LLRA-KŠS sąrašą į Seimą ves europarlamentaras W. Tomaszewskis

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) kandidatų į Seimą sąrašą ves europarlamentaras Waldemaras Tomaszewskis (Valdemaras Tomaševskis).

Jis į Europos Parlamentą išrinktas šių metų birželį ir ką tik pradėjo naują kadenciją Briuselyje.

„Labai natūralu, kad po tokių sėkmingų Europos Parlamento rinkimų mūsų pirmininkas veda sąrašą“, – penktadienį per spaudos konferenciją sakė LLRA-KŠS narė parlamentarė Rita Tamašunienė.

LLRA-KŠS per Europos Parlamento rinkimus sulaukė 5,67 proc. rinkėjų palaikymo ir iškovojo vieną mandatą.

W. Tomaszewskis taip pat žada kandidatuoti vienmandatėje Pajūrio apygardoje.

Penktadienį jis neatsakė į klausimą, kurį mandatą rinktųsi, jeigu būtų išrinktas ir į Seimą. Pasak politiko, tai lems rinkimų rezultatai ir galimybės dalyvauti valdančiojoje koalicijoje.

„Bet kokiu atveju dalis rinkėjų bus nepatenkinti, arba tie, kurie išrinko mane į Europos Parlamentą, arba tie, kurie išrinks mane į Seimą. (...) Jeigu mes sudarysime valdančiąją daugumą, tada mano sprendimas bus toks, kad paliksiu Europos Parlamentą“, – penktadienį sakė partijos pirmininkas.

Antru numeriu LLRA-KŠS sąraše įrašyta Lietuvos lenkų mokyklų mokytojų draugijos „Macierz Szkolna“ pirmininkė Kristina Dzeržinska, trečiu – fondo „Veik“ vadovas Michailas Andrijanovas, ketvirtu – Seimo narys Česlavas Olševskis, penktu – „Ekspress nedelia“ vyriausioji redaktorė Romualda Poševeckaja.

Toliau dešimtuke eina Šalčininkų rajono vicemeras Josifas Rybakas, Vilniaus rajono vicemerė Edita Tamošūnaitė, Vilniaus rajono savivaldybės tarybos narys Waldemaras Urbanas, sostinės politikas Edwardas Trusewiczius bei Seimo narė Rita Tamašunienė.

Sąraše taip pat yra buvęs susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius, Šalčininkų vicemeras Valdemaras Sliževskis, kiti.

LRA-KŠS pirmininkas penktadienį per spaudos konferenciją teigė, jog pernai išrinktiems savivaldybių tarybos nariams pasiūlyta kandidatuojant į Seimą pasitikrinti, ar išlaikė rinkėjų palaikymą.

Pasak W. Tomaszewskio, partijos rinkimų šūkiai bus „Už tradicinę šeimą“, „Už visiems teisingą Lietuvą“, „Už krikščioniskas vertybes“.

„Neturime būti pirmojoje linijoje sankcijų pritaikymo“

Spaudos konferenciją jis su kolegomis pradėjo išreikšdami protestą dėl esą parodyto pasityčiojimo iš Naujajame Testamente aprašytos apaštalų paskutinės vakarienės per olimpinių žaidynių atidarymą Paryžiuje.

„Paryžiaus olimpiadoje liepos 26 dieną mums svarbi visiems krikščionims „Paskutinės vakarienės“ scena tapo pajuokos ir pasityčiojimo objektu. Mes, kaip krikščionys, katalikai, taip pat norėtume išreikšti savo protestą rodydami visos Lietuvos akivaizdoje paveikslo „Paskutinė vakarienė“ reprodukciją“, – sakė LRA-KŠS pirmininkas rankose laikydamas Leonardo da Vinčio freskos nuotrauką.

Tarp partijos programinių nuostatų – minimalios mėnesio algos didinimas iki 1,5 tūkst. eurų, jos neapmokestinimas, 400 eurų išmoka kiekvieno senjoro poilsiui Lietuvoje, didesnis bankų ir prekybos centrų apmokestinimas, paprastesnė mokesčių sistema, Seimo narių skaičiaus mažinimas.

Politikas tvirtino, kad lėšų rinkimų pažadams įgyvendinti galima paimti gerinant mokesčių surinkimą ir labiau kovojant su šešėline ekonimika, apmokestinant bankus bei nekovojant „pirmose linijose“ taikant sankcijas Rusijai.

„Mes neturime būti pirmojoje linijoje sankcijų pritaikymo, kadangi mes daugiausia nuo to kenčiame kaip Lietuva. Mūsų Klaipėdos uostas jau prarado 8 mln. tonų krovinių, tai labai dideli pinigai. O visos kitos šalys, kaip matome iš žiniasklaidos, normaliai prekiauja“, – kalbėjo W. Tomaszewskis.

R. Tamašunienė pranešė, kad LRA-KŠS iniciatyva Konstituciniam Teismui (KT) apskųstos patvirtintos vienmandačių Seimo rinkimų ribos tautinių mažumų gyvenamose vietovėse. KT prašoma įvertinti, ar sudarant Vilniaus pietinės, Riešės, Šalčininkų-Vilniaus, Nemenčinės apygardas nepažeistos Konstitucijoje garantuotos tautinių mažumų teisės.

LLRA-KŠS atstovų teigimu, perbraižius rinkimų apygardų ribas išskaidyti tautinių mažumų rinkėjų balsai.

„Man atrodo nedovanotina ir neleistina, kad (...) VRK sprendimai priimami daugumos politiniais balsais ir taip pašalinami konkurentai iš politinės arenos“, – teigė R. Tamašunienė.

„Deja, neteisėti veiksmai privedė prie to, kad tautinės mažumos sudaro rinkėjų daugumą tik dviejose apygardose“, – sakė W. Tomaszewskis.

KT dar nėra paskelbęs, ar priima svarstyti šį skundą.

Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių