Kas neramina konservatorių lyderį?

Opozicinės konservatorių partijos lyderis Gabrielius Landsbergis sako, kad jį neramina verslo įtaka šalies politinei sistemai, taip pat bandymai keisti Lietuvos geopolitinę kryptį.

„Nerimą kelia partinės sistemos trapumas ir it kokias marionetes partijas susikuriantys koncernai. Įkurta viena užtušuota partija, suskaldyta kita užtušuota partija, ir greit nesibaigsiantis teismo procesas, kuris žemyn jau dabar tempia visą politinę sistemą“, – šeštadienį partijos suvažiavime kalbėjo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderis.

Anot jo, nerimą taip pat kelia valdančiųjų „valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausantis „Agrokoncernas“.

„Ši koncernui priklausanti partija nenori, kad Seimas užduotų klausimus apie žemės ūkį, todėl jų kontroliuojama Seimo dauguma ir balsuoja prieš tokį tyrimą. Šiam partiniam koncernui nereikia, kad būtų pakeistos didelių žemės sklypų apmokestinimo taisyklės, todėl frakcija balsuoja prieš. Jei tai nėra interesų atstovavimas už pinigus, tai tik laiko klausimas, kada ir kiti didieji koncernai, pasimokę iš tokio sėkmingo projekto, susikurs savo partijas. Yra padorių žmonių didžiausioje frakcijoje. Tikiuosi, kad jie išdrįs atsistoti Lietuvos pusėje“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Konservatorių lyderio teigimu, neramina ir bandymai keisti Lietuvos geopolitinę kryptį.

„Rusija buvo, yra ir kol kas liks strategine grėsme Lietuvos saugumui. Bet kokį atsitraukimą nuo šios pozicijos traktuoju kaip Lietuvos saugumo interesų išdavystę. Neturi būti nė menkiausios prielaidos dvejonei, kad tai yra principinė mūsų visų principinė pozicija, raudona linija, kurios peržengti – nevalia. Lietuvos tikslas – vakarietiška, demokratinė Rusija. Ir užsienio politikos priemonės turi būti orientuotos būtent į tai, o ne į neva pragmatišką bendradarbiavimą su korupcijos ir agresijos caro Putino valdoma Rusija“, – sakė G. Landsbergis.

Jis paragino Lietuvą imtis iniciatyvos ir suburti Europoje bendrų tikslų ir vertybių vienijamą valstybių koaliciją.

„Lietuva 2001-aisiais prisijungė prie JAV. Šiandien siūlau patiems siūlyti Europai tokią koaliciją ir pakviesti prisijungti tuos, kurie trokšta to paties, kaip ir mes. (...) Tikiu, kad mūsų pasirinkimą būti drauge su partneriais Vakaruose liudija ir tokie veiksmai, kaip Magnitskio įstatymo priėmimas, tikiu, kad Lietuva gali burti Europoje Magnickio valstybių koaliciją“, – vylėsi G. Landsbergis.

Visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad šiuo metu konservatoriai, aplenkę valdančiuosius „valstiečius“, yra populiariausia partija šalyje. Jiems savo balsą žada apie 17 proc. apklausų dalyvių.

Parlamente TS-LKD turi antrą pagal dydį frakciją, jai priklauso 31 narys. Partija turi apie 14,5 tūkst. narių.

Kritika R. Karbauskiui

Ilgametis konservatorių vadovas, pirmasis šalies vadovas atkūrus nepriklausomybę Vytautas Landsbergis kaltina dabartinį Seimą esant priekaištingos reputacijos valdančiųjų „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio interesų konflikte.

„Natūralu, kad kolūkis negali balsuoti prieš faktinio pirmininko interesus. Šis giriasi niekad neturėjęs interesų konflikto, nebent gausiu atminties konfliktu. Bėda, kad visas Lietuvos Seimas sėdi savo priekaištingos reputacijos faktinio pirmininko interesų konflikte. Tai yra pagrindinė priežastis, kodėl žemės nuosavybių jovalas nesvarstytinas. Jovalas, mat, skirtas jį srėbti“, – šeštadienį Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos suvažiavime kalbėjo V. Landsbergis.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) šią savaitę konstatavo, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas R. Karbauskis laiku nedeklaravo keturių sandorių: tris pinigines dovanas sūnums, akcijų pirkimą iš „Agrokoncerno“.

Pernai pavasarį VTEK paskelbė, kad R. Karbauskis pažeidė įstatymą, pavėluotai deklaravęs namo statybai Ispanijoje imtą paskolą, taip pat žmonos sandorį perkant automobilį iš jos pačios vadovaujamos Ispanijos įmonės „Corporation Mobiliaria del Baltico“.

V. Landsbergis taip pat ragino susitelkti blokuojant netoli sienos su Lietuva Baltarusijoje statomą Astravo atominę elektrinę.

„Telkime Europos Sąjungą mūsų gyvybinei ir išlikimo užduočiai – blokuoti ir atstumti Astravo šmėklą. Jei šiuo klausimu iš esmės apie 10 metų valstybiškai miegam, balsavom net už pabaisos finansavimą, tai tautiniai drabužėliai perspektyvoje virsta įkapėmis. Būkime eurotautininkais ir nesižavėkime savojo tautinio Seimo kolūkiu“, – sakė V. Landsbergis.

Baltarusija netoli sienos su Lietuva, apie 50 kilometrų nuo Vilniaus, stato Astravo atominę elektrinę. Lietuva nuolat kaltina Minską, kad jėgainė statoma nesaugiai, nesilaikant tarptautinių įsipareigojimų.

Priėmė rezoliucijas dėl partijos laikysenos

Opozicinė konservatorių partija šeštadienį Vilniuje vykusiame suvažiavime priėmė rezoliucijas dėl strateginės partijos laikysenos reaguojant į kylančius iššūkius.

„Tai – vienas svarbiausių partijos dokumentų per ilgą laiką. Atėjo laikas atsakyti į klausimus sau patiems, Lietuvos žmonėms ir partneriams Vakaruose“, – šeštadienį partijos suvažiavime kalbėjo opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos lyderis Gabrielius Landsbergis, pristatydamas Europai skirtą rezoliuciją.

„Tai rezoliucija, kuria bandome pasakyti aiškų dalyką – kad Lietuva gali geriau. Tai yra pagrindas tam, kad Lietuvos žmonės neprarastų vilties, kad Lietuvoje reikalai gali taisytis. Mano įsitikinimu, viena didelės emigracijos priežastis, kad žmonės, kurie patiria nepriteklių, netiki, kad reikalai gali keistis į gerą“, – pristatydamas Lietuvai skirtą dokumentą kalbėjo konservatorius Andrius Kubilius.

Suvažiavimas taip pat patvirtino naujus partijos įstatus, pakeista kandidatų prezidento, dalies savivaldybių merų rinkimuose kėlimo tvarka – už juos galės balsuoti ir partijai nepriklausantys žmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaip is tiesu?

Kaip is tiesu? portretas
Kas yra nekilnojamo turto kilnojimas, verslas ar vagyste?

Vargšas anūkas-susirūpino

Vargšas anūkas-susirūpino portretas
Anūkėlis susirūpino,kad į verslas lenda į politiką.O kaip su Mortos verslu,kuris užvaldė didelę dalį,norėjo pasistatyti už 7 milijonus(dar litų) pastatus,kuriuos būtų pastatęs irgi verslas (energetikos,ne agrokoncernas).Ar tai anūkėlio nebaugina?

Nostradamus

Nostradamus portretas
Gabrielių neramina,kad viršų paėmė Agrokoncernas,o MG Baltic nustojo "remti" konservatnykus.Raselės brolis dispnuoja rusiškais pinigais, tad konservatnykus remti rusiškais nesolidu. Bėda viena nevaikšto, kelis sponsorius išeliminavo iš žaidimo, dar nutrauks Austėjos verslo valstybinę paramą ir hana ir partijai ir anūkui...
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių