A. Pranckevičius: devintame sankcijų pakete bus nemažai Lenkijos ir Baltijos šalių siūlymų

Europos Sąjungai (ES) rengiant devintąjį sankcijų Rusijai paketą, Lietuvos ambasadorius Bendrijoje Arnoldas Pranckevičius sako, kad jame bus nemažai Lenkijos ir Baltijos šalių pasiūlymų.

„Nemažai idėjų, kurios atsidurs devintame pakete, yra paimtos būtent iš bendro Lenkijos ir Baltijos šalių non-paperio (neoficialaus dokumento-BNS) – mūsų pasiūlymų, ir ten atsispindės nemažai mūsų idėjų“, – LRT radijui trečiadienį sakė A. Pranckevičius.

Trečiadienį dėl šio sankcijų paketo ES ambasadoriai diskutuos oficialiame Europos Sąjungos valstybių narių Nuolatinių atstovų komitete COREPER.

Pasak Lietuvos ambasadoriaus, tikimasi, kad naujame sankcijų pakete bus priemonių technologijų, finansų ir kovos su dezinformacija srityse, taip pat jame atsidurs „bent pora šimtų“ naujų asmenų ir kompanijų, atsakingų už karo nusikaltimus Ukrainoje.

„Manome, kad dar yra nemažai veikėjų, ypatingai iš karinių struktūrų ir karinės pramonės, politinio elito, propagandistų, teisėsaugos, oligarchų, jų šeimų narių, kurie vis dar nėra sankcijų sąrašuose“, – teigė A. Pranckevičius.

Taip pat bus turbūt nemažai naujų eksporto ribojimų, ekonominių priemonių, sektorinių sankcijų, išplėstų technologijų sąrašų.

Jis taip pat tikisi, kad devintajame sankcijų pakete atsidurs nauji Rusijos televizijos kanalai bei bankai.

„Taip pat bus turbūt nemažai naujų eksporto ribojimų, ekonominių priemonių, sektorinių sankcijų, išplėstų technologijų sąrašų“, – kalbėjo A. Pranckevičius.

Vis dėlto, pasak jo, sankcijos greičiausiai bus švelnesnės nei norėtų Lietuva, ES priklausanti griežčiausių suvaržymų šalininkų grupei.

„Mes priklausome taip vadinamai sankcijų vanagų grupei – mus taip pravardžiuoja Briuselio spauda, nes kartu su Lenkija pasisakome už griežčiausias sankcijas. Natūralu, kad bendras 27 valstybių vidurkis visada bus žemiau nei mūsų lūkesčiai, todėl tikrai negali būti tokio sankcijų paketo, kuris būtų visiškai patenkinantis Lietuvą“, – teigė A. Pranckevičius.

Dėl Rusijos invazijos į Ukrainą Europos Sąjunga patvirtino jau aštuonis sankcijų Rusijai paketus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių