Prezidentas vetavo Rinkimų kodeksą: siūlo netaikyti komitetams 180 dienų termino

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį vetavo Seimo naujai priimtą Rinkimų kodeksą, kuriuo sugriežtinta rinkimų komitetų veikla.

Šalies vadovas grąžina įstatymą siūlydamas jį papildyti nuostata, kad reikalavimas politiniams komitetams būti įregistruotiems ne vėliau kaip likus 180 dienų iki rinkimų dienos nebūtų taikomas per 2023 metų savivaldybių tarybų ir merų rinkimus, pranešė Prezidentūra.

Pasak prezidento, siekiant užtikrinti politinių komitetų teisę dalyvauti 2023 metų savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose būtina pritaikyti išimtį, kuri leistų šiuose rinkimuose dalyvauti ne vėliau kaip prieš 85 dienas iki rinkimų dienos įregistruotiems politiniams komitetams.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas konservatorius Stasys Šedbaras pasidžiaugė, kad valstybės vadovas vetavo nuostatą tik dėl kitų metų rinkimų, o visi kiti Seimo nustatyti sugriežtinimai politiniams komitetams tiko.

„Iš principo toks rinkimų komitetų reguliavimas yra naujas, ir mes ilgai diskutavome, ir jeigu prezidentui čia nekilo problemų, tai yra labai gerai. O dėl tų dienų, pasižiūrėsime, kad viską tarpusavyje suderintume“, – penktadienį BNS sakė S. Šedbaras.

Birželio pabaigoje Seimo priimtas Rinkimų kodeksas į vieną teisės aktą sutraukė visus rinkimų įstatymus, taip pat politiniams komitetams nustatė reikalavimus, panašius kaip ir partijoms.

Nauja tvarka numato, kad savivaldos bei Europos Parlamento rinkimuose kandidatų sąrašus galintys kelti politiniai komitetai turės būti steigiami kaip juridiniai asmenys, mažiausiai pusę metų iki rinkimų pradžios.

Prezidentas atkreipia dėmesį, kad išimtis komitetams yra numatyta Seimo keliomis dienomis vėliau priimtame Politinių organizacijų įstatyme, tačiau šis įstatymas nėra konstitucinis ir negali pakeisti Rinkimų kodekse įtvirtinto teisinio reguliavimo.

Šalies vadovo vertinimu, Rinkimų kodeksas, kaip jį priėmė Seimas, „gerokai apsunkintų ar apskritai paneigtų politinių komitetų teisės dalyvauti 2023 metų savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose įgyvendinimą“.

Prezidentas pažymi, kad, skirtingai nei politinės partijos, politiniai komitetai negali būti steigiami ir įregistruoti, kol neįsigaliojo Politinių organizacijų įstatymas. Šio įstatymo įsigaliojimo data numatyta šių metų rugsėjo 1 diena, t. y. likus maždaug šešiems mėnesiams iki savivaldybių tarybų ir merų rinkimų.

Išimtinės politinių partijų teisės dalyvauti rinkimuose įtvirtinimas niekaip negali būti pateisinamas.

„Atsižvelgiant į tai, kad Politinių organizacijų įstatyme numatytos steigimosi procedūros dėl objektyvių priežasčių gali užtrukti, politinių komitetų steigėjai gali nespėti įgyvendinti visų administracinių reikalavimų iki sueinant 180 dienų terminui iki šių rinkimų dienos“, – pažymi šalies vadovas.

„Išimtinės politinių partijų teisės dalyvauti rinkimuose įtvirtinimas niekaip negali būti pateisinamas. Todėl kviečiu Seimą papildyti konstitucinį įstatymą, taip užtikrinant politinių komitetų teises dalyvauti savivaldybių tarybų rinkimuose“, – pranešime spaudai cituojamas šalies vadovas.

Seime birželio pabaigoje balsuojant dėl Rinkimų kodekso „už“ balsavo 94 Seimo nariai, prieš buvo dešimt ir susilaikė 25 parlamentarai. Rinkimų kodeksas yra konstitucinis įstatymas, tad jam priimti reikėjo ne mažiau kaip 71 balso „už“.

Naujasis Rinkimų kodeksas nustato Seimo, prezidento, savivaldybių tarybų, savivaldybių merų rinkimų ir rinkimų į Europos Parlamentą, rinkimų politinių kampanijų finansavimo tvarką, Vyriausiosios rinkimų komisijos, kitų rinkimų komisijų darbo organizavimą.

Iš esmės į kodeksą perkeltos dabartinės rinkimų nuostatos, o pagrindinės rinkimų naujovės susijusios su rinkimų komitetų veikla.

Taip pat numatyta, kad partijų ar komitetų koalicijų pavadinimuose negalės būti naudojami asmenų vardai bei pavardės, partijoms leidžiama steigti analitinius centrus.

Taip pat nauja tvarka keliskart mažina rinkimų užstatus, keičia agitacijos draudimo terminus.

Valdantieji nusiteikę įsiklausyti į prezidento pastabas

Konservatorius Andrius Vyšniauskas sako, kad ragins partijos kolegas pritarti prezidento siūlymams, kuriuos jis išsakė penktadienį Seimui gražinęs pakartotinai svarstyti parlamente priimtą Rinkimų kodeksą. Kodeksą rengusiai darbo grupei vadovavęs konservatorius A. Vyšniauskas teigia, kad prezidento išsakytas veto yra labiau techninis ir į pateiktus siūlymus galima įsiklausyti.

Įstatymą vetavęs šalies vadovas siūlo papildyti Seimo priimtą konstitucinį įstatymą nuostata, kad nustatytas reikalavimas politiniams komitetams būti įregistruotiems ne vėliau kaip likus 180 dienų iki rinkimų dienos netaikomas organizuojant 2023 m. savivaldybių tarybų ir merų rinkimus. Siekiant užtikrinti politinių komitetų teisę dalyvauti 2023 m. savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose, pasak prezidento, būtina pritaikyti išimtį, kuri leistų šiuose rinkimuose dalyvauti ne vėliau kaip prieš 85 dienas iki rinkimų dienos įregistruotiems politiniams komitetams.

„Tai čia jokios problemos nėra, nes taip buvo numatyta politinių organizacijų įstatyme. Kaip aš suprantu, yra skirtingos teisininkų interpretacijos, kuriuo įstatymu reikės vadovautis steigiantis komitetams. Mūsų pirminė mintis ir buvo, kad šiuose rinkimuose terminas turi būti trumpesnis. Tai aš čia nematau problemos, tai labiau techninis veto“, – Eltai teigė A. Vyšniauskas.

„Aš frakcijos kolegoms tikrai siūlysiu, šiuo konkrečiu atveju, dėl kodekso atsižvelgti (...). Apskritai, tai techninis dalykas ir manau, kad tikrai galima priimti tą prezidento pasiūlymą“, – sakė konservatorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių