Premjeras toliau tikisi, kad Prezidentūra sutiks sušaukti VGT dėl vakcinos

Premjeras Saulius Skvernelis prezidento toliau prašo šaukti Valstybės gynimo tarybą (VGT) dėl Lietuvos sprendimų su kitomis valstybėmis įsigyjant COVID-19 vakciną.

Jis teigia penktadienį susitikime su Gitanu Nausėda dar kartą išdėstęs argumentus, kodėl, jo manymu, to reikia.

„Lauksiu atsakymo. Pasakiau argumentus prezidentui, jis pasakė savo argumentus. Aš manau, kad tai yra valstybinės reikšmės, ypatingai svarbus klausimas (...). Likome mes kol kas tiktai aptarime, pasvarstyme. Kokį sprendimą priims prezidentas, tik nuo jo priklauso. Aš manau, kad tas formatas yra labai svarbus, aktualus ir reikalingas“, – žurnalistams Kaune penktadienį sakė premjeras.

Jis sakė negalintis pateikti detalių, kodėl spręsti šį klausimą svarbu VGT, tačiau patikino, jog tai „neturi nieko bendro su konkrečiu pirkimu, kaip kažkas bando perteikti, su viešųjų pirkimų procedūra“. Vyriausybės vadovas dar kartą akcentavo, kad Lietuvai priimant sprendimus dėl vakcinos įsigijimo su kitomis Europos Sąjungos (ES) valstybėmis, reikia įvertinti ir būtinybę įsigyti vakcinas laiku, ir rizikas dėl galimų nuostolių.

Tai yra visiška nesąmonė – tai yra ne ministro kompetencija, netgi ne Vyriausybės kompetencija. Tai liečia strateginius klausimus.

Prezidentūros teiginius, jog  už vakcinų įsigijimą tiesiogiai atsakingas yra sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, o siekis šį klausimą svarstyti VGT yra bandymas išvengti atsakomybės, S. Skvernelis vadina nesąmone.

„Tai yra visiška nesąmonė – tai yra ne ministro kompetencija, netgi ne Vyriausybės kompetencija. Tai liečia strateginius klausimus, kai mes mažiau reikšmingus klausimus tokiame formate svarstome – apie kažkokius geležinkelius, pabėgius ir panašiai. Čia susiję ne tik su ilgalaikiais mūsų ne tik šalies gyventojų sveikatos ir gyvybių klausimais, bet ir su ekonomikos, ūkio. Nes tai nėra vien sveikatos krizė, o liečia visus gyvenimo segmentus: nuo ekonomikos iki sveikatos priežiūros“, – tvirtino premjeras.

Jo nuomone, Lietuva „neturėtų būti tarp valstybių, kurios liktų be vakcinos“, bet, anot jo, politinis sprendimas gali būti ir kitoks.

A. Veryga: vadovai privalo žinoti, kas vyksta

Sveikatos apsaugos ministras taip pat atmeta priekaištus, jog teikiant klausimą VGT jis mėgina nusimesti atsakomybę.

„Tikrai aš nenoriu jokios atsakomybės nusimesti ir ne tik aš, bet ir Vyriausybė yra sprendimus jau priėmusi, kurie iki šios dienos buvo svarbūs – tiek dėl apimčių, kiek mes planuotume skiepyti, tiek dėl tos pirmosios vakcinos, kuri jau buvo pasiūlyta ir su kuria Europos Komisija sudarė sutartį“, – žurnalistams Kaune penktadienį sakė ministras.

Tačiau, pasak jo, „yra naujų dalykų“, dėl kurių reikia apsispręsti, susijusių su įsigijimo modelių, vakcinų kiekiu ir kitais klausimais.

„Tikrai niekas atsakomybės nevengia, ją, galų gale, tiek dėl finansų, tiek dėl kitų dalykų reikės priimti pačiai Vyriausybei ir aš manau, kad aukščiausi šalies vadovai privalo žinoti tą situaciją, privalo žinoti kontekstą ir tikrai suprasti, kas vyksta, dėl ko vyksta, dėl ko vienokie ar kitokie sprendimai yra priiminėjami“, – kalbėjo A. Veryga.

Jis teigė, kad klausimų kyla vėliau, tuo tarpu dalis informacijos, Europos Komisijos reikalavimu, yra konfidenciali.

Premjeras praėjusią savaitę kreipėsi į prezidentą, prašydama surengti VGT posėdį ir priimti sprendimus, susijusius su bendru Lietuvos ir kitų ES vakcinų nuo koronaviruso infekcijos įsigijimu. Taip nuspręsta premjerui ir sveikatos apsaugos ministrui iškėlus abejonių dėl Lietuvos prisiimamų rizikų, taip pat dėl vakcinos kūrėjų reputacijos.

S. Skvernelis pabrėžė, kad specialiosios tarnybos informavo, jog Jungtinės Karalystės ir Švedijos farmacijos įmonė „AstraZeneca“, iš kurios ketinama pirkti produktą, yra sukaukusi įtarimų už galimą kyšininkavimą, taip pat platinusi vaistus, kurie nebuvo veiksmingi, teikusi melagingą kainodarą ir klaidingą informaciją rinkai. Pati bendrovė laikinai sustabdė vakcinos bandymus, nes vienam savanoriui pasireiškė negalavimai.

Tuo metu Prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais ir VGT sekretorius Darius Kuliešius pareiškė, kad siūlymas svarstyti vakcinos įsigijimo klausimus taryboje yra sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos bandymas nusikratyti atsakomybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau taip

Manau taip portretas
Oi troliai trolina.O čia ne Prezidento ir VGT reikalas .Ir nereikia tu valstiečių girti.Jie išeidami paliks Lietuvai ,,iškastąagilią ekonomine krizę.O atėjusiems į valdžia reikės semti jų ištaškytus milijonus ir skolas.Taip visada po tokių valdymų yra.Žmonėms suprantantiems tai ne juokinga.

Anonimas

Anonimas portretas
Prezidentas del to laukia nurodymu is ponu Washingtone. Baudziauninkai netrugdykit .

negydytojas

negydytojas portretas
Pradėkit galvoti ne apie vakcinos panaudojimą, o apie žmonių gydymą ligoninėse. Kiek lovų užėmę reanimacijoje dėl koronos - kasdien 5-6, o kiek palikta tuščių lovų - atseit, laukiama, kada prasidės ,,banga" - apie 80-90. Pamatuoti temperatūrą, paimti ,,tepinėlį" iš nosies ir nunešti į laboratoriją - tikrai ne persidirbimas. O už durų laukia nesulaukia tikri ligoniai, apie kuriuos jau rašo ir patys medikai, sergantys širdies, kraujagyslių ligomis, vėžiu, diabetu ir t.t. Už negydymą reikėtų paduoti į teismą tuos, kurie leidžia tokiam negydymui vykti.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių