Konstitucijos pataisa dėl R. Pakso – kaip užburtame rate: grįžta į komitetą

Pirmadienį Seime planuotas Konstitucijos pataisos, kuri atvertų Rolandui Paksui kelią į Seimą, svarstymas nebuvo rezultatyvus.

Seimas grąžino ją svarstyti komitetui. Parlamentarai po svarstymo nepritarė parlamentinio Teisės ir teisėtvarkos komiteto išvadai, kuri siūlė atmesti Konstitucijos 74 straipsnio pakeitimo projektą. Už siūlymą atmesti projektą pirmadienį balsavo 47, prieš – 45, susilaikė 16 Seimo narių. Projektas grąžintas Teisės ir teisėtvarkos komitetui svarstyti iš naujo.

Konstitucijos 74 straipsnį siūloma papildyti nuostata, kad asmuo, kurį Seimas už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą arba priesaikos sulaužymą apkaltos proceso tvarka pašalino iš užimamų pareigų ar panaikino Seimo nario mandatą, gali būti renkamas Seimo nariu ne anksčiau kaip po 10 metų nuo tokio asmens pašalinimo iš užimamų pareigų ar Seimo nario mandato panaikinimo. Toks asmuo nebūtų galėjęs užimti jokių kitų Konstitucijoje nurodytų pareigų, kurių ėjimo pradžia pagal Konstituciją yra susieta su Konstitucijoje numatytos priesaikos davimu.

2019 m. rugsėjo 24 d. Seimui pateikta Konstitucijos pataisa siekiama įgyvendinti Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) Didžiosios kolegijos 2011 m. sausio 6 d. sprendimą byloje Paksas prieš Lietuvą. Šiuo sprendimu Lietuva pripažinta pažeidusi Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos pirmojo protokolo straipsnį, garantuojantį teisę į laisvus rinkimus, dėl pareiškėjo „pasyviosios“ rinkimų teisės būti renkamam Seimo nariu apribojimo nuolatinio ir negrįžtamo pobūdžio.

Konstitucijos pataisos turi būti svarstomos ir dėl jų balsuojama Seime du kartus. Tarp šių balsavimų turi būti daroma ne mažesnė kaip trijų mėnesių pertrauka. Įstatymo projektas dėl Konstitucijos keitimo laikomas Seimo priimtu, jeigu kiekvieno balsavimo metu už tai balsavo ne mažiau kaip 2/3 visų Seimo narių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

w

w portretas
sikau ir tapsnoju nori i seima, ten ir taip kvapas nekoks o Paksas apsitaskes savo sudais dar labiau prasmardins seima, tokia mano nuomone apie si veikeja.

Edas

Edas portretas
Dar vienas, amžinai skriaudžiamas Gražulio draugas. Gėda.

...

... portretas
Kalbi apie 'išrinktosios tautos' ginekologus? - na, nesugebėjot visų apžiot!
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių