Premjeras: prokurorai, kurie kalba apie negeroves, turi būti išklausyti

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis ketvirtadienį paragino Seimo narius išklausyti apie problemas teisėsaugoje prabilusius prokurorus.

Pasak jo, pareigūnus pakviesti liudyti turėtų parlamentinę prokuratūros kontrolę atliekantis Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

„Tai yra komiteto veiklos sritis, kur turi pasikviesti prokuratūros vadovus ir tuos prokurorus, kurie kalba ir pagal konkrečius faktus, jeigu tokie yra realūs, tada turėtų būti atliekami tam tikri veiksmai“, – Žinių radijui sakė premjeras.

S. Skvernelis pasiūlė, kad norintys kalbėti su anonimiškumo sąlyga prokurorai galėtų būti išklausyti uždarai.

„Tie prokurorai, kurie kalba, kurie nori kalbėti ir tas negeroves iškelti, jie turi būti išklausyti“, – teigė ministras pirmininkas.

Taip jis kalbėjo dienraščiui „Lietuvos rytas“ pastarosiomis savaitėmis skelbiant straipsnius ir prokurorų interviu apie keliamas abejotinas bylas, politinę įtaką ir generalinio prokuroro Evaldo Pašilio veiklą.

Premjeras tvirtino, kad šiose publikacijose „iškelti ir mesti labai rimti kaltinimai“.

Generalinė prokuratūra ketvirtadienį pareiškė neturinti jokios informacijos apie publikacijose skelbiamą galimą aukštų politikų kišimąsi į bylų tyrimą, neteisėtą persekiojimą ar poveikį tyrimams.

Ji teigia, kad kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiąjį prokurorą Julių Rėksnį su prašymu pateikti galimai jam žinomą faktinę informaciją ir kitas konkrečias aplinkybes, apie kurias publikacijoje pateikiami teiginiai jo vardu.

Jei tokie duomenys būtų pateikti, prokuratūra žada priimti sprendimus dėl išsamesnio jų ištyrimo, esant pagrindui – ir taikant baudžiamąjį persekiojimą.

Generalinio prokuroro pavaduotojo Žydrūno Radišausko teigimu, negerovės neturi būti nutylimos ar dangstomos, tačiau pasitikėjimą visa institucija pakertantys teiginiai negali būti tik hipotetiniai ar abstraktūs, jie turi turėti realų pagrindą ir būti pagrįsti konkrečiais faktais.

Siekiant aptarti situaciją ir priimti tinkamiausius sprendimus gegužės 6 dieną kviečiama neeilinė prokuratūros kolegija.​

Prokuratūra taip pat atkreipia dėmesį, kad „Lietuvos ryto“ publikacijoje buvo pateikti ir neteisingi, visuomenę klaidinantys duomenys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Prokurorai Lietuvoje savo funkcijos neatlieka.Jie nedirba,nes nereaguoja į skundus ir nusikaltimus toleruoja.Buvo rašyta ne vieną kaltą,neižiūrėjo nusikaltimo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių