Aplinkos ministras: pinigų Lietuvos zoologijos sodui bus (interviu)

Šiandien portale kaunodiena.lt lankėsi Lietuvos aplinkos ministras Kęstutis Navickas. 46 metų kaunietis naujoje Vyriausybėje darbuojasi dar tik keletą mėnesių, tačiau jau spėjo susidurti su iššūkiais.

Ministras atsakė į skaitytojų klausimus apie savo kuruojamą sritį, aplinkosaugos problemas ir pasiekimus, numatomas įstatymų naujoves.

Visą pokalbį galite skaityti čia.

- Ar jūsų nepribloškė šių dienų įvykis Kaune, kai viduryje miesto buvo ciniškai nunuodyta keliasdešimt balandžių? Tokių atvejų būna ir su benamėmis katėmis, šunimis. Kaip galima susitvarkyti su tokiais nusikaltimais?

- Be abejo, pribloškė. Į tokius atvejus visi turime kuo greičiau reaguoti. Ir ne socialiniuose tinkluose, o tiesiog skambindami bendruoju pagalbos telefonu 112. Ir tuomet pareigūnai turės realų pagrindą atlikti savo darbą bei pareigas.

- Kokia asmeninė jūsų nuomonė apie daugiabučių renovaciją? Ar tikrai tame matote tik privalumus?

- Privalumų matome. Matome ir galimų ydų. Todėl šiuo metu atliekamas išsamus sistemos auditas, kuriuo remiantis tikimės pasiūlyti efektyvesnes gyvenamųjų namų renovavimo priemones.

- Man, kaip kaunietei, skauda širdį dėl prišiukšlintų Kauno marių pakrančių ir šalia esančių miškelių. Jas kartais pravalo tik patys gyventojai per pavasarinę talką "Darom". Kodėl niekas kitas nepasirūpina švara ir tvarka tokiame gražiame Lietuvos kampelyje?

- Kas priklauso nuo ministerijos valios, buvo padaryta - įvesta užstato sistema. Tad tikrai turėjote pastebėti, kad akivaizdžiai sumažėjo išmetamų plastikinių pakuočių bei stiklo taros ir pan. O dėl aplinkos valymo reiktų kreiptis į konkrečią savivaldos instituciją, seniūniją.

- Nuolat girdžiu pranešimus apie užgrobtas žemes parkuose ir kitose saugomose teritorijose. Kada pagaliau Lietuvoje bus tvarka – užgrobėjai bus nubausti, o pasisavintos žemės grąžintos teisėtam savininkui, t.y. valstybei?

- Valstybinės žemės valdytojas yra Nacionalinė žemės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos. Tačiau nesikratydamas atsakomybės noriu pabrėžti, kad dabartinė vyriausybė rengia priemonių planą, siekiant ateityje išvengti tokių situacijų. O esamos problemos ir situacijos bus sprendžiamos teisiniu keliu.

- Ar galite patvirtinti, jog Lietuvos ežerai chemikalais nebus valomi?

- Aklai patvirtinti negaliu, nes remiuosi ne prielaidomis, o mokslu grįstomis žiniomis bei mokslininkų rekomendacijomis. Tad sprendimus priimame atsižvelgdami į mokslininkų išvadas.

- Gyvūnų teisių gynėjai seniai sako, kad Lietuvos zoologijos sodas nėra pritaikytas visavertei gyvūnui egzistencijai. Kritikuojamas ir verslininko Antano Boso žvėrinčius pajūryje. Kokia ministerijos pozicija šiuo klausimu? Jei nesiimama veiksmų, vadinasi, viskas gerai?

- Zoologijos sodo rekonstrukcijai numatyta 11 mln. eurų. Finansavimas bus skirtas atsižvelgiant į du kriterijus: gyvūnų gerovės užtikrinimą ir lankytojų infrastruktūros gerinimą. Tai bus sprendžiama pačiu artimiausiu metu. Tikėtina, kad iki vasaros pajudės realūs darbai.

- Norėčiau sužinoti, ko, įvykdžius urėdijų perversmą, tikėtis eiliniams urėdijų specialistams, girininkų pavaduotojams ir eiguliams,  neturintiems aukštojo miškininkystės išsilavinimo, bet turintiems 20 ir daugiau metų darbo stažą?

- Reformos smaigalys nėra nusitaikęs į tiesiogiai miškuose dirbančius darbuotojus. Yra išleistas ministro įsakymas, kad iki tol, kol Seime nebus priimtos miškų įstatymo pataisos, urėdijose negali vykti struktūrinės permainos.

- Kodėl jau penktus metus nevykdomas Aukščiausio teismo sprendimas griauti nelegalius pastatus Kuršių nerijoje?

- Teismo sprendimas jau pradėtas vykdyti, nes nurodytas terminas sudaryti taikos sutartį baigėsi sausio pabaigoje.

- Kaip ministerija žiūri į Kauno valymo įrenginių Marvelėje problematiką? Kažkada pompastiškai atidaryti įrenginiai skleidžia nosį riečiantį kvapą. Sklinda gandai, kad nėra techniškai užbaigtas visas technologinis procesas, kad pirminio projekto įgyvendinimas neįmanomas, nes nupirkti įrengimai netinka galutiniam perdirbimui ir, kad įrenginiai naudojami senoviniu principu – pamaišai-nugriebi-nusistoja-iškasi-išveži-išpili.

- Negaliu komentuoti technologinių dalykų, juolab kad pagrindinė šios įmonės akcininkė yra Kauno miesto savivaldybė. O jei yra pagrįstų įtarimų dėl žalos aplinkai darymo, kviečiame pranešti telefonu 112 arba Kauno regiono Aplinkos apsaugos departamentui.

- Apie vienkartinių kavos puodelių apmokestinimą. Gal reikia apmokestinti ne puodelius, o kažką daryti su makulatūrine reklamos medžiaga, kuri užkemša gyventojų pašto dėžutes, už kurią mokame ir per gaminių kainą, ir per šiukšlių surinkimą. O ta reklama mums visai nereikalinga ir keliauja iš pašto dėžučių tiesiai į šiukšlių konteinerius.

- Pirmiausia, jūs turite teisę tos reklamos atsisakyti, užrašydami ant savo pašto dėžutės, jog reklamos nepageidaujate. Tuomet šios problemos neliks. O kai dėl vienkartinių puodelių apmokestinimo, tai tik iš konteksto ištraukta frazė ir idėja, kuri realiai net nėra svarstoma.

O kai dėl vienkartinių puodelių apmokestinimo, tai tik iš konteksto ištraukta frazė ir idėja, kuri realiai net nėra svarstoma.

- Man 60 metų. Esu pensininkas, buvęs pareigūnas. Ar galiu nemokamai žvejoti valstybiniuose vandens telkiniuose, nes žvejų draugijoje išsamaus atsakymo negavau?

- Dėl konkretaus atsakymo siūlome kreiptis į Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos skyrių.

- Kodėl atsisveikinote su viceministru Linu Jonausku? Juk jis labai gerų darbų padarė gyvosios gamtos apsaugos srityje ir gynė meškeriotojų interesus, neretai išeidamas iš kabineto ir pats su inspektoriais praeidamas palei pakrantes.

- Deja, viceministro kuruojama sritis yra gerokai platesnė, nei atstovavimas meškeriotojų interesams.

- Kodėl taip greitai stumiama miškų urėdijų reforma?

- Apie šią reformą kalbama jau bene dešimtmetį. O reforma būtina, nes reikia užtikrinti tinkamą ekologinę ir ekonominę grąžą visuomenei bei sumažinti šios srities administravimui skirtas sąnaudas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

chemija ežerams

chemija ežerams portretas
susidėsi su aldona, gausi savo milijona.. ir dzin ta aplinkosauga

Sos

Sos portretas
Kam tie komentarai,jei ne pagal smeizimo programa,istrina.vienu zodziu dvasios ubagai.

Jonas

Jonas portretas
Na brangus tautieciai,tam tikra chiebra,kiek laiko pilsit tulzi ant isrinktu seimo nariu,nuo kada pradejot rupintis balandziais ,tai kur buvot tuos 26 metus ir ka,nematet iki siol zoologijos sodo,nematet kaip buvusi chebra dalijosi skirtus milijonus.kur buvot myletojai.tapot jautrus.zinoma jus ne paprasti zmones ,ne tie kurie ejo i rinkimus ir rinko seima,jus is tu kurie neina i rinkimus,bet jus is tu samdomu provokatoriu ,samdomu tam tikru veikeju.jei taip mylit balandzius ar nors arta maitinot ziema,o jei taip. Tai eikit ir nors laisves alejoje valykit apterstus suolelius.o ne lauke kol vel gausit pinigu ir vel pilsit tulzi ant visu.igriso vemti varo.gamtos myletojai.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių