G. Nausėda: Lietuva remia Ukrainos kovą su agresoriumi

Lietuva visuomet rems Ukrainos teritorinį vientisumą ir pastangas kovoje su agresoriumi. Tai ketvirtadienį po susitikimo su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė Gitanas Nausėda.

„Su nerimu stebime Rusijos agresiją prieš Ukrainą ir augantį saugumo pažeidimų skaičių. Nes Lietuva visada rėmė ir rems Ukrainos pastangas kovoti su agresoriumi“, – spaudos konferencijoje kalbėjo Lietuvos prezidentas.

Jis kreipėsi ir į Ukrainos karius, kovojančius okupuotose Ukrainos teritorijose.

„Atskirai kreipiuosi į Ukrainos karius, šiuo metu rizikuojančius savo gyvybe ir demonstruojančius neišpasakytą drąsą. Jų stiprybė yra jų meilė savo tėvynei. Ši tvirtybė ir stiprybė mus įkvepia, todėl šioje kovoje mes esame su jumis“, – teigė G. Nausėda

Lietuvos prezidentas taip pat akcentavo, kad Lietuva skatins visą Europą solidariai prisidėti prie paramos vakcinomis Ukrainai ir kitoms Rytų partnerystės šalimis.

„Ir asmeniškai, ir Lietuva visada sieksime, kad Europos Sąjungos institucijų vadovai sutartų dėl solidarumo mechanizmo dalinantis vakcinomis su Rytų partnerystės šalimis. Tikiu, kad šioje srityje netrukus turėsime gerų žinių“, – tvirtino G. Nausėda.

Sutarta dėl elektros iš Astravo

P. Gitanas Nausėda sako, kad susitikimo su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu metu sutarė dėl bendros politikos ir veiksmų, siekiant stabdyti nesaugios elektros iš Baltarusijos pirkimą, bei sinchronizacijos su kontinentine Europa strategijos.

„Tiek Lietuva, tiek Ukraina siekia turėti nepriklausomą elektros energijos sistemą ir įgyvendinti sinchronizaciją su kontinentinės Europos elektros tinklais. Tačiau nekontroliuojami fiziniai ir komerciniai elektros energijos srautai iš Rusijos apsunkina šio strateginio tikslo įgyvendinimą.

Sutarėme koordinuoti savo politiką ir veiksmus, susijusius su sinchronizacija ir ypač su elektros energijos, pagamintos nesaugioje Baltarusijos atominėje elektrinėje, nepirkimu“, – spaudos konferencijos metu ketvirtadienį teigė šalies vadovas.

Anot G. Nausėdos, sutarimas su Ukraina padės užtikrinti energetinį ir geopolitinį saugumą regione.

„Palaikome Ukrainos politiką nepirkti nesaugios elektros iš Baltarusijos atominės elektrinės. Tikiuosi, kad šis mūsų solidarumas prisideda prie geopolitinių, hibridinių ir energetinio saugumo grėsmių mažinimo regione“, – teigė jis.

Savo ruožtu V. Zelenskis teigė, kad Ukraina vertina Lietuvos pastangas stabdyti elektros energijos pirkimą iš Rusijos.

„Gerbiame Lietuvos sprendimą visais įmanomais ir turimais instrumentais stabdyti „Nord Stream 2“ projekto realizavimą. Manome, kad šis projektas yra aklavietė ne tik Ukrainai, bet ir visai Europai. Mūsų tikslas pastaruosius trejus metus yra sinchronizuoti Ukrainos energetinę sistemą su Europa: tai mūsų ir Lietuvos užduotis“, – kalbėjo jis.

„Sukūrėme strateginio bendradarbiavimo darbo grupę energetikos srityje, kurios deklaraciją pasirašė mūsų valstybių Energetikos ministerijos“, – pridūrė V. Zelenskis.

Prezidentas G. Nausėda ir pirmoji ponia Diana Nausėdienė kovo 17-19 dienomis su oficialiu lankosi Ukrainoje. Jis susitiko su Ukrainos prezidentu V. Zelenskiu. Prieš susitikimą Lietuvos vadovas pagerbė žuvusiųjų per proeuropietiškus Maidano protestus žmonių atminimą.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šiame regione agresorius yra vienas - JAV teroristai

Šiame regione agresorius yra vienas - JAV teroristai portretas
Belieka tiems dviems "ereliams" skirti sankcijas Amerikos teroristams...

as

as portretas
toks pats su tokiu paciu ir draugauja geriau i savo bardaka ziuretu

Nereikia už visus kalbėti

Nereikia už visus kalbėti portretas
O jus paklauskite žmonių.......referendumu.......ar remia.......
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių