G. Nausėda: laikas parodyti mūsų gebėjimą susikoncentruoti į mokslinius tyrimus

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda, antradienį sveikindamas vaizdo konferencijos „Europos horizontas“: galimybės Lietuvai“ dalyvius, pabrėžė konkrečių sprendimų svarbą stiprinant nacionalinę mokslo ir inovacijų politiką.

„Dalyvaudami „Europos horizonto“ programoje, mes galime atverti šalies potencialą ir sukurti žalesnę, sveikesnę, labiau skaitmenizuotą ir įtraukią ateitį“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas priminė, kad beveik prieš metus vykusioje konferencijoje „Lietuvos mokslo ir inovacijų politikos stiprinimas rengiantis dalyvavimui „Europos horizonto“ programoje“ buvo sutarta siekti proveržio Lietuvos mokslo ir inovacijų politikoje, o dalis suformuluotų rekomendacijų buvo įtrauktos į naujos Vyriausybės programą bei jos įgyvendinimo planą.

„Viskas priklauso nuo mūsų, – sakė šalies vadovas. – Dabar atėjo laikas parodyti mūsų gebėjimą susikoncentruoti į mokslinius tyrimus, tyrėjus ir mokslinių tyrimų įstaigas. Tam, kad programa „Europos horizontas“ būtų naudinga Lietuvai, mums reikia turėti aiškų planą.“

Prezidentas išskyrė tris pagrindinius iššūkius, nuo kurių sprendimo priklausys Lietuvos inovacijų politikos sėkmė.

Dabar atėjo laikas parodyti mūsų gebėjimą susikoncentruoti į mokslinius tyrimus, tyrėjus ir mokslinių tyrimų įstaigas.

Pirma, būtina sistemingai didinti biudžetinį finansavimą mokslo tyrimams ir inovacijoms, nustatant prioritetines sritis, investuojant į žmones ir siekiant konkrečių rezultatų.

Antra, būtina spręsti mokslo tyrimų ir inovacijų lauko fragmentacijos problemą, į kurią dėmesį atkreipė ir Europos Komisija, ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO). Tam būtina geriau koordinuoti įvairių institucijų veiksmus ir stiprinti ryšius tarp sprendimų priėmėjų ir įgyvendintojų. Prezidento nuomone, siekiant šio tikslo, reikšmingai prisidėtų vyriausiojo mokslo ir inovacijų pareigūno paskyrimas, taip pat efektyvi mokslo ir inovacijų pareigūnų veikla atsakingose institucijose.

Trečia, būtina stiprinti Lietuvos mokslo ir verslo globalias kompetencijas ir įsitraukimą į pasaulinius tinklus, pasitelkiant „Europos horizonto“ programos siūlomas galimybes.

Prezidentas palinkėjo, kad naujoji ES mokslo tyrimų ir inovacijų programa paskatintų Lietuvoje rastis naujas idėjas ir padėtų šalies tyrėjams, verslininkams, viešosioms ir privačioms institucijoms pilnai išnaudoti savo gebėjimus.

„Tegul inovacijų troškulys padeda mums sukurti tvirtą pagrindą mūsų klestėjimui ateityje!“ – sakė prezidentas G. Nausėda.

Kovo 30–31 dienomis vykstančią vaizdo konferenciją „Europos horizontas“: galimybės Lietuvai“ rengia Švietimo, mokslo ir sporto ministerija kartu su Lietuvos mokslo taryba. Renginyje dalyvauja už inovacijų politiką atsakinga Europos Komisijos narė Mariya Gabriel, EK mokslo tyrimų ir inovacijų generalinis direktorius Jeanas Ericas Paquet, Lietuvos Vyriausybės ir atskirų ministerijų, taip pat verslo asociacijų atstovai, politikai, švietimo, mokslo bei inovacijų ekspertai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ŠOKINĖJA KAIP BLUSA - NERASDAMAS SAVO VIETOS...

ŠOKINĖJA KAIP BLUSA - NERASDAMAS SAVO VIETOS... portretas
Kai ne pagal savo sugebėjimus sėdi dabartinėje kėdėje - GĖDĄ DARAI NE TIK SAU, BET IR VISAI LIETUVAI. Bet kuri save gerbianti šeima ar valstybė, bus gerbiama tik tuomet, kai ji bus tvirta EKONOMIŠKAI. Jau praėjo nemažai laiko nuo Nausėdos Prezidentavimo...Ką, konkrečiai padarei, kad Lietuvos piliečiai šiandien gyventu bent pakenčiamai? Per visą tą laiką - tik lozungai ir vis nauji...O pasižymėti taip norisi...Na, šiuo klausimu - pasižymėjai, kai pritarei Baidenui, kad Putinas žudikas...Tapai Pasaulio "DIDVYRIŲ"...

Nezurnalistas

Nezurnalistas portretas
O man patinka: yra apie ka su kaimynu per tvora aptarti

Aha

Aha portretas
Geriau jis tylėtų.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių