Pasaulio lietuviai prašo pradėti kampaniją dėl pilietybės referendumo

Pasaulio lietuviai prašo Seimo ir Vyriausybės pradėti kampaniją dėl referendumo, kuriuo būtų įteisinta daugybinė pilietybė.

„Liko beveik metai iki tikėtino referendumo, tačiau šiuo metu dar nėra sutarta dėl konkrečios formuluotės, nėra tinkamai pasiruošta, nėra tam skiriamų lėšų, ir manome, kad jau šiandien tą referendumą baigiam pralošt“, – trečiadienį spaudos konferencijoje Seime sakė konservatorius Žygimantas Pavilionis, Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos narys.

Šią savaitę parlamente posėdžiaujančios komisijos nariai pasirašė kreipimąsi į Seimą bei Vyriausybę, kuriuo prašoma teikti prioritetą dvigubos pilietybės klausimui ir „nedelsiant imtis strateginių veiksmų, užtikrinančių sėkmingą kampanijos „Lietuvos pilietybės išsaugojimui – TAIP!“ veiklą“.

Kreipimąsi pasirašė Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) vadovė Dalia Henke, Seimo ir PLB komisijos vadovas, valdančiosios Socialdemokratų darbo frakcijos atstovas Antanas Vinkus, kiti jos nariai.

„Esame susirūpinę dėl vangiai vykstančio pasiruošimo ir Lietuvos valdžios abejingumo nenumaldomai artėjančiam 2019 metų referendumui, kuris lems, ar lietuviai, gyvenantys užsienyje ir dėl įvairių priežasčių priimdami kitos šalies pilietybę, turės galimybę išsaugoti teisę į prigimtinę - tėvynės Lietuvos pilietybę“, – rašoma kreipimesi.

PLB vadovė D. Henke atkreipė dėmesį, jog referendumo dėl dvigubos pilietybės kartelė yra itin aukšta – reikia 50 proc. balso teisę turinčių piliečių pasisakymo „už“, tad sėkmingam referendumui reikia kelių sąlygų.

„Reikia, kad partijos viduje susitartų, kad tai būtų visuotinis nacionalinis pilietybės išlaikymo klausimas, kad būtų referendumo kartelė nuleista ir trečia, kad būtų įvestas elektroninis balsavimas, kuris einant referendumo keliu palengvintų galimybę piliečiams, gyvenantiems ne Lietuvoje, jame dalyvauti“, – sakė D. Henke.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs muzikos atlikėjas Jurgis Didžiulis pažymėjo, jog šis referendumas būtų ne mažesnės svarbos nei sprendimas dėl Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą (ES).

„Aš labai nuoširdžiai tikiu, kad šitas klausimas yra vienas svarbesnių, su kuriais mes susidursime tiek kaip tauta, tiek kaip valstybė. Jo svarba ne menkesnė nei referendumas dėl stojimo į ES, nes mes pasirenkam vieną arba kitą kelią Lietuvos – arba mes užsidarom, arba mes pripažįstam, kad mes galim būti globalia valstybe“, – sakė J. Didžiulis.

Pietų Amerikoje gimęs J. Didžiulis teigė, jog būtent turima dviguba pilietybė lėmė, kad jis atvyko gyventi į Lietuvą.

„Aš grįžau į Lietuvą gyventi vien dėl to, kad aš turiu dvigubą pilietybę, ir aš galėjau sugrįžti“, – sakė J. Didžiulis.

Konstitucijoje įtvirtinta, kad išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis. Ši Konstitucijos nuostata keičiama tik referendumu.

Konstitucinis Teismas anksčiau yra pažymėjęs, jog dviguba pilietybė negali būti paplitęs reiškinys, todėl Konstitucijai prieštarautų dvigubos pilietybės įteisinimas įstatymu tiems žmonėms, kurie išvyko iš šalies po nepriklausomybės atkūrimo.

Pasaulio lietuviai baiminasi, kad paskelbus referendumą dėl dvigubos pilietybės įteisinimo, jis neįvyktų, nes sprendimui priimti reikia ne tik daugiau kaip pusės piliečių dalyvavimo, bet ir daugiau kaip pusės visų piliečių balsų „už“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
O kas atėmė Lietuvos pilietybę , kur mokate mokesčius ,norite čia atvažiavę pigiau arba nemokamai gydytis ., PER DAUG JAU UŽSILENKĖ PIRŠTAI Į SAVE , ar atliksite privalomą karinę prievolę LIETUVAI , KIENO PUSĖJE BŪSIT KARINIO KONFLIKTO METU ir dar drysta reikalauti , kad seimas ir vyriausybė netinkamai agituoja , negarantuoja dvigubos pilietybės .Yra toks žodis IŠSIGIMĖLIAI .

As UZ..

As UZ.. portretas
O as tik UZ ,nes liudna,visur tik tusteja namai,butai,pardavinejami,lieka tuscia,vejai svilpauja. Kaimynu nebera net keliolikos,juk mazeja tu lietuviu visur.As noriu,kad jie butu musu lietuvos dalis,kad turetu dviguba,kad jaustusi laukiami,nes ir taip nyksta musu tauta.Tegul buna jie laimingi,bus dar geriau gyventi Lietuvoje,zinoma ,tik lietuviams,ne kokiems rusams,lenkams,zydams. Gryniems lietuviams,man geriau lietuvis savas,negu ukrainieciai,ar kiti.Sekmes referendume.

emigrantas

emigrantas portretas
Pats esu emigrantas jau daug metu, bet antros pilietybes man nereikia. Reikia tiems kurie nori gardesnio duonos kasnio ir visu privilegiju. Ivykus kariniam konfliktui, nei vienas negryztu ginti Tevynes, visi saugotu savo pinigines spausdami prie krutines antra pasa. Garsiausiai zirziantys nori gyvendami uzsienyje tureti visas teises Lietuvoje, ten kur ju nera. Kam, gyvenanciam Lietuvoje, reikalingas uzsienio lietuvis su antra pilietybe? Kad balsuojant is kersto kenktu likusiems Tevyneje? Gal gyvendamas svetur zino visas Lietuvos vidaus problemas? Gerai prisimenu kai Lietuvoje visi pikti balsavo pries konservatorius uz ju kenkejiska veikla. Uzsienyje gyvenantys kaip kokie parazitai balsavo uz juos. As esu kategoriskai pries tokias nesamones. Nori buti kitos valstybes pilietis? Buk, tavo teise rinktis, tik nekisk nosies ten kur taves nera.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių