KAM: pirmuosius Lietuvos gamintojų dronus Ukrainai planuojama perduoti rugsėjį

Pirmieji Lietuvos gamintojų pirmojo asmens vaizdo principu (angl. first person view, FPV) veikiantys dronai Ukrainai turėtų būti perduoti rugsėjį, sako Krašto apsaugos ministerija (KAM).

„Planuojama, kad pirmieji įsigyjami FPV dronai Ukrainai galėtų būti perduodami jau rugsėjo mėnesio antroje pusėje“, – BNS perduotame komentaro teigia KAM.

Šią savaitę ministerija paskelbė, kad penkių Lietuvos gamintojų koviniai dronai įvykdė Ukrainos gynybos ministerijos testus fronto sąlygas atitinkančioje aplinkoje ir bus siunčiami į Ukrainą.

Tai buvo antrasis bandymas, pirmojo testo lietuviški dronai neįveikė.

Pasak KAM, per du etapus Ukrainoje buvo testuojami aštuonių Lietuvos įmonių FPV dronai, vykdant skraidymus operacinėje aplinkoje pirminiame etape kilo techninių iššūkių.

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas teigė, kad Lietuva svarsto įsigyti bepiločius orlaivius iš bandymus įvykdžiusių gamintojų.

„Ir ateityje numatoma taikyti tokią praktiką, kad įsigyjant dronus, jie būtų testuojami Ukrainoje“, – teigia KAM.

Anot ministerijos, šiuo metu numatyta paramai Ukrainai skirti Lietuvos gamintojų dronų už 5 mln. eurų, Lietuvos kariuomenės reikmėms ketinama išleisti iki 3 mln. eurų, už likusią sumą iš 10 mln. eurų programos Ukrainai bus įsigyjami žvalgybiniai dronai.

Liepos pradžioje Lietuva jau pasirašė sutartis dėl įvairių tipų dronų įsigijimo iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos gamintojų, įsigijimų vertė – 36 mln. eurų.

Anot ministerijos, didžioji dauguma dronų bus pristatyti dar šį rudenį, likę – 2025 metų pradžioje.

KAM teigia, kad pirkimai vykdomi skubos tvarka, siekiant kuo greičiau sustiprinti bepiločių orlaivių pajėgumą ir integruoti juos į Lietuvos kariuomenės pajėgumus.

Daugiau dėmesio bepiločiams orlaiviams Lietuvos krašto apsaugos sistema ėmėsi skirti po Rusijos invazijos į Ukrainą, šiame konflikte dronus intensyviai naudoja abi pusės.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeLietuvadronaiKAMRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių