Premjerė I. Šimonytė dėkojo Europai už greitą reakciją, Baltarusijai perėmus lėktuvą

Premjerė Ingrida Šimonytė kalbėdama Vachau Europos forume dėkojo Europos sąjungai (ES) už greitą ir griežtą reakciją, Baltarusijai perėmus iš Atėnų į Vilnių skridusį civilinį orlaivį.

„Esu labai nuoširdžiai dėkinga už Austrijos ir daugelio kitų Europos bei pasaulio šalių paramą Lietuvai išgyvenant šį režimo remiamą teroro išpuolį. ES sureagavo kaip niekad greitai ir stipriai, ir aš tikiu, kad po šios skaudžios pamokos mūsų dangus bus šiek tiek saugesnis“, – šeštadienį Austrijoje vykstančiame forume sakė premjerė.

I. Šimonytė sakė, jog gali atrodyti, kad „Minske ir Maskvoje sėdintys diktatoriai, žmonių gyvybių ir laisvės kaina įsikibę valdžios, yra toli nuo kai kurių Europos sostinių“, bet Vilnių nuo Atėnų skyrė tik trijų valandų tiesioginis skrydis.

„Baltarusijos režimas nusprendė priverstinai nutupdyti „Ryanair“ lėktuvą ir įkaitais paimti šimtą ES piliečių, kad sulaikytų jauną žurnalistą Ramaną Pratasevičių, kurį Lukašenka laiko valstybės priešu. Nors pats Lukašenka jau seniai tapo priešu savo tautai“, – kalbėjo Lietuvos Vyriausybės vadovė.

Ji taip pat pabrėžė, kad paremdamos viena kitą teroro akivaizdoje Europos šalys turi nepamiršti, kad Baltarusijos žmonės „šį terorą išgyvena jau daugiau nei ketvirtį amžiaus ir jis vis stiprėja“ nuo Vakarų nepripažįstamų prezidento rinkimų.

Baltarusijos žmonių kančia tęsiasi. Ją galime matyti pažvelgę į sunkiai užmaskuojamas mėlynes ant R. Pratasevičiaus veido ir rankų ir į Sofijos Sapegos akis, kai po fizinių ir psichologinių kankinimų jie „išpažįsta“ nusikaltimus, kurių niekada nedarė.

„Nuo to laiko režimas smurtu nušlavė minias iš Minsko ir kitų Baltarusijos miestų gatvių. Deja, bet Baltarusijos žmonių kančia tęsiasi. Ją galime matyti pažvelgę į sunkiai užmaskuojamas mėlynes ant R. Pratasevičiaus veido ir rankų ir į Sofijos Sapegos akis, kai po fizinių ir psichologinių kankinimų jie „išpažįsta“ nusikaltimus, kurių niekada nedarė“, – kalbėjo premjerė.

Ji klausė, kaip Europa reaguos į įvykius Baltarusijoje, kartu pažymėdama, kad reakcija apibrėš Bendrijos likimą ir charakterį.

„Ar mes iš tikrųjų elgiamės vadovaudamiesi savo vertybėmis, ar toliau džiaugiamės šiomis vertybėmis savo privilegijuotame klube, stebėdami, kaip jos trypiamos mūsų pašonėje?“, – retoriškai klausė Lietuvos premjerė.

ES ir kitos Vakarų šalys didina spaudimą Baltarusijai nuo pernai rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų, kuriuose laimėtoju pasiskelbė autoritarinis ilgametis šalies lyderis Aliaksandras Lukašenka. Jo legitimumo Vakarai nepripažįsta.

Įtampa dar įsiplieskė, kai gegužės 23 dieną Minske buvo nutupdytas „Ryanair“ keleivinis lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių, o juo keliavęs opozicijos tinklaraštininkas R. Pratasevičius bei jo draugė S. Sapega buvo sulaikyti oro uoste.

Dėl šio incidento ES lyderiai pavedė Bendrijos institucijoms parengti tolesnes „tikslines ekonomines sankcijas“ Baltarusijos valdžiai ir išplėsti susidorojimu su opozicija kaltinamų subjektų „juodąjį“ sąrašą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dieduks

Dieduks portretas
Matosi, kaip sako Lietuvai reikia vieno šlubo vokiečio, valdžia be smegenu, o kad kalba grūdus Ukrainos pro Klaipedos uosta gales plukdyti čia ir durniui aišku batka neleis ne vieno sastato iš Ukrainos pro savo teritorija pratempti begiais, nes jam juk uždraude europa kalio trašas pro Klaipeda vežti, vyrriausybe žlugdo savo ekonomika, beliko dar dujas uždraust laivais plukdyti i terminala juk jos tai is Rusijos, bus šaunu nafta nebeina trašos nebeina ir biudžete skyle.

Ffghhh

Ffghhh portretas
Tėvyne, Tu mano Tėvyne! Už ką Tu mus šitaip baudi?!

Udrys

Udrys portretas
Gaila Simonytes.Ji mano kad jai pritaria Lietuvos zmones.Tai ir yra beda kad valdzia atitruksta nuo tikroves ir nebezino kad ji turi tarnauti savo valstybes pilieciams,o ne padlaizauti kazkokiems kitos valstybes perejunams
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių