JAV generolas majoras: pratyboms JAV planuoja būti regione daugiau ir dažniau

Regiono saugumo problemos, dabartinių atgrasymo priemonių efektyvumas, karinio mobilumo klausimai - tokias temas antradienį susitikime aptarė laikinai krašto apsaugos viceministro pareigas einantis Vytautas Umbrasas ir į Lietuvą atvykęs Jungtinių Amerikos Valstijų sausumos pajėgų Europoje vado pavaduotojas partnerystėms su JAV nacionalinėmis gvardijomis generolu majoru Josephas Jarrardas.

Diskusijoje laikinasis viceministras V. Umbrasas pabrėžė Lietuvai ir visam regionui kylančius saugumo iššūkius ir JAV pajėgų buvimo svarbą regiono saugumui užtikrinti.

„Jungtinių Amerikos Valstijų vaidmuo užtikrinant Baltijos jūros regiono saugumą – esminis. Remiame JAV sprendimą dislokuoti papildomus karius Lenkijoje, tačiau būtina, jog tai apimtų ne tik Lenkiją, bet ir kitas Baltijos šalis“, – pabrėžė V. Umbrasas.

Gen. mjr. J. Jerrardas pasidžiaugė stipriais ir ilgalaikiais Lietuvos ir JAV ryšiais bei bendromis pastangomis stiprinant Baltijos regiono saugumą. Jo teigimu, Lietuva padarė didelę pažangą stiprindama savo gynybos pajėgumus ir JAV toliau prisidės remdama šias pastangas.

„Treniruotėms ir pratyboms JAV planuoja būti regione daugiau ir dažniau. Lietuvos pastangos užtikrinti visas reikiamas sąlygas sąjungininkų pajėgų buvimui šalyje yra labai vertinamos ir suteikia galimybę JAV pajėgoms atvykti dažniau“, – Krašto apsaugos ministerijos pranešime cituojamas generolas J. Jerrardas.

Susitikime kartu buvo aptartas ir Lietuvos karinių pajėgų bendradarbiavimas su JAV Pensilvanijos nacionaline gvardija (PANG), kuris pastaraisiais metais itin sustiprėjo. Laikinasis viceministras V. Umbrasas pabrėžė, kad bendradarbiavimas su PANG – produktyvus ir abipusiškai naudingas.

Gen. mjr. J. Jarrardas Lietuvoje lankosi liepos 22-24 d. Tai pirmasis jo vizitas Lietuvoje šiose pareigose. Vizito metu generolas susitiks su Lietuvos kariuomenės sausumo pajėgų bei Mokymo ir doktrinų valdybos vadovybe.

JAV įsipareigojimai užtikrinti regiono saugumą, karinis buvimas ir matomumas Lietuvoje ir regione – vienas svarbiausių Lietuvos saugumo ir stabilumo garantų. JAV tiek dvišaliu principu, tiek remdama NATO pastangas, plačiai įgyvendina atgrasymo priemones Baltijos regione. Pasikeitus saugumo situacijai regione ir Europoje 2014 m. pavasarį JAV pirmosios atsiuntė oro gynybos pastiprinimą – papildomus oro naikintuvus bei pajėgas tęstiniam buvimui į Baltijos valstybes. JAV kariai dalyvauja Lietuvoje rengiamose karinėse pratybose ir kituose karinio bendradarbiavimo renginiuose. Stiprinant rytines Aljanso sienas, JAV taip pat vadovauja NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinei grupei Lenkijoje.

Lietuvos ir JAV bendradarbiavimas gynybos srityje sustiprėjo, kai 2017 m. sausį Lietuva ir JAV pasirašė bendradarbiavimo sutartį, primena Krašto apsaugos ministerija. Ja dar kartą patvirtintas abiejų šalių įsipareigojimą dirbti kartu stiprinant NATO aljansą, didinant Europos saugumą ir kovojant su globalinėmis saugumo grėsmėmis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Už laisvą Lietuvą kovojo ir Stalinas čia savo tankus atsiuntęs. :/.

Anonimui Pidarui ,....

Anonimui Pidarui ,.... portretas
Jūs vatnikai, kovojet prieš Lietuvą. O mes kovojom už laisvą Lietuvą.

LT

LT portretas
lietuva JAV paligonas
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių