G. Nausėda: Rusijos kariams gali pritrūkti ūpo ir prasmės dėl ko kariauti

  • Teksto dydis:

Prezidento Gitano Nausėdos vizitas į Ukrainą darbotvarkėje liko slaptas iki pat paskutinės akimirkos. G. Nausėda Ukrainoje lankosi jau trečią kartą, tačiau Volodymyro Zelenskio sutinkamas šiltai ir dėkingai, lyg būtų pirmą, praneša LNK.

Lietuvos ir Lenkijos vadovų gyvas atvykimas veikiausiai svarbus kaip niekada – artėja karo metinės, o karas gali keisti savo veidą.

„Tikrai karas įžengė į lemiamą stadiją. Ukrainiečiai laukia didelio Rusijos puolimo vasario mėnesį“, – sakė G. Nausėda.

Nors Rusija mėgins perimti iniciatyvą, anot G. Nausėdos, jos kariams gali pritrūkti ūpo ir esmės, dėl ko kariauti.

„Nėra tos motyvacijos, nes tai iš tikrųjų yra kova už Putino imperines ambicijas“, – tęsė Lietuvos Prezidentas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Tačiau tai ženklas ir ukrainiečiams nelaukti, kol rusai susimaus. Krašto apsaugos ministras sako, nieko nedaryti negali ir partneriai.

„Reikia ypač daug ginkluotės, amunicijos siųsti jau dabar. Nesakau, kad paskui gali būti vėlu, tačiau amunicijos poreikis didžiulis“, – pabrėžė Arvydas Anušauskas.

Anot G. Nausėdos, jau netrukus Ukrainą pasieks dar viena ginkluotės siunta iš Lietuvos: amunicija ir artimojo nuotolio zenitinės patrankos.

„Lietuva ne pirmą kartą siunčia ginklų ir amunicijos Ukrainai, tačiau „L-70“ pabūklų siunčia pirmą kartą. Tai 40 mm zenitinė patranka, skirta oro taikiniams numušti. Tai labai gera pagalba ukrainiečiams kovojant su iranietiškais dronais“, – pastebėjo karybos ekspertas Darius Antanaitis.

Netrukus iš Lietuvos iškeliaus ir 100 elektros generatorių. Rusija nuolat kėsinasi į Ukrainos energetikos infrastruktūrą. Dar šiemet ukrainiečius pasieks ir antidronai. Karinei paramai Lietuva šiemet planuoja išleisti 40 mln. eurų. Jei reikėtų, suma bus padidinta.

„Ko gero, problema ta, kad reikėtų dar labiau padidinti mūsų pajėgumus gaminti antidronus, kurie iki šiol dar gana riboti. Tačiau tam reikalingi tam tikri organizaciniai sprendimai, investicijos. Tikiuosi, vis dėlto tai mums pavyks padaryti“, – vylėsi G. Nausėda.

Į Ukrainą juda rimta technika ir iš kitų NATO šalių. Lenkija perduos keturiolika kovinių tankų „Leopard“. Apie tai pranešusį Lenkijos prezidentą Lvivo gatvėse minia pasitiko plojimais.

„Nusprendėme Ukrainai perduoti tankų „Leopard“ kuopą. Ji bus perduota per tarptautinę koaliciją“, – sakė Andrzejus Duda.

Kad vakarietiški naikintuvai būtų perduoti Ukrainai, reikia atlikti labai didelį ir milžinišką darbą.

Lenkų perduodami tankai pagaminti Vokietijoje. Vokietijos vicekancleris teigia, Berlynas neturėtų trukdyti kitoms šalims teikti paramą ukrainiečiams.

Britai jau irgi diskutuoja, kaip Ukrainai perduoti visa pakeisiančių tankų. Prancūzai pažadėjo savaeigių patrankų. Amerikiečiai – kovos mašinų „Bradley“.

„Kol kas tie skaičiai ne tokie, kurie mūšio laukia ką nors nulemtų, tačiau tai pradžia“, – pabrėžė A. Anušauskas.

Nors tankams ledai pralaužti ir jie lėtai, bet juda į Ukrainą, vis dar neaišku, ar ukrainiečiai sulauks NATO naikintuvų.

„Tartum ir turi politinę valią tokią paramą teigti, tačiau, kaip aš ne kartą minėjau, kartais šiek tiek nuvilia sprendimų priėmimo greitis“, – pažymėjo G. Nausėda.

„Kad vakarietiški naikintuvai būtų perduoti Ukrainai, reikia atlikti labai didelį ir milžinišką darbą, nes naikintuvas – ne tik lėktuvas, tačiau ir aptarnavimas, techniniai žinynai, vadinasi, pilotų rengimas, amunicija“, – vardijo D. Antanaitis.

Aktyviai Ukrainą remiančios Lietuva ir Lenkija pačios netrukus sulauks amerikiečių gamybos tankų „Abrams“ ir šarvuočių „Bradley“. Technika jau atplukdyta laivais į Nyderlandus.


Šiame straipsnyje: Gitanas Nausėdakaras UkrainojekarasprezidentasLNK turinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių