I. Šimonytė: Vyriausybė artimiausiu metu numatys papildomas lėšas gynybai

Vyriausybė artimiausiu metu spręs dėl priimančiosios šalies pajėgumų stiprinimo bei tarsis dėl to, kiek didinti gynybos finansavimą ilgesniu laikotarpiu, ketvirtadienį pranešė premjerė Ingrida Šimonytė.

Pasak jos, sprendimai priimami NATO sąjungininkams perkeliant papildomus pajėgumus į Lietuvą dėl Rusijos karo Ukrainoje.

„Lietuvos saugumo garantijos yra kaip niekada stiprios ir tai patvirtina ne tik žodžiai lyderių, ne tik jų vizitai į Lietuvą,(...) bet taip pat ir tos pajėgos, kurios yra perkeliamos ar į Lietuvą, ar į regioną, ar dar bus papildomai perkeliamos, stiprinant mūsų jau ne tik atgrasymą, bet ir apginamumą“, – ketvirtadienį sakė premjerė.

Pasak jos, Lietuva yra pasiruošusi padaryti viską, kad karių priėmimas vyktų sklandžiai.

„Tuo tikslu taip pat artimiausiu metu bus numatytos papildomos lėšos Krašto apsaugos ministerijai papildomai finansuoti priimančiosios šalies pajėgumus, kurie yra svarbūs atvykstant daugiau pajėgų, įkuriant kariškius, rūpinantis papildoma technika tam reikalinga“, – sakė premjerė.

„Vyriausybė sprendimus dėl to turėtų priimti jau ateinančią savaitę“, – pranešė ji.

Premjerė kitą savaitę su frakcijų Seime lyderiais tarsis dėl ilgalaikio krašto apsaugos ir nacionalinio saugumo stiprinimo.

Ji viliasi, kad valstybės biudžeto patikslinimą Seimui Vyriausybė pateiks vos Seimui susirinkus į pavasario sesiją.

Kremlius praėjusią savaitę įsiveržė į Ukrainą ir pradėjo karą, sukėlusį pasibaisėjimą ir įtūžį visame pasaulyje. Vakarai į tai atsakė sankcijomis Rusijai ir įvairia parama Ukrainai, įskaitant ir karinę.

Reaguojant į besikeičiančią saugumo situaciją, sąjungininkai atsiuntė papildomų karių ir technikos į vienetą ir regioną.

Gynybai 2,5 proc. nuo BVP pasieksime jau šiais metais?

Premjerė I.  Šimonytė mano, kad kol kas nėra būtinybės inicijuoti naujo nacionalinio susitarimo dėl gynybos. Ministrė pirmininkė teigia, kad Lietuva 2,5 proc. nuo BVP gynybos didinimui turėtų pasiekti jau šiais metais.

„Aš nežinau, ar reikia naujo susitarimo, bet kad reikia papildomų veiksmų, tai tikrai taip. Galbūt iš paskos ateis ir naujas susitarimas, bet jau kitą pirmadienį planuoju naują susitikimą su frakcijų vadovais, kadangi Vyriausybė ketina pateikti Seimui pasiūlymą dėl krašto apsaugos finansavimo didinimo dar šiais metais“, – interviu portalui 15min.lt sakė I. Šimonytė.

Ministrė pirmininkė akcentuoja, kad dalis finansavimo gynybai didinimo bus atlikta pačios Vyriausybės.

„To, kas yra susiję su nepaprastąja padėtimi, daugiausiai su priimančiosios šalies parama dėl to, kad daugiau mūsų partnerių čia atvyksta ir reikalinga papildoma infrastruktūra ir papildomos išlaidos tam, kad mes galėtume priimti. Reikia papildomų lėšų kibersaugai taip pat“, – vardijo premjerė.

Visgi I. Šimonytė pabrėžia, kad reikia planuoti ir ankstesnius jau suplanuotus įsigijimus.

„Manau, kad viską sudėjus į vieną krūvą, mes 2,5 proc. (nuo BVP – ELTA) pasieksime, ko gero, jau šiais metais“, – sakė premjerė.

ELTA primena, kad praėjusios savaitės ketvirtadienį Rusija pradėjo agresyvų ir tarptautinės bendruomenės pasmerktą karinį įsiveržimą į Ukrainą. Per savaitę trukusias intensyvias kovas, Jungtinių Tautų duomenims, žuvo mažiausiai šimtai civilių, tuo metu Ukraina skelbia, kad civilių aukų skaičius siekia mažiausiai 2 tūkst. Nuo invazijos pradžios iš Ukrainos pabėgo milijonas žmonių.

Vakarų bendruomenė, į tai reaguodama, Rusijai paskelbė labai griežtas sankcijas ir ekonominę bei karinę paramą Ukrainai.


Šiame straipsnyje: Ingrida Šimonytėkrašto apsaugafrakcijų lyderiaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių