Daugelis būsimų EP narių iš Lietuvos paramos U. von der Leyen negarantuoja, nori pažadų

Po sėkmingų Europos Parlamento (EP) rinkimų dabartinei Komisijos pirmininkei Ursulai von der Leyen (Urzulai fon der Lajen) siekiant užsitikrinti antrąją kadenciją, daugelis Lietuvoje išrinktų europarlamentarų paramos jai negarantuoja ir tvirtina, kad apsisprendimas priklausys nuo bendro požiūrio jų atstovaujamose frakcijose.

Paramą U. von der Leyen išreiškia tik tai pačiai politinei šeimai – Europos liaudies partijai – priklausantys konservatoriai.

„Mes tikrai bandysime įtikinti (oponentus palaikyti dabartinės pirmininkės kandidatūrą – BNS), – pirmadienį žurnalistams sakė antrai kadencijai perrinktas konservatorius Andrius Kubilius. – U. von der Leyen tapimas Komisijos prezidente turėtų būti suprantamas kaip bendras Lietuvos interesas.“

„Pirmas dalykas, būtų tikrai negerai šitomis karo, visų įtampų aplinkybėmis pasimesti ir nesugebėti paskirti Europos Komisijos vadovo rezultatyviai, greitai, racionaliai. Antras dalykas, U. von der Leyen per šį laikotarpį pasirodė kaip ryžtinga lyderė“, – pridūrė jis.

Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai EP rinkimuose iškovojo tris mandatus.

Du mandatus pelnę socialdemokratai, po mandatą iškovoję liberalai, „laisviečiai“, „valstiečiai“, Lenkų rinkimų akcija-Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga žada sprendimą priimti pasitarę EP frakcijų viduje.

„Nemanau, kad mes rinksime pagal paveikslėlį. Rinksime pagal programą, – žurnalistams sakė į EP perrinktas Liberalų sąjūdžio atstovas Petras Auštrevičius. – Derybos, ko gero, užtruks: ir dėl postų, ir dėl atsakomybės sričių pasidalinant.“

„Mes apsitarime. (...) Frakcijoje mes turime daug klausimų, kurie rūpi mums. Ir tada, žinoma, apsispręsime. Manau, kad sutarimus ir sprendimus rasime, gal jie ir nebus lengvi“, – sakė taip pat perrinkta socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė.

Palaikymo dabartinei vadovei negarantuoja ir šiuo metu eurokomisaro pareigas einantis ir mandatą EP iškovojęs Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas Virginijus Sinkevičius.

„Mūsų santykiai yra puikūs, bet čia jau bus politinė matematika. Aš galiu kalbėti už save, kad aš būsiu visa širdimi, kad ji tęstų kaip Komisijos pirmininkė darbą. (...) Klausimas, ar mes būsime dalis koalicijos, ar ne. Žinau, kad daugelis deda vilčių ir kitose frakcijose, kad aš būsiu tas balsas, kuris atves žaliuosius į koaliciją. Manau, kad žaliesiems reikia būti koalicijoje, bet tai bus bendras sprendimas“, – kalbėjo EK narys.

Vienintelis Petras Gražulis teigė balsuosiantis prieš U. von der Leyen kandidatūrą.

„Kodėl turėčiau už ją balsuoti?“ – sakė politikas ir pavadino politikę liberale.

EP rinkimuose daugiausia balsų iškovojo Europos liaudies partija, tačiau norėdama suformuoti daugumą partija turės sudaryti koaliciją.

Partijos kandidate užimti EK postą esanti U. von der Leyen dar turės gauti Europos lyderių paramą, o vėliau – ir užsitikrinti palaikymą pačiame Parlamente.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vatnykas

Vatnykas  portretas
Gana tos bobų valdžios !
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių