G. Nausėda: Rusija, remdama Baltarusiją, siunčia signalus opozicijai

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad nors kol kas ir nėra tiesioginių įrodymų, kad prie sekmadienį Minske priverstinai nutupdyto iš Graikijos į Lietuvą skridusio lėktuvo būtų prisidėjęs Kremlius, kai kuriuos Maskvos sprendimus galima suprasti kaip Rusijos reiškiamą paramą Aliaksandro Lukašenkos režimo sprendimui.

Žurnalistų paprašytas pakomentuoti, kaip vertina tai, kad kai kurioms Baltarusijos oro erdvę apeiti siekusioms aviakompanijoms nebuvo išduotas leidimas įskristi į Rusijos oro erdvę, prezidentas neatmetė, kad tai galima suprasti kaip Maskvos savotišką solidarizavimąsi su precedento neturinčiu A. Lukašenkos režimo sprendimu – prievarta nutupdyti keleivinį lėktuvą. 

„Kol kas apie Rusijos dalyvavimą šioje lėktuvo užgrobimo istorijoje akivaizdžių įrodymų nebuvo, bet jei Rusija po to elgiasi štai taip, tai nori nenori pradedi galvoti apie tai, kad Rusija sveikina tokį sprendimą, kad jiems toks sprendimas labai patinka“, – žurnalistams Šiauliuose sakė G. Nausėda.

Prezidentas neatmetė, kad Rusijos vadovai tokiais sprendimais tiesiog siekia įbauginti prieš Kremliaus režimą nusiteikusią pilietinę visuomenę bei opoziciją.

„Galimas dalykas, kad tai yra savotiškas pagrūmojimas arba įspėjimo ženklas jau Rusijoje veikiantiems žmogaus teisių gynėjams, pilietinės visuomenės ir opozicijos atstovams: žiūrėkite, mes jūs rasime ne tik ore, bet ir po vandeniu, taip, kad bijokite visur, kur tik esate. Tai yra represinio režimo vizitinė kortelė, jie mano, kad gali tokiais būdais spręsti savo problemas. Bet kaip rodo pasaulio patirtis, galiausiai tokie sprendimo būdai baigiasi ganėtinai liūdnai patiems režimams“, – sakė G. Nausėda.

ELTA primena, kad sekmadienį iš Graikijos į Lietuvą skridęs laineris po melagingo pranešimo apie neva jame esančią bombą buvo priverstinai nutupdytas Minske. Baltarusijos oro erdvėje jį lydėjo šios šalies karinių oro pajėgų naikintuvas MIG-29.

Lėktuvu skrido Baltarusijos režimo kritikas Romanas Protasevičius, kuris buvo sulaikytas Minske.

Europos Sąjungos lyderiai pirmadienį pasmerkė Baltarusijos įvykdytą priverstinį keleivinio lainerio nutupdymą ir juo skridusio opozicijos aktyvisto R. Protasevičiaus bei jo draugės Sofijos Sapegos sulaikymą, o Bendrijos oro bendrovės paragintos vengti Baltarusijos oro erdvės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

va taip

va taip portretas
Juk tai sąjunginės valstybės, - kaip kitaip galėtų elgtis Rusija su savo sajuginke?

Klpd.

Klpd. portretas
Siūlau Ekselencijai pamąstyt jeigu dar neapmastė, apie jo patvirtinto užs.ministro ir prezidentinės komandos "kliurkas'', kurios skatina šalių kaimynių konfrontaciją, nesantaiką ir Baltarusijos stūmimo į Putino glėbį neišvengiamumą.Dėl sudo-nieko, t.y. nieko neverto, jau Ukrainoje nusišaukusio abejotinos biografijos paieškomo veikėjo, vadinančio save žurnalistu ,,supakavimo" statome ant kortos savo šalies stabilumą? ..Va, susitiks penktadieni (rytoj ) Batka su Rusijos caru ir patvirtins jam kad Krymas teisėtai aneksuotas? O po to kalbėdami apie JAV'ą gal panorėt sujungti savo kariuomenes į vieną...o paskui po riumkės - kitos, dar ką nors bendro sudaryti..Nu krc.sudas gaunasi su tokiu gaidžiu broileriu užsienio politikoj ir trumpu neižvalgiu mastymu Prezidento rūmuos.. Ką čia mūsų Lietuva iš tiesų gamina ir kas iš to galų gale gaunasi?:D)

Buldozeris

Buldozeris portretas
Kada i dienos sviesa bus istempti visi klanai, kurie jau 30 metu pardavineja Lietuva rytu kaimynams? Kada konservu veteranai bus sutupdyti i "uztarnauta vieta"?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių