Politologai: postą išsaugojęs V. Pranckietis atliks tik fasadines funkcijas

Seimo pirmininkas atliks tik fasadines funkcijas, sako politologai, kalbėdami apie tai, kokius politinius signalus siunčia nesėkmingas mėginimas patraukti Viktorą Pranckietį iš posto.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesoriaus Lauro Bielinio teigimu, V. Pranckietis liko vienišas, o nepavykęs „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio bandymas surengti nepasitikėjimą V. Pranckiečiu reiškia tai, kad koalicijos partneriai vis labiau pradeda galvoti apie artėjančius rinkimus.

„Šis balsavimas parodė du dalykus. Pirma, kad valdančioji dauguma išties yra labai įvairi ir Ramūnas Karbauskis jos nesuvaldo. Antra žinutė yra ta, kad visos politinės jėgos iš principo ruošiasi rinkimams ir dabar šis konfliktas yra be galo naudingas socialdemokratams, konservatoriams, liberalams bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijai. Manyčiau, kad mes dar matysime šios istorijos tęsinį, nes ji rinkimiškai labai palanki“, – Eltai sakė VDU profesorius.

Jo teigimu, greičiausiai „valstiečių“ lyderio inicijuojamo siekio nuversti V. Pranckietį neparėmė būtent pavasarį prie valdančiųjų prisijungusi Lietuvos lenkų rinkimų akcija-krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS). Tokiu sprendimu, samprotavo politologas, siekiama pasiųsti savo elektoratui žinutę, kad partija reaguoja, jei valdančiojoje daugumoje neatsižvelgiamaį jos interesus. Būtent LLRA-KŠS siūlymai ženkliai didinti vaiko pinigus ar apmokestinti bankų aktyvus sukėlė daug diskusijų ir kol kas sunkiai skinasi kelią.

Seimo pirmininkas šiandien yra pastatytas į tokią situaciją, kurios aš jam nepavydėčiau. Jis yra vienišas Seime.

„Jie turi parodyti rinkėjams, kad jie reaguoja, jei jų keliamos problemos nesprendžiamos“, – teigė profesorius, pridurdamas, kad tai kartu turėtų būti vertinama ir kaip pasiruošimas rinkimams.

„Lenkų rinkimų akcija iš esmės pasiuntė žinutę Ramūnui Karbauskiui, kad jie, nors ir yra tarp valdančiųjų, jų interesas yra šiek tiek kitoks. Tokiu būdu, aš manau, jie išeina į rinkiminį taką, o rinkiminiai klausimai jiems tampa svarbesni“, – Eltai sakė jis.

Tuo tarpu kalbėdamas apie tai, kokią vietą Seime užims poste likęs V. Pranckietis, L. Bielinis teigė, kad pats parlamento vadovas geriausiu atveju galės atlikti tik fasadines funkcijas.

„Seimo pirmininkas šiandien yra pastatytas į tokią situaciją, kurios aš jam nepavydėčiau. Jis yra vienišas Seime. Tiek opozicija, tiek pozicija nėra jo draugai, jie yra tie, kurie naudosis Seimo pirmininku, išnaudos jo potencialą ir rinkimų dieną jis bus visiškai nualintas“, – kalbėjo VDU profesorius.  

„Jis turi Seimo pirmininko statusą, bet būti Seimo pirmininku reiškia iš tikrųjų valdyti Seimą. Būti aktyviu kontaktuojant tiek su pozicija, tiek su opozicija. Pabandykime įsivaizduoti jo bendradarbiavimą su valdančiaisiais – labai sudėtinga. O bendradarbiavimas su opozicija taip pat nebus toks paprastas. Kitaip tariant, Seimo pirmininkas bus tik pavadinimas. Tai bus tik fasadas, tik dėl to, kad kažkam reikės vykdyti šias funkcijas“, – apibendrino jis.

Mykolo Romerio universiteto (MRU) dėstytoja Rima Urbonaitė teigė, kad išsprendus V. Pranckiečio klausimą įtampos Seime, ko gero, neatslūgs.

„Ramūnas Karbauskis nesulaukė palaikymo dėl principinio reikalo, tad lieka tik klausimas, kokie bus jo atsakomieji veiksmai prieš tuos, kurie galbūt neatėjo į balsavimą“, – kalbėjo R. Urbonaitė. Visgi, pabrėžė ji, šiuo metu galima deklaruoti, kad Seime nėra nei valdančiosios daugumos, nei realiai dirbančio parlamento vadovo.  

„Turime Seimo pirmininką, kurio niekas neriamia ir kuris yra pakabintas ore. Kartu galime sakyti, kad neturime valdančiosios daugumos, nes surinkti 71 balsą jiems tampa sunkiai įmanoma. Artėjančio biudžeto priėmimo kontekste tai yra labai rimtas ženklas“, – kalbėjo politologė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aš portretas
Susireikšminęs senukas.

Algimantas

Algimantas portretas
Jis net nesupranta, kad jam akyse pataikauja seimūnai, o širdyje juokiasi iš jo klounados.

Alis...

Alis... portretas
nacionalistams ne vieta Seime...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių