A. Palionis: ministerijos perkėlimui į Kauną reikia daugiau pinigų

Žemės ūkio ministras Andrius Palionis sako, kad ministerijos perkėlimui į Kauną reikia daugiau pinigų, nei numatyta dabar.

Susitikęs su premjeru Sauliumi Skverneliu ministras trečiadienį pranešė, kad kitų metų biudžeto projekte perkėlimui numatyta 1,25 mln. eurų, tačiau šių lėšų nepakaktų.

Anot A. Palionio, didelė dalis šių lėšų būtų skirta patalpų nuomai, tačiau pinigų reikės ir įrengimui, baldų įsigijimui.

„Natūralu, kad už likusią sumą mes nepersikelsime ir baldų nenusipirksime. Tai yra klausimas dėl ministerijos finansavimo“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė ministras.

„Socialdarbiečių“ atstovas teigė su premjeru aptaręs galimybę iš Vilniaus iškelti kitas sistemai pavaldžias įstaigas, tačiau nedetalizavo, kurias. Anot politiko, taip pat yra galimybių, kad neiškėlus ministerijos Kaune liktų dirbti jos padalinys.

Jis tvirtino, kad sprendimai dėl finansavimo būtų priimti po rugsėjo 6 dienos, kai ministerijos perkėlimo į Kauną pagrįstumą tirianti darbo grupė pateiks išvadas ir bus priimti galutiniai sprendimai.

Šią darbo grupę inicijavo prieš pusantros savaitės ministru pradėjęs dirbti A. Palionis.

„Kiekvienam pradėjusiam darbą žmogui, (...) kada turi pasirašyti ne vieną ir ne dešimt eurų kainuojantį projektą, yra natūralu, kad norisi pasitikrinti, ar visa procedūra buvo teisėta, tuo labiau valstybės tarnyboje“, – sakė ministras.

„Aš nenorėčiau po poros metų nuskambėti Valstybės kontrolės išvadose, kad tas parašas buvo klaidingai padėtas“, – pridūrė jis.

Ministerija yra atidėjusi sutarties pasirašymą su patalpų Kaune nuomos konkurso laimėtoja koncerno SBA įmone „Bei Capital“.

Paklaustas, ar premjeras pritarė tolesniam aiškinimuisi dėl Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) perkėlimui, A. Palionis atsakė: „Nu bent nepyko“.

Ministeriją palieka specialistai

Žemės ūkio ministras sako, kad dėl ŽŪM perkėlimo į Kauną ją palieka specialistai.

„Matau, kad išeina žmonės, ir susitikimuose su skyrių vadovais prašau, kad jie šnekėtų su žmonėmis, kad jie nedarytų skubotų sprendimų,“ – LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ sakė A. Palionis.

Pasak ministro, specialistų išėjimo iš ministerijos pagrindas – jos perkėlimas į Kauną.

„Yra ir skyrių vadovai, kurie galbūt nėra susiję su ministerijos perkėlimu, kurie išeina, nes su šeimomis išsikrausto į savo gimtinę Panevėžį. Bet specialistams ir skyrių vadovams, ypač dabar, pasiruošimo laikotarpyje dėl naujo finansinio laikotarpio, tikrai yra sunku, jie turi atstovėti ir numatomas baudas Lietuvai. Kada skyriai nesukomplektuoti, trūksta žmonių, krūvis yra didelis, tai skyrių vadovai susiduria su iššūkiais,“ – laidoje sakė A. Palionis.

Nuomonės išsiskyrė

Ministras A. Palionis sako, kad Vyriausybės programoje nėra aiškiai nurodyta, kad jo vadovaujama ministerija turi būti perkelta į Kauną. Priešingai nei „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis ir premjeras, A. Palionis toliau neslepia skepsio dėl valdančiųjų sumanymo perkelti ŽŪM į laikinąją sostinę ir pabrėžia – jokio įsipareigojimo perkelti ŽŪM nėra.

„Mes pasižiūrėkime į Vyriausybės programą, 235 punkte kalbama... ir jeigu pažodžiui pasakyta – stiprinsim regioninę politiką, svarstysime galimybę į Kauną perkelti Aplinkos bei Žemės ūkio ministerijas. Įsipareigojimų, kad garantuotai perkelsime tikrai nėra. Aš, teisybę sakant, nesu matęs, kokie yra argumentai, kodėl atsisakyta Aplinkos ministeriją kelti, nemačiau argumentų kodėl nuspręsta tik Žemės ūkio ministeriją kelti“, – LRT radijui kalbėjo A. Palionis, užsimindamas, kad jo šiuo metu vadovaujama ŽŪM galėtų veikti dviejuose miestuose.

„Lieka tik klausimas, kokia apimtimi“, – sakė A. Palionis, pabrėždamas, kad Kaune galėtų būti tik ŽŪM padalinys, kurio funkcijų Vilniuje likusioje institucijoje nebūtų atliekama.

ELTA primena, kad A. Palionis sudarė darbo grupę, kuri įvertins ŽŪM perkėlimo į Kauno miestą tikslingumą ir pagrįstumą. Ji išvadas žada pateikti rugsėjį.

Tikslas išnagrinėti ŽŪM perkėlimo į Kauną galimybes buvo numatytas Vyriausybės programoje. Ją norėta perkelti kartu su pavaldžiomis organizacijomis, tačiau, joms pasipriešinus, šios minties laikinai atsisakyta.

Prezidentas Gitanas Nausėda šią savaitę teigiamai įvertino žemės ūkio ministro siekį įvertinti į Kauną perkeliamos Žemės ūkio ministerijos naudą.

„Ministro A. Palionio pastangos įvertinti Žemės ūkio ministerijos perkėlimo į Kauną naudą yra sveikintina pozicija. Išsivysčiusios valstybės, prieš pradėdamos vykdyti tokias reformas ir siekdamos priimti teisingus sprendimus, visada įvertina tiek projekto naudą, tiek jo trūkumus. Džiugu, kad Lietuva perima gerąją Vakarų šalių patirtį“, – feisbuke rašė G. Nausėda.

Savo ruožtu R. Karbauskis yra sakęs, kad A. Palionio reikštas prieštaravimas ministerijos perkėlimui į Kauną tėra subjektyvi nuomonė, o šio sprendimo ir ministerijos perkėlimo proceso niekas neatšauks.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ot

Ot portretas
Mažiau šarvuočių pirkinėkit ir auksinių šaukštų, ir bus pinigų. O jei nebekels tos ministerijos, kas grąžins jau iššvaistytas perkėlimo pradžiai lėšas? Nors šiaip tai aš Kaune jokių ministerijų nei prezidentūrų nenoriu, ir taip visur kamščiai, o kai pradės dar su švyturėliais pirmyn atgal kursuot visokie, kuriuos būtina praleist, tai visai kapec bus.

Manau

Manau portretas
Kad giminaičių klanai žlunga,todėl ir taip šiaušiasi prieš iškėlimą į Kauną.Kaune daug daugiau sveikesnių smegenų,o Vilniuje susimaišiusios smegenys,o ir kartais net sunku suvogti kokią kalbą kalbama.O ir gerų ūkių aplinkui,gerų specialistų Noreikiškėse paruošia.Kaunas yra Lietuvos širdis.

Jurgis

Jurgis portretas
Tai ar ministerijos perkėlimui ar Kirkilo partijos rėmimui? Buvo sakęs, kad visos ministerijos nekels į Kauną, tik dalį, pinigų vis tiek tūksta? A r tik savarankiškumo vaidinimas ir pinigų kaulinimas, nes disponuotojas pinigais jau esti pats ministras.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių