O. Scholzas: esame įsipareigoję labai greitai gebėti dislokuoti karius Lietuvoje

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) sako, kad jo šalis yra įsipareigojusi greitai gebėti dislokuoti karius Lietuvoje, o norint tai įgyvendinti vyksta karinės pratybos.

Lietuvos pareigūnai siekia, kad pernai šaliai priskirta Vokietijos brigada bus joje dislokuota nuolat.

„Turime įvairią paramos priemonių puokštę ne tik Baltijos šalyse. (...) Lietuvoje yra dislokuoti (Vokietijos – BNS) kariai, tam taip pat reikalinga infrastruktūra, kuri šiuo metu yra vystoma“, – bendroje spaudos konferencijoje su Baltijos šalių premjerais Taline penktadienį sakė O. Scholzas.

„Taip pat esame įsipareigoję gebėti labai greitai dislokuoti karius, rengiame pratybas, kad užtikrintume, jog toks dislokavimas būtų įmanomas. Jis turi būti įmanomas bet kuriuo metu“, – pridūrė jis.

„Tai mes darome NATO rėmuose ir laikydamiesi NATO sprendimų“, – kalbėjo Vokietijos kancleris.

Taip Vokietijos vyriausybės vadovas kalbėjo paklaustas, ar jis gali įsipareigoti, kad šalis dislokuos Lietuvoje kariuomenės brigadą. Šį vienetą sudaro keli tūkstančiai karių.

Lietuvos ir Vokietijos vadovai pernai priėmė bendrą komunikatą dėl brigados dislokavimo Lietuvoje, tačiau Vilniui siekiant nuolatinio Vokietijos brigados buvimo, kol kas šalyje yra tik vieneto štabas.

Berlynas iki šiol sakė, kad dalis brigados bus dislokuota Lietuvoje, o dalis – Vokietijoje. Balandį prezidentas Gitanas Nausėda teigė, kad su Vokietijos kancleriu sutarė dėl laipsniško vokiečių brigados dislokavimo Lietuvoje. Vilnius brigados buvimo siekia 2026-aisiais.

Vokietija vadovauja Lietuvoje nuo 2017 metų dislokuotai tarptautinio sąjungininkų bataliono kovinei grupei – vienetui, kuriame tarnauja iki pusantro tūkstančio karių.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
SSininkas Kepenine Desra kazko tai susinervines.

Vatnykai į kelnes

Vatnykai į kelnes  portretas
krauna, nujaučia savo kraugerio neūžaugos artėjantį krachą.

Buvusio vado anukai

 Buvusio vado anukai portretas
be karo zengia i Lietuva!
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių