R. Karbauskis: merų, tarybos narių rinkimus, jų modelius gali nustatyti įstatymas

Seime diskutuoja dėl to, kaip po Konstitucinio Teismo (KT) sprendimo, kuris merų rinkimų tvarką pripažino prieštaraujančia Konstitucijai, sureguliuoti tiesioginius merų rinkimus, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis siūlo trečiąjį, kompromisinį  Konstitucijos pakeitimų dėl merų rinkimų variantą – merų, tarybos narių rinkimus, jų modelius būtų galima nustatyti įstatymu.

R. Karbauskis siūlo sekti Lietuvos konstitucionalizmo tradicija Konstitucijos lygmeniu konkrečiai neidentifikuoti savivaldybės institucijų.

„Taip buvo dabar demokratiškiausia vadinamoje 1922 metų Lietuvos Konstitucijoje“, – tvirtina jis šeštadienį išplatintame pranešime.

Šiame variante siūloma tik abstrakčiai nurodyti „įstatymo nustatytas savivaldybės institucijas“, taip sudarant teisines prielaidas vėliau Seimui įstatymu šalia tarybų rinkimų pasirinkti tiesioginius merų ir netgi, radus sutarimą – galbūt ir seniūnų tiesioginius rinkimus.

Pasak R. Karbauskio, norint įgyvendinti šį modelį, tektų keisti penkis Konstitucijos straipsnius.

„Manau, šis variantas tiktų visiems ir dėl to turi šansą surinkti 94 Seimo narių balsus“, – sako R. Karbauskis, įsitikinęs, kad nei valdančiųjų, nei socialdemokratų dabar siūlomi Konstitucijos pataisų variantai dėl merų nesurinks 94 balsų.

Valdantieji, išskyrus Laisvės partiją, palaiko Seimo pirmininkės ir konservatorių siūlymą, kad tiesiogiai būtų renkama „vykdomosios valdžios institucija – savivaldybių merai“. Didžioji dalis opozicijos ir Laisvės partija remia socialdemokratų siūlymą išsaugoti dabartinį savivaldos modelį

Lietuvos savivaldybių asociacijos taryba šią savaitę nusprendė kreiptis į Seimą su raginimu įtvirtinti Konstitucijoje dabartinį tiesiogiai renkamo mero-savivaldybės tarybos vadovo statusą. 

Konstitucinis Teismas paskelbė, kad tiesioginiai merų rinkimai negalimi nepakeitus Konstitucijos.  Šis nutarimas įsigalios 2023 metų gegužės 3 dieną – baigiantis dabar išrinktų merų kadencijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

deinis

deinis portretas
KĄ 30 metų laužėme konstituciją ,metus KT nelegetivus,/neturi pirmininko/ dalis deputatų save laiko kitokiais ,neaiškios pakraipos ,kažkas negerai mūsų šalelėj.

ROMAS

ROMAS portretas
TEISINGAI GER GERBEMAS KARBAUSKI 100% JUS TEISUS

JONAS TO JEI NEŽINOČIAU

JONAS TO JEI NEŽINOČIAU portretas
Šudvabali visai i lankas plauki ubage rašinėji už bambali tai nors galvok ka rašai o tai atrodo kad 100% g4jus esi nes pas tuo šudais užpiltos smegenys
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių