G. Nausėda atėmė valstybės apdovanojimą iš čiuožėjų M. Drobiazko ir P. Vanago: gana yra gana!

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį išbraukė iš valstybės apdovanotųjų sąrašo ledo šokėjus Margaritą Drobiazko ir Povilą Vanagą antradienį pasirodžius Rusijos prezidento atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo žmonos Tatjanos Navkos organizuojamame renginyje.

Rekomendaciją tai padaryti pateikė tos pačios dienos rytą posėdžiavusi Valstybės apdovanojimų taryba, pranešė Prezidentūra.

M. Drobiazko ir P. Vanagas 2000 metais yra apdovanoti Gedimino ordino Riterio kryžiais.

„Gana yra gana! Pasirašiau dekretą, kuriuo išbraukiau Margaritą Drobiazko ir Povilą Vanagą iš apdovanotųjų Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 5-ojo laipsnio ordinu sąrašo, pažeminus apdovanotojo vardą“, – nurodė prezidentas.

LNK reportažas:

„Neabejoju, kad šokių ant ledo pora buvo puikūs sportininkai, tačiau nuopelnus Lietuvos valstybei, už kuriuos buvo įvertinti dar 2000-aisiais, jie nutrynė cinišku poelgiu – dalyvaudami komerciniame reginyje Sočyje tuo metu, kai Ukrainos karo verpetuose liejasi nekaltų žmonių kraujas“, – vaizdo komentare teigė G. Nausėda.

„Geriausiu atveju tai – politinis vištakumas, blogiausiu – spjūvis nukautų kūdikių, vaikų, moterų ir senelių atminimui“, – pridūrė jis.

Prezidentūra anksčiau šią savaitę teigė, jog svarstys atimti iš M. Drobiazko ir P. Vanago apdovanojimus, jeigu šie pasirodys rusų ledo šokėjos Tatjanos Navkos organizuojamame šou Sočyje.

Pagal įstatymą, valstybės apdovanojimai gali būti atimti, jeigu apdovanotųjų veika žemina apdovanotojo vardą.

T. Navka yra Rusijos prezidento atstovo Dmitrijaus Peskovo žmona.

M. Drobiazko ir P. Vanagas gyvena Rusijoje.

Ragina keisti įstatymą

M. Drobiazko 1993 metais išimties tvarka gavo Lietuvos pilietybę.

Kai kurie visuomenininkai ir politikai po šokėjų poros planų pasirodyti Sočyje paragino atimti iš M. Drobiazko ją atimti, tačiau ekspertai teigia, kad šalies įstatymai nenumato tokios galimybės.

Gana yra gana. Demokratija privalo mokėti gintis, kitaip tai nėra demokratija.

Pasak prezidento, sportininkei suteikta Lietuvos pilietybė „dabartiniame kontekste atrodo kaip apgailėtinas farsas“.

„Įstatymai nenumato reverso, pilietybės atėmimo už Lietuvos vardo suteršimą, vadinasi, turime inicijuoti teisės aktų pakeitimus. Gana yra gana. Demokratija privalo mokėti gintis, kitaip tai nėra demokratija“, – sakė G. Nausėda.

Kaip BNS nurodė prezidento atstovas spaudai Ridas Jasiulionis, šalies vadovas inicijuos konsultacijas su Teisingumo, Vidaus reikalų ministerijomis ir Seimu dėl Pilietybės įstatymo pataisų.

Išbraukė ir V. Jakuniną

Šalies vadovas atskiru dekretu, pažeminus apdovanotojo vardą, iš apdovanotųjų Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi sąrašo išbraukė buvusį KGB darbuotoją, ilgametį „Rusijos geležinkelių“ vadovą, diplomatą Vladimirą Jakuniną.

Jam šis apdovanojimas buvo suteiktas 2002 metais.

2010 metais Konstitucinis Teismas nusprendė, kad V. Jakuninui skirtas Lietuvos valstybės apdovanojimas prieštarauja Konstitucijai.

Prezidentūra tuo metu tvirtino neturinti teisinio pagrindo buvusį KGB darbuotoją išbraukti iš šio sąrašo. V. Jakuninas oficialiai nepripažintas žeminančiu apdovanotojo vardą, nes ordino skyrimas jam paskelbtas neatitinkančiu Konstitucijos ir įstatymų keltų reikalavimų.

Vis dėlto 2014-aisiais, kai Kremlius įžiebė konfliktą tarp Ukrainos pajėgų ir prorusiškų separatistų šalies rytuose, o Europos Sąjunga pritaikė sankcijas Rusijai, šios šalies diplomatas galiausia buvo išbrauktas iš apdovanotųjų sąrašo, tačiau tuometė prezidentė Dalia Grybauskaitė atskiro dekreto dėl to nepasirašė.

Prezidentūra BNS informavo, jog rekomendaciją šalies vadovui pateikusi Valstybės apdovanojimų taryba „svarstė įvairius duomenis apie V. Jakunino veikas pažeminant apdovanotojo vardą“.

„Taip pat faktą, kad jis yra įrašytas į Jungtinės Karalystės dėl Rusijos karo prieš Ukrainą sankcionuotų asmenų sąrašą“, – teigia Prezidentūra.

V. Adamkus 2002 metais V. Jakuniną apdovanojo už nuopelnus skatinant Rusijos ir Lietuvos dialogą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip gali pasielgt

taip gali pasielgt portretas
TIK VISISKAS ...beviltiskas ,,,,.GITANAS.....

>vaikų, moterų, senelių žudymui

>vaikų, moterų, senelių žudymui portretas
ką tu ten paistai iškruštom sukonservuotom smegenim durneli.

pritariu

pritariu portretas
Cha cha cha lietuvių aitvarai žudė USA okupuotame Irake, tai jiems medalius perduos :)
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

Daugiau straipsnių