G. Nausėda: Europos vienijimo procesas turi būti užbaigtas įgyvendinus ES plėtrą

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Europos vienijimo procesas turi būti užbaigtas įvykdžius Europos Sąjungos (ES) plėtrą

Taip G. Nausėda kalbėjo ketvirtadienį po susitikimo su Lietuvai akredituotais ES šalių ambasadoriais aptarti Belgijos pirmininkavimo ES Tarybai rezultatus, aktualius ES darbotvarkės, paramos Ukrainai, saugumo ir gynybos klausimus, naująjį ES politinį ciklą.

Prezidento teigimu, birželio 25 dieną bus įgyvendinti Europos Vadovų Tarybos sprendimai, kai bus pradėtos derybos su Ukraina ir Moldova dėl jų narystės ES.

Kijivas ir Kišiniovas paraiškas dėl narystės ES pateikė netrukus po to, kai Rusija 2022-ųjų vasarį pradėjo didelio masto invaziją į Ukrainą.

„Šiuo metu Europa yra svarbiame istorijos tarpsnyje. Mūsų pašonėje vyksta kova dėl laisvės ir Europos vertybių, sprendžiasi Europos ateitis. Europos Parlamento rinkimų rezultatai nurodo į besikeičiančias ES piliečių nuotaikas, kurias privalome atliepti savo sprendimais – ES strateginėje darbotvarkėje kuriant stiprią, konkurencingą ir demokratišką Europą“, – Prezidentūros pranešime cituojamas šalies vadovas.

Kalbėdamas apie praėjusį savaitgalį Šveicarijoje vykusios Ukrainos taikos konferencijos rezultatus, G. Nausėda sakė, jog kolektyvinė sąjungininkų pareiga yra demonstruoti visišką solidarumą su Ukraina ir palaikyti ją iki pergalės. Šalies vadovas pabrėžė efektyvios karinės pagalbos Ukrainai svarbą bei būtinybę priimti sprendimus dėl paramos, juos vykdyti laiku.

Prezidentas pokalbio su ES ambasadoriais sakė, kad Europa privalo stiprinti savo gynybinius pajėgumus, didinti investicijas į gynybos pramonę, kurti naujus finansavimo instrumentus.

Anot šalies vadovo, ES taip pat būtina stiprinti savo konkurencingumą, išnaudoti visus bendros rinkos teikiamus privalumus. Atskiras dėmesys turi būti skiriamas sienų apsaugai, kovai su nelegalia migracija bei nelegalios migracijos instrumentalizavimu politiniais tikslais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

negalvokite apie ES plėtrą -

negalvokite apie  ES plėtrą - portretas
labai svarbu bent i š l a i k y t i tai ką esame sukūrę
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių