L. Linkevičius: A. Lukašenka tikisi, kad Vakaruose nuslops dėmesys Baltarusijai

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigia, kad Aliaksandras Lukašenka, ignoruodamas Baltarusijos pilietinės visuomenės iškeltus reikalavimus, bando išlošti laiko prieš Vakarus bei tikisi, kad žmonės tiesiog pavargs streikuoti.

„Deja, istorijoje yra daug patirčių, kuomet diktatoriai laimi laiko ir sukuria realią situaciją, su kuria tikisi, kad Vakarai, tarptautinė bendruomenė susitaikys. Dabar yra toks momentas, kuomet mėginama išlošti laiko. Bandoma nuvarginti ir įbauginti žmones. Tikimasi, kad Vakaruose nuslops dėmesys. Tai tikrai kelia nerimą, nes matyti, kad Baltarusijos žmonių identitetas pabudo. Jiems rūpi jų šalies ateitis. Žmonės tikrai nėra užmigę ar užsnūdę, jie tikrai nori permainų“, – „Žinių radijui“ antradienį sakė L. Linkevičius.

Pasak užsienio reikalų ministro, Lietuva iš visų ES šalių Baltarusijai padeda daugiausiai.

Lietuva yra iš tų šalių, kuri padarė labai daug ir daugiau negu kiti.

„Lietuva yra iš tų šalių, kuri padarė labai daug ir daugiau negu kiti. Nors esame kaimynai, bet negalime lemti situacijos. Mes galime tik pritraukti dėmesį. Mes galime, kad būtų labiau mobilizuotas tarptautinis dėmesys“, – sakė jis.

L. Linkevičius teigia, kad ES kol kas nemato išeities iš susiklosčiusios situacijos Baltarusijoje.

„Sankcijos, beje, nėra vienintelis būdas parodyti dėmesį. Jos yra svarbios ir matome, kaip sunkiai jos gimsta ES. Bet turime rasti būdų, kaip greitai padėti Baltarusijos pilietinei visuomenei, nukentėjusiems fiziškai, ekonomiškai ir kurie yra dabar bauginami. Reikia padėti dabar, o ne kažkada vėliau. Jau trečias mėnuo po to, kai buvo pavogti rinkimai iš žmonių ir vyksta smurtas prieš žmones, kol kas nematome išeities iš šios situacijos“, – teigė ministras.

Prezidento rinkimų nugalėtoja laikoma ir šiuo metu Lietuvoje esanti Sviatlana Cichanouskaja spalio pradžioje A. Lukašenkai iškėlė tris reikalavimus: atsistatydinti, nutraukti smurtą prieš demonstrantus ir paleisti politinius kalinius, antraip šalyje prasidės visuotinis streikas. Nė vieno iš šių reikalavimų A. Lukašenka neįvykdė.

Demonstracijoje sostinėje Minske sekmadienį dalyvavo maždaug 100 000 žmonių. Pareigūnai prieš protestuotojus pasitelkė jėgą. Teisių gynimo centras „Viasna“ pranešė, kad sulaikyta 290 žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jau

Jau portretas
Buves, buves, buves...

kauniete

kauniete portretas
GAL JAU GREIT DINGS IŠ AKIRAČIO TAS VEIKĖJAS JAU SENIAI NUSLOPO LIKAI VIENAS TRUKŠMADARYS LIETUVA NEIŠRINKO TAI KAM AMSĖTI GAL GANA

Jonas

Jonas portretas
Komjaunuolis prašo ukrainos valdžią kad nesodintų į kalėjimą Porošenka, kažin kodėl?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių