Prezidentė: atsakomybė dėl korupcijos Vyriausybėje tenka premjerui

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, jog Vyriausybė tampa neatspari korupcinei įtakai, o atsakomybė už Ministrų kabineto darbą pirmiausia tenka premjerui Algirdui Butkevčiui.

„Vyriausybės galimybės tęsti darbą iki kadencijos pabaigos tiesiogiai priklauso nuo galimai neskaidriuose procesuose dalyvavusių asmenų gebėjimo prisiimti ir politinę atsakomybę“, - trečiadienį sakė prezidentė po susitikimo su premjeru.

Premjeras po susitikimo Prezidentūroje situacijos nekomentavo. Anot jo atstovės spaudai, ministras pirmininkas nebuvo pakviestas kartu su šalies vadove teikti komentarų žiniasklaidai ir savo poziciją ketina išsakyti vėliau trečiadienį.

„Grynai atvirai tiesmukai, ar premjeras gali likti ar ne, mes nekalbėjome. Aš labai tikiuosi, kad premjeras sugebės ir ras savyje jėgų pareikalauti atsakomybė iš tų žinybų, iš tų ministerijų, ant kurių krenta šešėlis“, - sakė prezidentė, paklausta, ar atsistatydinti, jos nuomone, turėtų ir premjeras.

Anot prezidentės, sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės atleidimas yra „pirmas žingsnis“.

„Tai gėdingi atvejai, dėl kurių Vyriausybė darosi pažeidžiama, neatspari spaudimui ir net galimai korupcinei įtakai. Matome neadekvatų situacijos vertinimą, problemų neigimą, akivaizdžių korupcijos apraiškų interpretavimą pagal seną nomenklatūrinį supratimą“, - sakė prezidentė, pažymėjusi, kad tai tik „gilina Vyriausybės krizę“ ir destabilizuoja padėtį šalyje.

Anot prezidentės, ant sveikatos apsaugos ir aplinkos apsaugos ministrų kritęs korupcijos šešėlis ir galimai neskaidri Žemės ūkio ministerijai pavaldžių įstaigų veikla „meta šešėlį visos Vyriausybės reputacijai“.

D.Grybauskaitės teigimu, jos minima „politinė atsakomybė“ nebūtinai reiškia ministrų atsistatydinimą. „Politinė atsakomybė gali būti prisiimama įvairiomis formomis, tai nebūtinai reiškia galutinį atsistatydinimą, palieku tą prerogatyvą spręsti pačiam ministrui pirmininkui (...), bet šešėliai kol kas krenta ir ant aplinkos ministro, ir ant Žemės ūkio ministerijos, ypač pavaldžių institucijų“, - sakė šalies vadovė.

Paklausta, ar reagavo į premjero viešai išsakytą prašymą pateikti konkrečius faktus apie korupcijos apraiškas Vyriausybėje, D.Grybauskaitė sakė nesanti „teisėsaugos institucija“.

Pasak šalies vadovės, Vyriausybė turi užtikrinti priimamų nutarimų skaidrumą, Žemės ūkio ministerijai ir kitoms ministerijoms pavaldžių įstaigų veiklos kontrolę, skaidrų ES paramos lėšų skirstymą bei valstybės ir savivaldybių įmonių veiklos skaidrinimą.

„Asmeninis pavyzdys ir atsakomybė bei europietiški skaidrumo standartai, o ne deklaratyvūs pareiškimai turi būti Vyriausybės besąlygiškos kovos su korupcija pagrindas“, - sakė šalies vadovė.

R.Šalaševičiūtė iš ministrės pareigų atsistatydino po to, kai sulaukė kritikos dėl viešo prisipažinomo, jog yra davusi kyšį medikams. Ji taip pat buvo apklausta tyrime dėl galimos korupcijos Šiaulių ligoninėje.

Aplinkos ministras „tvarkietis“ Kęstutis Trečiokas ir Druskininkų meras socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas Ričardas Malinauskas apklausti specialiaisiais liudytojais dėl galimai neteisėtos įtakos įteisinant vadinamąjį Vijūnėlės dvarą kurorte. Specialaus liudytojo statusas suteikiamas, kai teisėsauga turi duomenų apie galimą nusikaltimą, tačiau jų nepakanka įtarimams pareikšti. Šiame tyrime liudytoju teisėsauga nori apklausti ir patį premjerą.

Socialdemokratai teigia, kad skandalus dirbtinai kuria politiniai oponentai artėjant spalį vyksiantiems Seimo rinkimams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Roma

Roma portretas
Atsakomybe del korupcijos tenka premjerui A,ButkeviciuiBet jis ne vienas nesaziningas ju visas klanas-pirmiausiai visa partija,atskirai Malinauskas miesto vadas-valstybes vadas,kas bendro,sakyt nereikia,bet eilinis zmogelis nieko negali pakeisti,todel lieki,tik stebetoju,nes vel bua pazerta melagingu gyvenimo receptu,oziopliai tegul balsuoja,gyvenimas gereja,bet tik seime.

Tam "faktas"

Tam "faktas" portretas
Palygink su Kubiliaus vyriausybę...Gal ji buvo geresnė? Dar pridėk Landsbergių šaika, kuri viską sugriovė, apiplėšė net pensininkus ir grįžo į monarchijos laikus. Net partijos pirmininko postas jau tapo PAVELDIMAS.

sėkmės premjere kovoje....

sėkmės premjere kovoje.... portretas
Suplanuotas perversmas vykdomas.........nepasiduokite ir sveikite.....
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių