Kultūros ministrai Davose pasmerkė Rusijos agresiją prieš Ukrainą

  • Teksto dydis:

Lietuvos bei kitų šalių kultūros ministrai ir organizacijos Davose pasmerkė Rusijos agresiją prieš Ukrainą.

Kaip pirmadienį pranešė Kultūros ministerija, bendrą pareiškimą priėmė 29 šalių kultūros ministrai ir aštuonios tarptautinės ir nevyriausybinės organizacijos.

Priimant šį bendrą pareiškimą konferencijai pirmininkavo Lietuvos kultūros ministras Simonas Kairys.

„Baltijos šalių kultūros ministrų inicijuotame pareiškime tarptautinė bendruomenė raginama koordinuoti pastangas padedant atstatyti Ukrainą, taip pat šiame procese bendradarbiauti su Ukrainos valstybės institucijomis, įtraukti vietos bendruomenę ir jos profesionalus, nevyriausybinį, privatų sektorius, pasitelkti vietos išteklius, išsaugoti ir atkurti kultūros paveldą“, – teigiama ministerijos pranešime.

Bendrame pareiškime taip pat skatinama atstatyti Ukrainą remiantis aukštos kokybės „Baukultur“ vertybėmis pasinaudojant ir konferencijoje įsteigtu Davoso „Baukultur“ aljansu.

Pasak ministerijos, pirmadienį memorandumu įkurtas Davoso „Baukultur“ aljansas vienija privatų, valstybinį ir nevyriausybinį sektorius, tarptautines organizacijas. Pagrindinis šio neformalaus tinklo uždavinys – skatinti įvairių lygmenų tarpsektorinį ir tarpdisciplininį bendradarbiavimą, stiprinti aukštos kokybės „Baukultur“ įgyvendinimą praktikoje, gerinti gyvenamosios aplinkos kokybę.

Davose taip pat aptariami iššūkiai įgyvendinant 2018 metais Europos kultūros ministrų pasirašytą Davoso deklaraciją. Ja prisiimti įsipareigojimai įgyvendinti aukštos kokybės „Baukultur“ Europai, kuri apibrėžiama tinkamai suprojektuotais miestais, kaimo vietovėmis bei pastatais.

„Kultūra jau ne viename tarptautiniame formate pripažįstama kaip darnaus vystymosi ašis ir vienas iš jos tikslų, vis dažniau atkreipiamas dėmesys į kultūros svarbą užtikrinant visuomenės atsparumą, darnų vystymąsi. Tai itin aktualu atliepiant šiuolaikinių visuomenių iššūkius, esamas ir galimas krizes“, – pranešime cituojamas S. Kairys.

Kultūros ministras Davose viešės iki antradienio – šią dieną ministrai bus kviečiami dalyvauti metiniame Pasaulio ekonomikos forumo susitikime. Tai tarptautinė viešojo ir privataus bendradarbiavimo organizacija, kurioje dalyvauja politikos, verslo, kultūros ir kitų sričių lyderiai.


Šiame straipsnyje: Simonas KairysDavosasBaukulturkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių