Premjeras apie pedagogų streiką: čia yra daug politikos

  • Teksto dydis:

Premjeras Algirdas Butkevičius streikuojantiems pedagogams sako siūlantis dialogo kelią, o juos pačius tvirtina esant įtrauktus į politikavimą.

Premjeras pažymi, kad papildomų 500 mln. litų švietimui biudžete nėra, tad pedagogų keliami reikalavimai įvykdyti gali būti tik ilgalaikėje perspektyvoje.

„Aš visada matau kelią įtampos nuėmimui - tai dialogo kelias. Man pačiam teko susitikti su švietimo ministru ir profsąjungų lyderiais. Tame dialoge, kuris, manau, vyko gana draugiškoj aplinkoj, aišku, iš pradžių buvo keliami jų reikalavimai, bet kada mes tuos jų reikalavimus pradėjom aptarinėti ir numatėm ilgalaikę perspektyvą, kaip juos būtų galima gyvendint, bet ne iš karto“, - ketvirtadienį Žinių radijui sakė A.Butkevičius.

Tokioje situacijoje, pasak A.Butkevičiaus, mokytojų veiksmai vertinti kaip politikavimas. „Ar galima 500 milijonų iš karto skirti švietimo sistemai? Ar galima iš karto padidinti krepšelį (kiek reikalaujama - red.)? Čia yra daug politikos, ir yra kai kurie (streikus inicijuojantys “ red.) žmonės, kurie dirba su opozicinėmis politinėmis partijomis, ir, manau, to nereikėtų daryti. Aš manau, kai kurie žmonės įtraukiami į tai, mokytojai yra inteligentai ir tikrai neturėtų pasiduoti tokiems dalykams“, - kalbėjo premjeras.

Ketvirtadienį dalyje šalies mokyklų vyks įspėjamasis streikas, prie jo prisidedantys mokytojai neves pirmų dviejų pamokų, o darželių auklėtojai iš ryto dvi valandas nepriims vaikų. Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, gautais iš savivaldybių, streikuoti rengiasi 869 pedagogai 33 mokyklose.

Tuo metu Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga teigia, kad streikas turėtų apimti daugiau kaip šimtą ugdymo įstaigų.

Streiką pedagogai rengia reikalaudami atkurti mokinio krepšelio dydį, buvusį iki 2009 metų. Tuomet mokinio krepšelis siekė 3774 litus, šiuo metu – 3348 litus. Pasak Švietimo ir mokslo ministerijos, kitąmet planuojama mokinio krepšelį padidinti 32 litais iki 3380 litų (arba 979 eurų).

Taip pat pedagogai reikalauja ikimokyklinio ugdymo įstaigų pedagogų atlyginimus prilyginti bendrojo lavinimo mokytojų atlyginimams, iki 128 litų grąžinti bazinę mėnesio algą. Tarp keliamų reikalavimų - ir raginimai mažinti darželių grupes bei klases mokyklose. Be to, profsąjungos reikalauja, kad būtų pasirašyta šakos kolektyvinė sutartis ir sudarytos sąlygos mokytojams išeiti į senatvės pensiją nuo 55 metų.

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis sako, kad streikas neteisėtas, o visų reikalavimų įvykdyti neįmanoma dėl riboto biudžeto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to tam na

to tam na portretas
Sakai mokytojo darbas sunkus ar ne? Tai ko jį dirbi? Ar galvoji kad gausi algą vien už tai kad tavo nuomone tavo darbas sunkus? O tai kiek reikia mokėti senelių namų prižiūrėtojams, reanimacijos darbuotojams, chirurgams? Mokytojų algos yra didelės 2000-3000 litų į rankas jei dirba kaip priklauso pilną darbo dieną. Problema ta kad vaikų nebėra, o čia jau dovanokite, teks kažkam iš darbo išeiti.

To mamai

To mamai portretas
Brangioji, matyti, kad daug pinigų turi. Visose mokyklose yra po pamokų nemokamos kiekvieno dalyko konsultacijos. Tai ko nelanko jūsų brangenybė, o nori korepetitoriaus?

tam na

tam na portretas
Linkiu tamstai padirbeti mokytojo darba. Tada gal suprasi tamsta kaip tai saldu ir gera! Tamstos issilavinimo- lygis-be lygio...
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių