Konservatorius siūlo Seime pereiti nuo „popierinio“ prie elektroninio slapto balsavimo

Konservatorius Andrius Kupčinskas siūlo Seime balsuojant slapta pereiti nuo „popierinio“ prie elektroninio balsavimo.

Pasak parlamentaro, slaptą balsavimą perkėlus į posėdžių salę mažiau gaištųsi laikas, nes dabar procesas užtrunka, kol parlamentarams pasirašytai išduodami biuleteniai, vyksta pats balsavimas, po to balsai skaičiuojami.

„Savivaldybėse praktiškai visur atsisakyta „popierinio“ balsavimo balsuojant dėl kandidatūrų ir pereita prie elektroninio balsavimo, rezultatai yra nuasmeninami, sukrenta į taip vadinamą juodą elektroninę dėžę, ten parodomas bendras rezultatas, „už“, „prieš“, susilaikė“, – BNS sakė A. Kupčinskas.

Seimo statuto pataisos numato, kad slaptas balsavimas vykdomas naudojantis elektronine balsų skaičiavimo sistema, rodomi tik nuasmeninti balsavimo rezultatai, užtikrinamas visiškas konfidencialumas.

Tuo atveju, jeigu elektroninės balsų skaičiavimo sistemos slapto balsavimo funkcija neveikia ar nėra galimybės ja naudotis, slaptai ir toliau būtų balsuojama naudojantis biuleteniais.

Parlamente tik slaptai balsuojama tada, kai renkama Seimo vadovybė, sprendžiamas nepasitikėjimo klausimas, dėl kaltinimo formuluočių apkaltos proceso metu.

Taip pat slaptas balsavimas rengiamas dėl Konstitucinio Teismo, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjų, Seimui atskaitingų institucijų vadovų paskyrimo, dėl pritarimo Apeliacinio teismo teisėjų kandidatūroms.

Balsuojant slapta balsavimo biuletenius antspauduoja ir išduoda balsų skaičiavimo grupė. Gaudami balsavimo biuletenius, Seimo nariai pasirašo balsavimo biuletenių išdavimo lape. Biuleteniai metami į urną, balsus suskaičiavus komisijai rezultatai vėliau paskelbiami Seimo posėdžių salėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sj

Sj portretas
Šlykštynė kreivasnukis.

KUPČINSKAI...

KUPČINSKAI... portretas
Slėpkis kuo toliau nuo politikos. Tu savo misiją Kaune jau atlikai. Tavo miesto valdymas ir pastatyti tualetai jau įrašyti į Gineso knygą. Miegok ramiai ir nesvajok apie dangiškus migdolus....

auksinė išvietė

auksinė išvietė portretas
koncervatorių koncervatorius, etaloninis
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių