Prezidentūra skeptiškai vertina siūlomą partijų susitarimą dėl koronaviruso

Prezidentūra skeptiškai vertina valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovo Ramūno Karbauskio siūlymą partijoms pasirašyti susitarimą dėl koronaviruso.

„Tokie deklaratyvūs susitarimai tokiose nestandartinėse situacijoje galbūt yra daugiau šou elementas, bandymas galbūt parodyti tam tikrą įtaką, bet jis kažkokio didelio poveikio neturės“, – ketvirtadienį interviu Lietuvos radijui sakė prezidento Gitano Nausėdos patarėjas Povilas Mačiulis.

„Prezidentas nemano, kad yra tikslinga rašytis kažkokius nacionalinius susitarimus šiuo klausimu“, – pažymėjo šalies vadovo patarėjas.

Pasak P. Mačiulio, šioje situacijoje savo darbą visų pirma turi atlikti atsakingos institucijos, būtina informuoti visuomenę, kaip elgtis šioje situacijoje.

Tokie deklaratyvūs susitarimai tokiose nestandartinėse situacijoje galbūt yra daugiau šou elementas.

„Prezidentas akcentuoja, kad nereikia skelbti panikos, bandyti ją įtakoti, galbūt siekiant net politinių dividendų, priešingai, institucijos visų pirma turi atlikti savo darbą, reikia tam deramai pasiruošti, informuoti visuomenę. Matome, kas vyksta socialiniuose tinkluose, žmonės linkę į paniką, ir sąmokslo teorijų ieškojimą, daug yra emocijų. Panikuot šiuo metu nėra dėl ko, reikia laikytis rimties“, – kalbėjo patarėjas.

Valdantieji penktadienį planuoja rinktis aptarti situaciją dėl koronaviruso, LVŽS vadovas R. Karbauskis partijoms siūlo pasirašyti susitarimą neskleisti panikos ir dezinformacijos.

„Posėdyje taip pat bus aptartas partijų susitarimo projektas, kuriuo šalies politikai įsipareigotų neskleisti panikos ir dezinformacijos, būti politiškai korektiškais ir objektyvias, dirbti vieningai žmonėms, nesinaudoti koronaviruso situacija savo politiniams tikslams pasiekti“, – feisbuke trečiadienį parašė R. Karbauskis.

Anot jo, susitarimą pasirašyti būtų kviečiamos visos parlamentinės partijos.

Koalicijos partnerių „socialdarbiečių“ vadovas Gediminas Kirkilas patvirtino remiantis tokį susitarimą, opozicijos atstovai pažėrė kritikos.

Institucijos turi tinkamai atlikti savo darbą

Valstybės lygio ekstremalios situacijos paskelbimas yra svarbus pasiruošimo pamatas kylančiai grėsmei dėl koronaviruso, teigia prezidento patarėjas P. Mačiulis. Pasak jo, esant viruso grėsmei, atitinkamos institucijos turi tinkamai atlikti savo darbą.

„Sunku vertinti, gerai ar ne (dėl valstybės lygio ekstremalios situacijos paskelbimo – ELTA). Reikia valdyti pilną informaciją. Džiugu, kad grįžta premjeras (Saulius Skvernelis – ELTA) ir sveikatos apsaugos ministras (Aurelijus Veryga – ELTA), akivaizdu, kad jų reikia norint suvaldyti situaciją. Džiugina, kad neturime nė vieno atvejo. Pasiruošimas turi būti iš anksto, taip pat ir ekstremalios situacijos paskelbimas yra tas pamatas, kad išgyventume šią situaciją“, – LRT radijui teigė prezidento patarėjas.

Džiugina, kad neturime nė vieno atvejo. Pasiruošimas turi būti iš anksto, taip pat ir ekstremalios situacijos paskelbimas yra tas pamatas, kad išgyventume šią situaciją.

Jo teigimu, dabar, S. Skverneliui ir A. Verygai grįžus į užimamus postus, situacijos valdymas dėl koronaviruso grėsmės Lietuvoje bus efektyvesnis.

„Galbūt visi šie veiksmai arba tas neveikimas, kuris buvo iki šiol, galbūt yra pasekmė, kad ir premjero, ir sveikatos apsaugos ministro nebuvo. Dabar, kai jie grįžta (...), aš neabejoju, kad tai (koronaviruso grėsmės suvaldymas – ELTA) yra jų prioritetinis klausimas, ir tikimės, kad viskas bus suvaldyta“, – sakė jis.

Visgi, pasak P. Mačiulio, minėti Vyriausybės nariai greičiausiai grįžta ne tiek dėl prezidento raginimo, kiek patys įvertinę situaciją.

„Manau, kad net ir atostogaujant ar būnant komandiruotėje tiek premjeras, tiek sveikatos apsaugos ministras tikrai sekė situaciją, ir tiek Italijos atvejis, tiek kiti pasirodantys atvejai jie rodo tam tikrą grėsmę ir Lietuvai. (...) Yra daug klausimų, kuriuos spręsti nuotoliniu būdu yra sudėtinga. (...) Aš manau, kad premjeras ir sveikatos apsaugos ministras, įvertindami situaciją, pakeitė savo planus ir grįžta į šią svarbią poziciją“, – teigė prezidento patarėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tomas

tomas portretas
O kaip kitaip? Be don Karabaso ieties ne tik koronoviruso, bet ir Seimo pirmininko neįveiksi. Taip mano ,,švariausias" Lietuvos politikas.

nuomone

nuomone portretas
paziuresim kaip skeptiskai vertins ,kai koronavirusas prezidentura aplankys

nuomone

nuomone portretas
Taip iseina kad prezidentura nesa muila nuo atskomybes ,idomiai masto prezidentas,negana kad pats panika kursto kalbedamas pert TV ,KAD VISKAS VYKSTA PAVELUOTAI ,pats musa ir pats rekia ,Geriau nenervuotu zmoniu su savo pasisakymais prezidentura
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių