Lietuva baigia darbą Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje

  • Teksto dydis:

Lietuva ketvirtadienį baigia darbą Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje - institucijoje, kuri turi plačiausius įgaliojimus priimti sprendimus dėl tarptautinės taikos ir saugumo klausimų.

Per dvejų metų kadenciją Lietuva Saugumo Taryboje aktyviai kėlė klausimą dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje. Lietuvos iniciatyva šiuo klausimu Niujorke surengta 11 posėdžių.

„Siekėme atkreipti dėmesį į šį konfliktą, kad jis nebūtų nustumtas į šoną“, - interviu BNS sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Nors Krymo okupacija tęsiasi, (Rusijos) kariai tebėra Ukrainoje (...), bet padarėme tą, ką galėjome, kad šį klausimą išryškintume ir kad jis liktų tarp prioritetų“, - pridūrė ministras.

Saugumo Tarybos nare dvejų metų kadencijai Lietuva buvo išrinkta 2013 metų spalį. Šioje institucijoje Jungtinės Valstijos, Kinija, Rusija, Prancūzija ir Didžioji Britanija yra nuolatinės narės, jos turi veto teisę. Kitos 10 narių yra nenuolatinės narės, kasmet keičiasi po penkias iš jų.

Ukrainos klausimas ir toliau turėtų išlikti Saugumo Tarybos darbotvarkėje, nes būtent Ukraina nuo 2016-ųjų užims Lietuvos vietą kaip Rytų Europos atstovė.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba yra vienintelė institucija, kuri pagal tarptautinę teisę gali sankcionuoti karinės jėgos panaudojimą. Pastaruoju metu ji dėmesį buvo sutelkusi konflikto Sirijoje sprendimui, taryba ne kartą diskutavo apie situaciją kituose karštuose pasaulio taškuose, nuo Afrikos šalių iki Afganistano.

Anot L.Linkevičiaus, didžiausias krūvis teko Lietuvos diplomatinei misijai Niujorke, kuriai vadovauja ambasadorė Raimonda Murmokaitė, paprastai atstovavusi Lietuvai tarybos posėdžiuose.

Tarp svarbiausių Lietuvos iniciatyvių buvo šiemet gegužę šalies surengtas vidaus reikalų ministrų lygio susitikimas dėl užsienio teroristų kovotojų, rezoliucijos dėl neteisėtos ginklų prekybos ir žurnalistų apsaugos konfliktuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Negrazu pačiam savo sapaliones komentuoti, oi negrazu.

puiku

puiku portretas
toliau Ukraina vietoje Lietuvos bus Rytų Europos atstovė JT. padedama kitų JT narių Ukraina kovos už savo teises ir monstrų ruskių išmetimą iš JT organizacijos. Tai būtų nuostabu, nes kai kurios ES narės iki šiol neatsikratė iškreiptos meilės ruskynui.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių