Konservatorė: labai apmaudu, kad Vengrija sunkina sankcijų Rusijai gilinimą

Vengrijai trečiadienį pareiškus, kad ji negali pritarti Europos Sąjungos (ES) siūlomam dabartinės formos Rusijos naftos embargui, Europos reikalų komiteto (ERK) pirmininkė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė teigia, kad labai apmaudu, jog Vengrijos valdžia sunkina sankcijų Rusijai gilinimą.

„Labai apmaudu, kad Vengrijos valdžia sunkina sankcijų Rusijai gilinimą. Premjeras Viktoras Orbanas seniai tapo kruvinojo Putino draugužiu ir sunku patikėti, kad tai tas pats žmogus, kuris prieš tris dešimtmečius buvo už tai, kad jo šalis išsivaduotų iš Sovietų Sąjungos įtakos“, – Eltai teigė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Europos reikalų komiteto pirmininkė taip pat primena, kad Vengrija prieš kelias savaites atsisakė per savo teritoriją leisti tiekti ginklus Ukrainai.

Labai apmaudu, kad Vengrijos valdžia sunkina sankcijų Rusijai gilinimą. Premjeras Viktoras Orbanas seniai tapo kruvinojo Putino draugužiu.

„Prieš kelias savaites girdėjome, kaip, artimus ryšius su Rusija palaikantis Orbanas savo priešininku įvardino prieš kruvinąją Rusiją kovojančios Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį, Vengrija atsisakė per savo teritoriją tiekti pagalbos ginklus Ukrainai. Sunku suprasti, kaip įmanoma užmiršti savo paties šalies istoriją“, – akcentavo politikė.

Visgi R. Morkūnaitė-Mikulėnienė viliasi, kad Vengrijos valdžia dar praregės ir pritars siūlomam rusiškos naftos importo draudimui.

„Europos Sąjunga šiuo metu svarsto 6-ąjį sankcijų paketą Rusijai, kuri vasario pabaigoje pradėjo karą Ukrainoje. Naujuoju paketu siūloma uždrausti rusiškos naftos importą, tačiau Vengrija vetuoja sankcijas Rusijai, kuriose ne tik embargo klausimai, bet ir sankcijos Bučos skerdynių vykdytojams, naujos sankcijos bankams bei Rusijos Ortodoksų bažnyčios vadovui patriarchui Kirilui. Aš viliuosi, kad vengrai Ukrainos karo kontekste dar praregės, nes pasitikėti agresoriumi, tokiu kaip Rusija – gėdinga“, – sakė ji.

„Suprantama, kad sankcijos kainuos visiems, todėl derantis ieškoma optimaliausių sprendimų. Tačiau Ukrainos žmonių aukų ir laisvės kaina yra neišmatuojama. Europos Sąjunga yra grįsta vertybėmis ir principais, todėl tikiu, kad ES narėms pavyks rasti kompromisus, kurie padės išlaikyti vieningą sankcijų politiką“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad Vengrija trečiadienį perspėjo, kad ji negali pritarti Europos Sąjungos (ES) siūlomam dabartinės formos Rusijos naftos embargui, nes tai „visiškai sunaikintų“ jos energijos tiekimo saugumą.

Pagal ES pasiūlymą per ateinančius šešis mėnesius palaipsniui būtų uždrausta importuoti iš Rusijos žalią naftą ir perdirbtus degalus iki metų pabaigos, tačiau Vengrija ir Slovakija, abi labai priklausomos nuo Maskvos naftos eksporto, tai turėtų padaryti iki 2023 metų pabaigos.


Šiame straipsnyje: Radvilė Morkūnaitė-MikulėnienėVengrijasankcijos Rusijaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių