L. Linkevičius Baltarusijos kolegai: nusikaltimai prieš piliečius – nepriimtini

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius laiške Baltarusijos diplomatijos vadovui pareiškė, jog pažeidžiamos šalies piliečių teisės ir galimi nusikaltimai prieš juos yra nepriimtini, o vienintelė išeitis iš „moralinės ir politinės aklavietės“ – nauji skaidrūs rinkimai.

Atsakydamas į viešą Uladzimiro Makėjaus raginimą nesikišti į Baltarusijos vidaus politiką ir kritiką dėl įvedamų sankcijų, L. Linkevičius pareiškė, jog Baltarusijos valdžia „savo rankomis sugriovė“ anksčiau Europos Sąjungos (ES) puoselėtą viltį, jog šalis ketina atsisakyti represijų prieš opoziciją, taip pat ir „trapius vykstančio bendradarbiavimo ir konstruktyvaus dialogo ženklus“.

„Akivaizdūs piliečių teisių pažeidimai, galimi nusikaltimai prieš savo piliečius nepriimtini demokratinei suvereniai valstybei ir niekaip negali būti pateisinami suverenitetu ar vidinėmis tvarkomis“, – teigia L. Linkevičius

Jis pripažino, kad ES  „neketina ir neturi teisės kištis į kitos valstybės vidaus reikalus“, o Baltarusijos suvereniteto ir nepriklausomybės išsaugojimas yra ir Lietuvos nacionalinis interesas.

„Bet šiandien matome, jog valdžia nepajėgi megzti dialogo su savo piliečiais“, – teigia ministras.

„Taip, mes iš tiesų tikime galimybe ir perspektyva vystyti normalius, kaimyniškus, civilizuotus tarpvalstybinius santykius tarp mūsų valstybių, bet tik su būtina civilizuotų santykių bei dialogo tarp valdžios ir pilietinės visuomenės sąlyga. Išeitis iš šios moralinės ir politinės aklavietės gali būti tik nauji, skaidrūs, demokratiniai valstybės vadovo rinkimai“, – pabrėžia L. Linkevičius.

Savo ruožtu U. Makėjus viešame laiške anksčiau pripažino, kad Batarusijoje šiuo metu situacija yra sudėtinga, tačiau paragino Vakarus nutraukti paramą opozicijai.

„Pas mus šiuo metu situacija sudėtinga. Bet kuri iš jūsų valstybių nepraėjo skausmingų nacionalinės brandos etapų? Duokite mums jį patiems pereiti. Geriau su jūsų pagalba, bet be prievartos ir be politinių, finansinių bei kitų akivaizdžių svertų“, – teigė jis.

Baltarusiją krečia gili politinė krizė, besitęsianti nuo rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų. Juose triuškinamu nugalėtuoju oficialiai buvo paskelbtas nuo 1994 metų šaliai vadovaujantis Aliaksandras Lukašenka. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais, o kilę masiniai protestai šalyje malšinami jėga.

Prašo ESBO reakcijos

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius dėl situacijos Baltarusijoje prašo Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) reakcijos.

Kaip pranešė Užsienio reikalų ministerija, L. Linkevičius dėl situacijos Baltarusijoje kreipėsi į ESBO pirmininkaujančios Albanijos premjerą, Europos ir užsienio reikalų ministrą Edį Ramą bei kitais metais pirmininkavimą perimančios Švedijos užsienio reikalų ministrę Ann Linde (Aną Linde).

„Baltarusija, kaip ir visos ESBO dalyvaujančios valstybės, įsipareigojo gerbti žmogaus teises ir laisves, įskaitant ir teises į taikių susirinkimų laisvę, žmogaus teisių gynėjų ir žiniasklaidos atstovų apsaugą bei užtikrintas sąlygas jų veiklai be jėgos struktūrų įsikišimo“, – teigiama laiške.

Ministras kviečia tarptautinę bendruomenę „nelikti abejinga esamai situacijai ir reikalauti iš dabartinės Baltarusijos vadovybės atsakomybės“, t.y. visų pirma, taikių protestų dalyvių paleidimo iš sulaikymo vietų bei atsakomybės už pareigūnų žiaurų elgesį.

L. Linkevičius ragina taikiai perduoti valdžią per opozicijos ir pilietinės visuomenės dialogą, organizuojant naujus, demokratinius standartus atitinkančius rinkimus.

Ministro teigimu, ESBO šiame procese galėtų suvaidinti svarbų vaidmenį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lazda turi du galus.....

Lazda turi du galus..... portretas
Ką Linkevičiau darysi kai valdžia pasikeis.......eisi pas konservatorius prieglobsčio ieškoti.....

pasižiūrėjau

pasižiūrėjau portretas
internete dėl baltarusių baltos raudonos vėliavos ir nesuprantu, juk čia net ne nacionalinė, bet kažkokia fašistinė vėliava, kurią sukūrė 1918 metais, kai buvo jų žemės užgrobtos vokiečių, po to vėl buvo naudojama 1941- 1944 metais, su ta vėliava vaikšiojo fašistų pakalikai, nusikaltėliai baltarusiai, kurie, kartu su vokiečiais išžudė trečdalį savo tautos, o dabar kaip niekur nieko, normalūs protestuojai toliau ją naudoja

Isivaizduok,kad Linkeviciaus

Isivaizduok,kad Linkeviciaus portretas
Baltarusija paklause.Lukosenkai nusisikt ant Lietuvos.Man atrodo viena diena prisisnekesit ir jokia salis Lietuvos negins,nes ji niekam neidomi.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių