I. Šimonytė: Lietuvai ir pasauliui reikia stiprios ir lyderiaujančios ES

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė Briuselyje su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles’iu Micheliu ir Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen aptarė aktyvesnį ir vieningą ES veikimą globaliai, pandemijos valdymą, ekonomikos gaivinimo plano (RRF) Lietuvai greitą patvirtinimą, klimato kaitos valdymo priemones, nesaugios Astravo AE grėsmes visiems ES piliečiams, strateginių energetikos ir transporto projektų Baltijos šalyse įgyvendinimą, vieningą Europos atsaką į agresyvius Rusijos ir Baltarusijos režimo veiksmus, Kinijos iššūkį bei paramą Rytų partnerystės šalims.

Susitikimuose su ES vadovais premjerė ragino ES vieningai atsakyti tiek į Rusijos ir Baltarusijos agresyvius veiksmus, tiek į Kinijos keliamus iššūkius.

Premjerė padėkojo EVT vadovui Ch. Micheliui už jo asmeninį įsitraukimą sprendžiant politinę krizę Sakartvele bei paramą Rytų partnerystės iniciatyvai. Vyriausybė vadovė akcentavo, kad šiandien kaip niekada svarbu remti Ukrainos, Sakartvelo ir Moldovos europines aspiracijas ir rodyti dar daugiau dėmesio Armėnijai, Azerbaidžanui ir Baltarusijos pilietinei visuomenei.

Premjerė įvertino greitą ir vieningą EVT reakciją į civilinio „Ryanair“ orlaivio užgrobimą ir pabrėžė, kad reikia nuosekliai ir vieningomis pastangomis stiprinti spaudimą Baltarusijos režimui, priimti paveikias sankcijas, siekti, kad būtų paleisti visi politiniai kaliniai ir kuo greičiau įvyktų laisvi ir demokratiniai rinkimai.

„Labai svarbu, kad Europos institucijos iš karto priėmė rekomendacijas oro vežėjams, atsižvelgdamos į tai, kad Baltarusijos oro erdvė yra nesaugi. Baltarusijos oro erdvė šiandien yra tuščia. Būtina ir toliau užtikrinti aktyvų EK įsitraukimą atliekant skaidrų ICAO tarptautinį tyrimą“, – sakė premjerė.

Anot premjerės, kartu turime stiprinti paramą tiek Baltarusijos, tiek ir Rusijos pilietinėms visuomenėms.

„Baltarusijos režimas nepaiso tarptautinių normų bei standartų net ir branduolinės saugos srityje, o tai kelia grėsmę visai Europai. Tikimės dar aktyvesnės ES paramos raginant Minską stabdyti nesaugios Astravo atominės elektrinės eksploatavimą, iki bus ištaisyti visi branduolinės saugos trūkumai, ir užtikrinti, kad į ES rinką nepatektų nesaugiose elektrinėse gaminama elektra“, – pažymėjo I. Šimonytė.

Baltarusijos režimas nepaiso tarptautinių normų bei standartų net ir branduolinės saugos srityje, o tai kelia grėsmę visai Europai.

Premjerė paprašė didesnio EK dėmesio stiprinant pasienio su Baltarusija – rytinės ES sienos – kontrolę.

„Matome keliskart padidėjusius nelegalios migracijos per Baltarusijos sieną srautus. Labiausiai nerimą kelia tai, kad ši nelegali migracija vykdoma su režimo žinia ir pagalba, pasitelkiant ir Baltarusijos pasienio tarnybą, kuri gali naikinti nelegalios migracijos pėdsakus“, – pabrėžė premjerė.

Ministrė pirmininkė informavo EK pirmininkę, kad Lietuva nusprendė priimti 10 pabėgėlių, kurie plūsta į Italiją.

„Lietuvos rodomas solidarumas su Italija ir visa ES leidžia tikėtis, kad mes ir toliau sulauksime europinio solidarumo, ir šis solidarumas tik stiprės“, – sakė I. Šimonytė.

Premjerė padėkojo Komisijos pirmininkei už ES paramą strateginių infrastruktūros projektų įgyvendinimui – elektros sistemų sinchronizacijai, dujų jungtims ir projekto „Rail Baltica“ finansavimui bei įgyvendinimui.

Premjerė pažymėjo, kad Lietuvos ekonomika yra tarp sparčiausiai po pandemijos atsigaunančių ekonomikų pasaulyje. Anot premjerės, tinkamas RRF plano priemonių įgyvendinimas padės Lietuvai įvykdyti reikalingas reformas, būtinas siekiant esminių pokyčių valdant klimato kaitą bei įgyvendinant skaitmeninę darbotvarkę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

23

23 portretas
Lietuvai reikia greičiau išstoti iš ES, kol konservai visai nesunaikino valstybės.

Fui

Fui portretas
Nusiimk savo skudurą nuo sprando

Anonimas

Anonimas portretas
Nebuvo dar tokio stebuklo pasaulyje kad Amerikos kolonijos butu stiprios ir lygios su Washingtono ponais. JevroPiderSojuzas - Amerikos kolonijos. Simonyte MELUOJA. Ji kasdiena skambina i USA ambasada ir klausia ka daryti
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių