„Drąsos kelias“ ir „Lietuvos sąrašas“ rado bendrą kalbą dėl pedofilijos

  • Teksto dydis:

Visuomenei pavojingas, psichikos sutrikimų turintis žmogus turi būti registruojamas, persekiojamas ir prižiūrimas, LRT RADIJUI sako politinės partijos „Drąsos kelias“ narys Jonas Varkala. Taip jis argumentuoja partijos siūlymą sukurti pedofilų registrą. Anot oponentų partijos „Lietuvos sąrašas“ nario Dariaus Kuolio, tokie registrai Vakaruose egzistuoja jau seniai.

Pastebi teisingumo stygių

Anot D. Kuolio, Lietuvoje jaučiamas teisingumo stygius, todėl svarbu spręsti teismų problemas: „Mes manome, kad Lietuvai reikia pereiti nuo teisminės prie teisinės valstybės. Demokratinėse valstybėse piliečiai dalyvauja, vykdant teisingumą.“

D. Kuolio teigimu, politinė partija „Lietuvos sąrašas“ palaiko tarėjų institucijos idėją, tačiau siūlo, kad tarėjai dalyvautų tik rezonansinėse bylose. „Rezonansinėse bylose visuomenė turėtų dalyvauti. Esame už prisiekusiųjų teismą rezonansinės bylose. Mes už tai, kad mūsų prokuratūra veiktų skaidriai. Šiandien matome, kad tai – politikų įkaitė. Mes esame už tai, kad Seimas galėtų skirti ypatingąjį prokurorą ypatingoms rezonansinėms byloms, kaip yra JAV“, – nurodo D. Kuolys.

Jis priduria, kad teisėjai turėtų būti skiriami viešai pateikus jų biografiją ir visuomenei suteikus galimybę kandidatui į teisėjo postą užduoti klausimų. Be to, D. Kuolio įsitikinimu, visuomenė jau dabar galėtų tinkamai atlikti tarėjų darbą.

„Visuomenei pakaks kompetencijos, jei ta visuomenė nebus nuolat niekinama ir jai nebus diegiamas nevisavertiškumo kompleksas (ką daro net visuomeninis transliuotojas gana dažnai). Yra daug ir aktyvių visuomenininkų, akademikų, išsilavinusių žmonių, kurie turi teisingumo jausmą“, – tvirtina D. Kuolys.

Jam antrina ir partijos kolega istorikas politologas Antanas Kulakauskas. Jis primena, kad tarėjų taryba Lietuvoje veikė dar XIX a. „Kražių bylą nagrinėjo prisiekusiųjų teismas, o dabar, praėjus 150 metų, mes esame nepribrendę. Į kurią pusę mes brendame? Tai demagogija, ir tiek“, – sako A. Kulakauskas.

Siūlo galimybę pasirinkti

Pasak J. Varkalos, svarbiausia – kad teismas būtų nepriklausomas. Partijos narys Einaras Vildė priduria, kad, teisiamajam arba nukentėjusiajam reikalaujant, teismo procesai turėtų būti nagrinėjami viešai.

„Žmogus, kuris prašo tai daryti viešai, nieko nebijo. Bent dėl to juo galima pasitikėti [...]. Tarėjų institucija tikrai yra vienas iš svertų, kuris galėtų padėti išspręsti tą klausimą“, – tvirtina E. Vildė.

Jo teigimu, vis dėlto neužtenka vien tik teismų reformos. Privalu vykdyti prevenciją. „Šiandien, kai policijai sumažinome finansavimą, policininkai net neturi galimybės normalios uniformos nusipirkti. Dėl to kalbu apie tai, kad eiliniam policininkui mes iš principo žeminame orumą. Manau, kad pats laikas grąžinti įgaliotinius. Įgaliotinis bendruomenėje geriausiai žino situaciją ir padeda su visomis socialinėmis institucijomis spręsti bręstančio konflikto, bręstančio nusikaltimo dalykus pačioje pradžioje“, – sako E. Vildė.

Registrai Vakaruose jau egzistuoja

Siekiant pagerinti teisinę padėtį ir saugumą šalyje, partija „Drąsos kelias“ siūlo kurti pedofilų registrą. „Psichiškai nesveikas žmogus pavojingas, ypač pavojingas, visuomenei. Jis turi būti registruotas, persekiojamas ir prižiūrimas, nes, pavyzdžiui, kitur, jei žmogus sutinka sterilizuotis, jam net ir bylos nekelia. Pats mačiau iš arti tą problemą, tai ypač pavojingi žmonės“, – tikina J. Varkala.

Jis priduria, kad būtų galimybė sukurti ir potencialių žmogžudžių registrą, tačiau nepaaiškino, kaip tai būtų daroma.

Oponentas D. Kuolys antrina, kad Vakaruose pavojingų asmenų registrai egzistuoja, nes visuomenėms itin aktualus saugumas. „Tėvams ne tas pats, kas vaikų darželyje bus auklėtojas, kas dirbs su pradinukais. Tai natūralu. Visuomenės saugikliai, savisaugos instinktai veikia. Tai vakarietiška praktika, kuria neturėtume labai stebėtis“, – sako D. Kuolys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigi

Taigi portretas
Patvoriniai iskiso galvas is patvorio.

tarptautine pedofilu geju ,lezbiu mafija

tarptautine   pedofilu   geju ,lezbiu   mafija portretas
yra galinga organizacija kuri jei tiket lietuviska spauda finansuoja ir kai kurias lietuvos politines partijas ,manyciau apie tai zino visi--- nepakaltinami ---teisejai su prokurorais ir TA kuri juos susodina y tas vietas......

pritariu ir Varkalai ir Kuoliuj

pritariu  ir  Varkalai ir  Kuoliuj  portretas
tik stai beda :_ kur jus rasit ta NEPAPERKAM, NEPRIKLAUSOMA , NEKYSININKA PROKURORA ,ADVOKATA AR TEISEJA ,LIETUVOJE ??? tuo labjau tarp apiplysusiu policaju.... sios kategorijos ,,,,,,,PAREIGUNAI,,,, visi NEPAKALTINAMI IR VISI TYLIAI DARBUOJASI SAVO SUKURTOSE MAFIJINESE GAUJOSE.....tiek ESAMI tiek BUVE.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių