatuoti.

„Užpraėjusį penktadienį buvo tiesiog pokalbis net ne visų frakcijos narių apie tai, kas galėtų būti pavaduotojas. Tada minėtos trys pavardės: A. Norkienė, R. Baškienė ir T.  Tomilinas. Bet T. Tomilinas iš karto pasakė, kad jis nepretenduos, Rima pasakė tai eigoje. Praktiškai nebuvo jokios diskusijos, turėjome vienbalsį sprendimą, kad A. Norkienė keliama mūsų kandidate“, – aiškino „valstiečių“ lyderis.

Praktiškai nebuvo jokios diskusijos, turėjome vienbalsį sprendimą, kad A. Norkienė keliama mūsų kandidate.

R. Baškienė teigė savo kandidatūrą atsiėmusi dėl santarvės frakcijoje.

„Norėdama santarvės frakcijoje iš karto pasakiau: „Mieli kolegos, yra frakcijos seniūno pasiūlymas dėl A. Norkienės kandidatūros“. Dar kiti kolegos pakalbėjo apie rotacijos principus. Esu tas žmogus, kuris dėl postų nesiplėšo“, – antradienį Seime žurnalistams teigė R. Baškienė.

Ji neatmetė, kad jos kandidatūra Seime galėtų sulaukti didesnio pritarimo, bet ji privalo atsižvelgti į frakcijos poziciją.

„Galbūt (sulauktų daugiau balsų Seime – BNS), bet frakcijos, kuriai aš priklausau, nuomonė man asmeniškai yra svarbi. Jeigu frakcija mano, kad turi būti pokyčiai, vadinasi, aš turiu vykdyti frakcijos valią“, – sakė ji.

Pagal Seimo statutą, opozicinėms frakcijoms priklauso ne mažiau kaip du Seimo pirmininko pavaduotojų postai. Penktadienį, per pirmąjį naujojo parlamento posėdį, jau patvirtintas vienas opozicijos atstovas – „darbietis“ Andrius Mazuronis.

Darbo partijos frakcija yra mažiausia opozicinė frakcija Seime, turi dešimt narių.

Savo kandidatus į vicepirmininkus yra pateikusios didesnės opozicinės frakcijos – „valstiečių“, turinti 32 atstovus, ir socialdemokratų – 12 narių.

Palaikys socialdemokratai 

Nors opozicinė Seimo socialdemokratų frakcija neturės savo atstovo Seimo vadovybėje, šios frakcijos seniūnas Algirdas Sysas sako, kad socialdemokratai ketina palaikyti Seimo pirmininkės V. Čmilytės-Nielsen teikiamą kitos opozicinės – "valstiečių“ frakcijos atstovės Aušrinės  Norkienės kandidatūrą.

A. Sysas prastai vertina tai, kad Seimo pirmininkė nepasirinko socialdemokratų siūlytos Juliaus Sabatausko kandidatūros į Seimo vicepirmininkus.

„Manau, kad vertinsime prastai, blogai. Aš jau pirmą dieną kalbėjau, kad ne iš tos pusės pradėjo teikimą. Yra tokia teisė valdančiajai daugumai formuoti taip, kaip jai naudinga, o mes darysime išvadas. Prireiks kažkada ir mūsu balsų“, - antradienį  žurnalistams sakė A. Sysas, pajuokavęs „keršysime“.

Aš manau, kad opozicija turės tartis, mes galime mojuoti  kardais kiekvienas atskirai, bet bus žymiai naudingiau, jeigu yra tam tikras sutarimas.

Į klausimą, ar socialdemokratai siūlys kandidatą į opozicijos lyderius, jis atsakė: „ žiūrėsime“.

„Aš manau, kad opozicija turės tartis, mes galime mojuoti  kardais kiekvienas atskirai, bet bus žymiai naudingiau, jeigu yra tam tikras sutarimas“, – sakė A. Sysas.

Jis neatsakė, kada opozicinės frakcijos pasirašys susitarimą dėl bendradarbiavimo.

„Mes nelabai linkę į kažkokius rašytinius susitarimus. Dalykinius pokalbius – taip, rašytinius – ne. Bet mes rytoj  turėsime partijos prezidiumą ir partijos lygmenyje kalbėsime“, – sakė A. Sysas.

ELTA jau skelbė, kad Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen antradienį įregistravo keturis nutarimų projektus, kuriais teikia Seimui dar keturias kandidatūras į laisvas Seimo vicepirmininko pareigas.

Tai valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Paulius Saudargas, opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narė Aušrinė Norkienė ir dar vienos valdančiosios Laisvės frakcijos narys Vytautas Mitalas.

Dėl šių kandidatūrų Seimas ketina apsispręsti antradienį balsuojant slaptai.

Naujos kadencijos Seimas praėjusią savaitę pirmajame posėdyje išsirinko Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen, jos pirmąjį pavaduotoją konservatorių Jurgį Razmą ir pavaduotoją Darbo partijos frakcijos narį Andrių Mazuronį.

Seimo statutas suteikia galimybę parlamento vadovui turėti ne daugiau kaip septynis pavaduotojus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to Tiesa

to Tiesa portretas
Pa smau kyk prie Verygos nuotraukos ir tau praeis, nebelok taip

Tiesa

Tiesa portretas
Konservai ir liberalai žolėm apsirūkę specialiai nerinks p.Norkienę ar nematote , kad vadovauja psichiniai ligonys , Landsberginių

Verygacare

Verygacare portretas
O kas tas Karbauskis?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių