Dėl VSD veiksmų pranešėjo istorijoje D. Grybauskaitė teigia juntanti nemalonų prieskonį

Kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė sako įžvelgianti nemalonų prieskonį Valstybės saugumo departamento (VSD) veiksmuose, kai tikrinti vieno kandidato į prezidentus komandos nariai ir galimi finansiniai rėmėjai.

Taip ji kalbėjo paklausta, ar jai kyla klausimų dėl aplinkybių, susijusių su žvalgybos tarnybos veiksmais tikrinant kandidatų į šalies vadovus aplinkas.

„Pasakyčiau, kad prieskonis nemalonus. Tai mano vertinimas“, – sekmadienį žurnalistams Vilniaus rajone sakė buvusi šalies vadovė.

Seimas svarsto nagrinėti VSD veiklą, reaguojant į vasarį tyrimų žurnalistų išleistą knygą, kur aprašoma departamento veikla.

Žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygoje pateikiamas aukštas pareigas departamento užėmusio pareigūno liudijimas. Pranešėjas teigė, kad jis 2018 metų liepą iš departamento direktoriaus pavaduotojo Remigijaus Bridikio gavo kelis lapus su daug pavardžių ir žodinį pavedimą „patikrinti vieno kandidato rinkiminę komandą ir galimų rėmėjų sąrašą“, kuriame, kaip paaiškėjo, buvo nurodyti tuomet dar kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos rėmėjai ir bendražygiai.

VSD atstovai tvirtino tikrinę visų kandidatų komandas, pats pranešėjas tikino, kad tikrinta tik G. Nausėdos aplinka, o R. Bridikis jam patvirtino, jog sąrašai gauti iš paties G. Nausėdos. Prezidentas kategoriškai neigia prašęs VSD tikrinti jo komandą.

D. Grybauskaitė sakė, kad nėra prašiusi VSD tikrinti jos aplinkos, kai buvo kandidatė į prezidentus.

Ji taip pat atsisakė vertinti, ar Seimas turėtų imtis parlamentinio tyrimo dėl to.

Pasakyčiau, kad prieskonis nemalonus. Tai mano vertinimas.

„Čia Seimo prerogatyva, visiškai nepriklausoma, pats Seimas ir turi spręsti“, – teigė kadenciją baigusi prezidentė.

Minimą informaciją pranešėjas prieš kelerius metus pateikė ir tuometiniam Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkui Vytautui Bakui.

Situaciją tada nagrinėjęs Seimo NSGK konstatavo, jog VSD veikė teisėtai tikrindamas kandidatų į prezidentus aplinką, tačiau paragino tokiose situacijose atsisakyti žodinių pavedimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Oro gadinimas

Oro gadinimas portretas
Pati kvapą gadina, pati uosto, pati vėl gadina, ir vėl uosto ir taip visą gyvenimą.

Anonimas

Anonimas portretas
PRISIVALGĖ MAISTO SKIRTO ŠUNIMS....

Anonimas

Anonimas portretas
Iš kur dar šita atsirado ? Atsibodo megzti kojines , vel išlįs i politiką ? Ačiū, nereikia....
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių