R. Karbauskis ragina atsieti kultūros finansavimą nuo alkoholio ir tabako akcizų

Valdančiosios Seimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis paragino Kultūros ministeriją parengti galimus kultūros srities finansavimo modelius, atsiejant Kultūros fondo finansavimą nuo alkoholio ir tabako akcizų.

Seimo opozicinių liberalų atstovas Arūnas Gelūnas teigia iš esmės palaikantis minėtą idėją, tačiau esąs atsargus, kol nėra pasiūlytas konkretus alternatyvus modelis, kaip būtų užtikrintas stabilus kultūros finansavimas.

„Mes dėsime maksimalias pastangas mažinti alkoholio vartojimą ir šioje vietoje patys sukursime precedentą, kad mažės finansavimas kultūrai. Siekis dvigubai sumažinti alkoholio vartojimą, patys suprantate, ką tai reiškia kultūros finansavimui“, – šią savaitę per Seimo Kultūros komiteto posėdį kreipdamasis į kultūros ministrė Lijaną Ruokytę-Jonsson sakė R.Karbauskis.

Kultūros ministerija savo ruožtu žadėjo parengti kelis įmanomų alternatyvų modelius ir juos pateikti parlamentarams vertinti.

„Mes galime, tik paruošime projektus, bet tam reikės politinės valios“, – posėdyje sakė kultūros viceministrė Gintautė Žemaitytė.

R.Karbauskio teigimu, šį klausimą būtina svarstyti bendrai visoms partijoms ir siekiant panašaus partijų susitarimo kultūros finansavimo klausimais, koks pasirašytas dėl gynybos finansavimo.

„Mes būtinai turime grįžti prie klausimo, kad kultūros finansavimas negali būti siejamas su alkoholio ir tabako akcizais. Dabar buvo šitai daroma, mes turime pažiūrėti, kas turi būti įstatymuose sutvarkyta, kad finansavimas būtų biudžetinis pagal nustatytą procentą, bet nebūtų siejamas su tais dalykais, su kuriais sieti to negalima“, – svarstė R.Karbauskis.

Kultūros komiteto pirmininko pavaduotojas opozicinių liberalų atstovas A.Gelūnas „valstiečių“ lyderio išsakytą idėją vadino nebloga, tačiau tik tuo atveju, jei bus parengtas aiškus projektas dėl stabilaus finansavimo kultūrai užtikrinimo.

„Idėja nebloga, bet tik tuo atveju, jei bus tikrai užtikrintas stabilus finansavimas, kaip žadama valstybinėms kultūros įstaigoms, kad joms net nereikės kreiptis rašyti projektų, bus numatytos lėšos veiklai. Tai yra sena visų kultūrininkų svajonė“, – BNS kalbėjo A.Gelūnas, anksčiau ėjęs ir kultūros ministro pareigas.

Anot parlamentaro, alkoholio ir tabako akcizais grįstas finansavimas kultūrai „atsirado ne iš gero gyvenimo, o siekiant užtikrinti kažkokį stabilų faktorių“.

„Surūkoma, išgeriama, parduodama ir nuo to sumokama kultūrai kaip savotiška indulgencija ar kažkokia labdara, ar geras darbas to sektoriaus, kuris negarsėja gerais darbais“, – kalbėjo A.Gelūnas.

Daugelį metų kultūros srityje dirbęs A.Gelūnas sakė matęs daugybę biudžeto svyravimų ir daugelį pažadų dėl lėšų kultūrai skyrimo, kurie nebuvo išpildyti.

„Prisimename ir mus ištikusią krizę, kur daugybė finansavimo eilučių buvo „užnulintos“ ir niekas negelbėjo. Tas alkoholio ir tabako akcizas, iš pradžių – vienas procentas, po to trys procentai - jis buvo tam tikra konstanta, kuri net ir sunkmečiu garantavo, kad neliks be finansavimo ta sritis. Tad jei pavyktų ar partijų sutarimu, ar griežtu Vyriausybės įsipareigojimu užtikrinti tokį pastovų finansavimą tam sektoriui, kuris dabar finansuojamas iš alkoholio ir tabako, tai aš balsuočiau „už“, – sakė A.Gelūnas.

Pasak jo, kol kas minėta idėja tvyro abstrakčių planų pavidalu, tad kol kas ir vertinimas jos yra atsargus.

Kultūros ministerija komentare BNS nurodė esanti atvira visoms idėjoms, kurios prisideda prie Vyriausybės priemonių plano įgyvendinimo.

„Žinia, Vyriausybės priemonių plane numatyta finansavimą kultūrai per šią kadenciją padidinti nuo 0,6 proc. bendrojo vidaus produkto iki 1,2 proc. BVP. Turint omenyje, kad Vyriausybė turi ambicingų planų mažinant alkoholio vartojimą, prasminga mąstyti apie kitus kultūros finansavimo šaltinius“, – teigiama Kultūros ministerijos komentare.

Kultūros rėmimo fondą administruoja Kultūros taryba. Šiuo metu į minėtą fondą kasmet pervedama 3 proc. surenkamų alkoholio ir tabako akcizo lėšų.

2017 metais Kultūros rėmimo fondo biudžetas sudaro šiek tiek daugiau nei 17 mln eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių