A. Paleckio bendražygiams kilo dvejonių dėl teisėjo: ar šis žmogus adekvatus?

  • Teksto dydis:

Kol Algirdas Paleckis kalėjime už šnipinėjimą Rusijoje, Rusijos propagandinėse laidose laukiami A. Paleckio bendražygiai, kurie Lietuvos žmonių vardu giria Rusiją, praneša LNK

„Rusija – ta šalis, kuri visada buvo draugiška Lietuvos atžvilgiu“, – tikino Erika Švečionienė  iš rusiškos televizijos ekrano. Keliamos abejonės, kad Lietuvos valdžia išrinkta neteisėtai. Komplimentai vadinamiesiems referendumams dėl prisijungimo prie Rusijos.

„Įkuriamos tokios organizacijos, jos važiuoja į Rusiją, kalba Lietuvos žmonių vardu. Iš tikrųjų už tų žmonių, kurie kalba, nestovi šimtai. Ten stovi gal keliasdešimt arba keliolika. Kremliui jos yra reikalingos tik kaip kartotuvai, kurie atkartoja Kremliaus propagandą“, – paaiškino Vilniaus Universiteto docentas Mantas Martišius.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Šiandien asociacijos „Tarptautinis gerosios kaimynystės forumas“ steigėjai – teisme. Patys save vadina „Penktąja kolona“. „Kur buvo laida dėl paminklų griovimo.  Iš „Penktosios kolonos“ asmenų aš vienas atstovavau“, – prisistatė koridoriuje stoviniuojantis asociacijos narys Kazimieras Juraitis. Anot prokuratūros, asociacijoje propaguojamas karas, totalitarinis valdymas. Veikiama Lietuvai priešiškų valstybių interesams. Prašoma asociaciją „Tarptautinis gerosios kaimynystės forumas“ likviduoti.

„Tikrieji juridinio asmens steigimo tikslai yra neteisėti ir prieštarauja viešajai tvarkai. Bei veikla pažeidžia viešąją tvarką“, – paaiškino Generalinės prokuratūros prokurorė Sigita Vasiliauskienė.

Teismas stojo pirmame posėdyje. „Prieš posėdį atsakovo – „Tarptautinis gerosios kaimynystės forumo“ vadovė pareiškė nušalinimą teisėjų“, – sakė S. Vasiliauskienė. A. Paleckio bendražygiams kilo dvejonių dėl teisėjo.

Ar šis žmogus, pasirašinėjantis nutartis yra adekvatus, ar jis naudoja psichotropinius vaistus – tai irgi mums kelia klausimą.

„Ar šis žmogus, pasirašinėjantis nutartis yra adekvatus, ar jis naudoja psichotropinius vaistus – tai irgi mums kelia klausimą“, – savo abejones išsakė fondo vadovė E. Švenčionienė.

Vienas asociacijos lyderių – K. Juraitis. Rodomuose teismo dokumentuose pavardė kitokia (Jarutis – red. past.).

„Kazimieras yra Juraitis, ne Jarutis ar dar kas nors“, – mintis dėstė E. Švenčionienė.

Anot prokurorų, asociacija įsteigta neteisėtai. Esą įstatai surašyti formaliai, juose nesiekiama ginti interesų kurioje nors srityje. O realybėje aktyviai veikiama prieš Lietuvą. „Galbūt palikime tą bylos nagrinėjimui“, – pasiūlė S. Vasiliauskienė.

Asociacija ketina plėstis – atidaryti filialus Latvijoje, Lenkijoje. „Kas finansuos? Tai yra ateities klausimas“, – tikina E. Švenčionienė.

„Jos gali legaliai kreiptis į įvairias institucijas savivaldybių, ministerijų ar kt. fondus, gauti kažkokį finansavimą ir už tą finansavimą įgyvendinti netgi veiklą, kuri yra priešiška mūsų valstybei“, – paaiškino doc. M. Martišius.

Prieš dvi savaites Lietuva Rusijos ambasados atstovą Sergejų Riabokonį paskelbė nepageidaujamu asmeniu, nurodė per penkias dienas išvykti. Vienas iš argumentų – S. Riabokonis užsiėmė ne diplomatine veikla, o neleistinai kišosi į Lietuvos vidaus reikalus. Būtent per prokurorų dėmesio sulaukusią asociaciją.

„Dėl aktyvaus bendravimo su asmenimis, aktyviai veikiančiais prieš Lietuvos nacionalinius interesus, kurių vadovaujamos asociacijos atžvilgiu yra atliekamas ikiteisminis tyrimas“, – supažindino su pažeidimais  užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas.

A. Paleckio bendražygiai sako bendraujantys su rusų diplomatais. „Mes bendraujame, kadangi mums reikia nuvykti, paprašyti vizų. Jeigu tai skaitosi bendravimu, tada taip“, – patvirtino E. Švenčionienė.

Aiškinamasi, kaip steigiant asociaciją padėtas A. Paleckio parašas. Nes pats  A.Paleckis jau buvo kalėjime ir pasirašyti negalėjo.

Tai – ne vienintelis tyrimas dėl asociacijos. Prokurorai aiškinasi dėl padėjimo kitai valstybei veikti prieš Lietuvą. Taip pat aiškinamasi, kaip steigiant asociaciją padėtas A. Paleckio parašas. Nes pats  A.Paleckis jau buvo kalėjime ir pasirašyti negalėjo.

„Čia yra Rusija, ji kurdavo organizacijas, apie kurias mes nieko nežinodavome. Šio karo metu būtent ši organizacija tik labiau išsiviešino. Bet tai yra jau dešimt metų naudojama taktika“, – tikino doc. M. Martišius.

A. Paleckio asociacija sako tebeturinti ir paramos gavėjo statusą. „Taip, mes turime paramos gavėjo statusą“, – neslėpė E. Švenčionienė.

Nors dėl asociacijos – jau trys tyrimai, o Valstybės saugumo departamentas asociaciją pripažino keliančią grėsmę nacionaliniam saugumui. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
kas eina prieš valdžia visi ne viso proto,matot jie juk jau valdžia ir daro ka nori ir jei valstybė juos gluostis, išdraskis akis.

skudurinei Onutei

skudurinei Onutei portretas
Kiek žinau kaimynų giminių - niekas nuo vokiečių nenukentėjo. Piešingai. karo pradžioj sudegė ūkis, vokiečiai davė miško už dyka ūkį atstatyti.. Vienas pasakojo - išvežtas darbam į Vokietiją, gyveno geriau per karą negu prie grietinės. Prie tarybų ką atsitatė - viską atėmė ir į Sibirą. Ir tokių ne vienas buvo. Ir dar - būtlaimėjęs Hitleris - gyventume jau 70 metų Vokietijoj. Tikrai geriau negu SSSR.

Onutė

 Onutė portretas
Hitleri tavo seneliai išmetė vaika tai prie ko asile rusai Kalbėk išsigimėli nedadarytas kad tai buvo stalino laiku KGBistai kurie ir tūkstančius rusu tautos žmoniu vežė bet iš sibiro dar daug grįžom o iš hitlerio duju kameru niekas bet kodėl taip mylim vokiečius o tu kaip tas hitleris žudė tauta tu iškrypėli išririnkai sau kuria tauta gali dergti nes taip nori landzbergas ir grybė jankiam parsidave ir savo chebra maskvos komunistėlius išdave
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių