G. Nausėda: parama Ukrainai ir transatlantinio ryšio stiprinimas – svarbiausi regiono uždaviniai

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda, pirmadienį kreipdamasis į Trijų jūrų iniciatyvos (3SI) viršūnių susitikimo Rygoje dalyvius, akcentavo, kad šiuo formatu dalyvaujančios šalys turi tęsti paramą Ukrainai – karinę, ekonominę, diplomatinę, humanitarinę. Tai pat tvirtai remti Ukrainos siekį tapti Europos Sąjungos (ES) nare.

Lietuvos vadovo teigimu, Ukraina demonstruoja atsidavimą Europos vertybėms ir nusipelno ES šalies kandidatės statuso. Prezidentas kvietė 3SI lyderius tvirtai palaikyti Ukrainos narystės ES siekį, taip pat atverti duris Ukrainos dalyvavimui 3SI formatu.

„Regionui kylantys iššūkiai yra bendri, todėl glaudžiai bendradarbiaudami juos įveikti galėsime daug efektyviau. 3SI formatas suteikia puikią platformą tai daryti, taip pat įtraukiant strateginius partnerius –  Vokietiją, JAV ir Europos Komisiją, o ateityje, tikiuosi, ir Ukrainą“, – teigė prezidentas.

G. Nausėda kvietė regiono lyderius susitelkti ir drauge ieškoti būdų įveikti Ukrainos grūdų krizę ir atrasti naujus kelius grūdams keliauti per Europą.

Lietuvos vadovas taip pat pabrėžė transatlantinio bendradarbiavimo svarbą 3SI šalims bei teigė įžvelgiantis dar nemažai neišnaudotų galimybių JAV įtraukimui į regioninį bendradarbiavimą ir ragino inicijuoti bendrus infrastruktūros projektus su JAV.

Susitikime dalyvavę 3SI šalių lyderiai paskelbė bendrą deklaraciją, kurioje reiškia palaikymą Ukrainos narystei ES, įtvirtina savo įsipareigojimą bendradarbiauti įgyvendinant strateginius infrastruktūros projektus, įtraukiant ir Ukrainą, taip pat intensyviai plėsti transatlantinį bendradarbiavimą, praneša Prezidento komunikacijos grupė.


Šiame straipsnyje: prezidentasTrijų jūrų iniciatyvos viršūnių susitikimasRygakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių