Prezidentė: „Brexit'o“ terminas bus pratęstas, bet jiems teks organizuoti EP rinkimus

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad Europos Sąjunga (ES) trečiadienį pratęs Jungtinės Karalystės pasitraukimo terminą, tačiau britams teks gegužės pabaigoje organizuoti Europos Parlamento (EP) rinkimus.

„Didelė tikimybė, kad tai bus ilgesnis pratęsimas, negu keli mėnesiai, ir su tam tikromis sąlygomis. Viena iš jų ir pagrindinė bus, kad tokiu atveju Jungtinė Karalystė turi organizuoti europinius rinkimus“, – žurnalistams Briuselyje sakė D. Grybauskaitė, atvykusi į ES šalių lyderių susitikimą.

Britų premjerė Theresa May (Tereza Mei) paprašė atidėti „Brexit'ą“, nes šalies parlamentas vis nepatvirtina jos Vyriausybės ir Briuselio suderėtos sutarties dėl išstojimo sąlygų.

ES jau yra pratęsusi „Brexit'o“ terminą nuo kovo 29 iki balandžio 12 dienos.

Dabar Th. May prašo atidėti pasitraukimą iki birželio 30 dienos, bet D. Grybauskaitė tikino, jog atidėjimas bus ilgesnis, Londonui nesugebant priimti sprendimų.

Prezidentė sakė, kad svarbus yra ne pats atidėjimo laikas, o pagalba Jungtinei Karalystei apsisprendžiant dėl šalies ateities.

„Nėra daug prasmės diskutuoti apie konkretų (atidėjimo) mėnesį“, – tvirtino šalies vadovė.

Ji taip pat pareiškė, kad ES neturėtų nustatyti daugiau „Brexit'o“ atidėjimo sąlygų Jungtinei Karalystei, nes tai prieštarautų bendrijos sutartims, o kiekviena šalis narė turi turėti vienodas teises.

Paklausta, ar užjaučia britų premjerę, D. Grybauskaitė sakė šioje situacijoje ja besižavinti: „Savo gyvenime nemačiau lyderio, kuris turėtų tiek ištvermės, jėgų ir kantrybės“.

Kai kurie ES pareigūnai nerimauja, kad ilgam atidėjus Jungtinės Karalystės pasitraukimą, britų buvimas gali trukdyti būsimojo ilgamečio bendrijos biudžeto planavimui ir reformoms.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Komentatoriai ar jum su galva viskas tvarkoj?

Kada

Kada portretas
paviešins KGB bylas ?

Anonimas

Anonimas portretas
ji ipratus visus tvarkyti taip iprato, KGB magnolija savo laiku tvarke visus dabar nesuderinus negali nezodzio pasakyti, o tep KGB dirba.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių