Liepos 13-oji gali tapti lemtinga šalies miškininkams

Liepos 13-oji gali tapti lemtinga šalies miškininkams - skubantys patvirtinti urėdijų reformą „valstiečiai“ būtent tą dieną planuoja uždegti žalią šviesą miškų ūkio pertvarkai.

Nuo penktadienį suplanuotos liepos 7-osios atsitraukiama, nes Aplinkos apsaugos komitetas šią savaitę nespėjo apsvarstyti iš Aplinkos ministerijos atnešto planuojamos pertvarkos projekto, jo pataisų bei dviejų ekspertų išvadų.

Seimo vicepirmininkė „valstietė“ Rima Baškienė sako, kad dėl to parlamentarams tikriausiai dar teks dirbti dvi, o ne vieną savaitę.

„Manau, kad dar teks pratęsti sesiją. Svarstysime antradienį (liepos 4-ąją - BNS), ką daryti. Antradienį pratęstoje sesijoje negali būti svarstymas. Kad nebūtų pažeidžiamos jokios procedūros“, - penktadienį BNS sakė R.Baškienė.

„Jeigu norėsime priimti Miškų įstatymą, tektų pratęsti sesiją dar vienai savaitei - liepos 11 dieną, po visų komitetų plenariniame posėdyje vyktų svarstymas ir galimai ketvirtadienį (liepos 13 dieną - BNS) - priėmimas“, - pridūrė ji.

R.Baškienė sako, kad Seimui suspėjus kitą savaitę per vieną dieną apsvarstyti visus projektus, kuriuos buvo planuojama priimti per dvi dienas, penktadienį (liepos 7-ąją - BNS) posėdis nebūtų šaukiamas. 

Aplinkos apsaugos komitetas, pasak jo vadovo „valstiečio“ Kęstučio Mažeikos, urėdijų reformos svarstymą ir planuoja liepos 7-ąją.

Kitą savaitę patvirtinti miškų ūkio pertvarką ir užbaigti pavasario sesiją sutrukdė Kaimo reikalų komitetas, kuris urėdijų reformą numatančias pataisas apsvarstė pažeisdamas procedūras - tą pripažino Seimo Etikos ir procedūrų komisija ir įpareigojo komitetą svarstyti iš naujo. Dėl to reformos negalėjo svarstyti pagrindinis Aplinkos apsaugos komitetas.

Parlamentarai penktadienį nutarė iki liepos 7-osios pratęsti pavasario sesiją. Pagal Konstituciją, Seimo pavasario sesija prasideda kovo 10 dieną ir baigiasi birželio 30 dieną.

Pagal „valstiečių“ inicijuojamą pertvarką, visus valstybinius miškus Lietuvoje valdytų valstybės įmonė „Lietuvos valstybiniai miškai“, kuri būtų įsteigta sujungus dabartines 42 miškų urėdijas, Valstybinį miškotvarkos institutą ir Generalinę miškų urėdiją. Skaičiuojama, tokiu būdu kasmet būtų sutaupyta 10 mln. eurų įmonės lėšų ir iki 3 mln. eurų - valstybės biudžeto pinigų.

Parlamentinę daugumą su „valstiečiais“ sudarę socialdemokratai kritikuoja „valstiečių“ deleguoto aplinkos ministro Kęstučio Navicko planus visas miškų urėdijas sujungti į vieną įmonę. Konservatoriai yra išreiškę „principinę paramą strateginei reformai“. Liberalų nuomonės dėl reformos išsiskyrė. Socialdemokratai reformą remia su sąlyga, kad liktų 25 urėdijos ne sujungtos į vieną bendrovę, o kaip atskiros įmonės.


Šiame straipsnyje: urėdijosmiškininkaiSeimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių