Darbo partijos dešimtuke svarbiausias tas, kurio jame nėra

Rinkimų sąrašo pirmasis dešimtukas – tai kiekvienos partijos vizitinė kortelė, prabos ženklas, deklaracija apie prioritetus ir vertybes. Kokią partijos siunčia apie save žinią rinkėjui, spalio 11-ąją rinksiančiam naują Seimą? "Kauno diena" tęsia rašinių ciklą, šįsyk pristatydama Darbo partijos elitą.

Be savo gimdytojo ši partija tampa neįgali. Bet štai Viktoras Uspaskichas grįžo, ir aukščiausios lygos politikos užribyje likę "darbiečiai" reitinguose vėl šovė į viršų. Neabejotinai jis yra šio spalvingų politinių biografijų veikėjų sąrašo lyderis, nors jo pavardės čia ir nėra.

Laimi net po skandalų

Metę partiją, bet į ją dabar vėl sugrįžę sūnūs paklydėliai, esami Seimo ar savivaldybių tarybų nariai ir buvęs europarlamentaras, šiuos mandatus laimėję su kitomis politinėmis jėgomis, tebesėdintis kaltinamųjų suole, buvęs kandidatas į prezidentus, iš šios partijos lopšio Kėdainių kilęs ištikimasis V.Uspaskichui jaunimas – toks kaip reta spalvingas Darbo partijos (DP) dešimtukas. Tačiau ryškiausias jame tas, kurio čia nėra, ir būtent nuo jo priklauso ir likusiųjų sėkmė rinkimuose.

Vos V.Uspaskichui grįžus į DP ir į jos pirmininkus, apklausose jos reikalai ėmė tvarkytis – už parlamento durų 2016 m. likusi partija šią liepą "Vilmorus" / "Lietuvos ryto" apklausoje turėjo jau 9,4 proc. apsisprendusiųjų, už ką balsuos, palaikymą ir partijų sąraše buvo ketvirta. Nemažai daliai žmonių kažkodėl imponuoja šis ne itin aukštą reputaciją pelnęs politikas. Net jį vertinantys labai kritiškai pripažįsta, kad V.Uspaskichas turi charizmą. Turi ir pinigų, kurie itin svarbūs ir partinėse batalijose, ir norint prieš rinkėjus užsidirbti geradario aureolę, o kai kam visai nerūpi, ar tie pinigai švarūs.

O gal kam atrodo, kad iš jo galima išmokti sėkmės istorijos. Juk Rusijos Šiaurėje, nedidelėje Archangelsko srities Urdomos gyvenvietėje miško darbininko šeimoje gimęs, į Lietuvą kaip suvirintojas tiesti dujotiekį Kėdainiuose atvykęs V.Uspaskichas ne tik tapo milijonieriumi, bet vos įkėlęs koją į politikos teritoriją laimėjo visus rinkimus, kur tik kandidatavo, o paskui ir aukštus postus. 2000-aisiais pirmą kartą pelnęs Seimo nario mandatą kaip save išsikėlęs kandidatas jis tapo Ekonomikos komiteto pirmininku. 2003 m. susikūrė savo autorinę DP, kuri debiutiniuose rinkimuose buvo pirma, o V.Uspaskichas tapo ūkio ministru. Paskui dar dukart buvo išrinktas į Lietuvos ir triskart į Europos parlamentus.

Bet nuo pat jo debiuto politikoje vis išlįsdavo kokie nešvarūs reikaliukai. Vos įsteigta DP bandė rinkti parašus referendumui, kad visi Seimo nariai būtų renkami vienmandatėse apygardose, tačiau Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nustatė, kad nemažai pateiktų parašų suklastoti. Iš ūkio ministro pareigų vos po pusmečio poste jam teko atsistatydinti, nes Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pripažino jį supainiojus viešuosius ir privačius interesus sprendžiant verslo kūrimo Maskvoje planus. Tada jis pasitraukė ir iš Seimo, spėta, taip siekiant išvengti apkaltos, kuri užkirstų kelią tolesnei politinei karjerai. 2005 m. kilo abejonių, ar tikras V.Uspaskicho aukštojo mokslo diplomas. O 2006 m. sprogsta DP juodosios buhalterijos skandalas.

V.Uspaskichas palieka DP, pabėga iš Lietuvos, Rusijoje prašosi politinio prieglobsčio, bet kitų metų rugsėjį grąžinamas į Lietuvą ir čia jam uždedami antrankiai. 2013-aisiais teismas dėl šios partijos 2004–2006 m. tvarkytos juodosios buhalterijos ir mokestinių prievolių išvengimo jam buvo skyręs ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, bet 2016-aisiais Apeliacinis teismas ją sušvelnino iki piniginių baudų.

Visą šį laiką visuomenė stebėjo bylos tyrimą kaip įtempto siužeto trilerį ir vis tiek balsavo už V.Uspaskichą.

Tiesiog nepakeičiamas

V.Uspaskichas visada laimi, bet ne jo partija. Kai tėvas ją tik apleisdavo, ji risdavosi žemyn. 2006 m. partijos pirmininku tapo Kęstutis Daukšys, ir nors 2007-ųjų pabaigoje V.Uspaskichas susigrąžina šį postą, bet atstatyti praradimų 2008 m. Seimo rinkimuose dar nepavyksta – laimi dešimt, tik kiek daugiau nei ketvirtadalį turėtų mandatų, bet 2012-aisiais – jau 29.

V.Uspaskichas visada laimi, bet ne jo partija. Kai tėvas ją tik apleisdavo, ji risdavosi žemyn.

2013 m., siekiant kaip juridiniam asmeniui išvengti bausmės juodosios buhalterijos byloje, DP išregistruojama ir sukuriamas naujas juridinis asmuo – Darbo partija (leiboristai). Naujos-senos partijos pirmininku tapo Vytautas Gapšys. Bet po kelių mėnesių ji vėl susigrąžino ankstesnį pavadinimą ir pirmininke išsirinko Loretą Graužinienę. Po fiasko 2015 m. savivaldos rinkimuose ši atsistatydino, laikinuoju vadovu tapo Valentinas Bukauskas (kuris dabar antras "darbiečių" sąraše). Jį pakeitęs iš "Tvarkos ir teisingumo" pas "darbiečius" perbėgęs Valentinas Mazuronis pareiškė, kad DP laimės 2016 m. rinkimus, tačiau ši nesugeba peržengti net 5 proc. barjero.

"Darbiečiams" ima vadovauti Živilė Pinskuvienė, bet po visiško susimovimo vairą laikinai perima Šarūnas Birutis. 2015 m. partiją palikęs jos kūrėjas V.Uspaskichas 2017 m. vidurvasarį paskelbia sugrįžtantis. Tiesa, jis ketino kurti asociaciją "Už vieningą ir sveiką Europą", save pozicionavo kaip sveiko gyvenimo būdo guru, bet vis dėlto grįžo į DP, o 2018-ųjų balandį ir į jos pirmininkus.

Tiesa, nors jo veidas dabar nuolat šmėžuoja DP rinkiminėje reklamoje, rinkimų sąraše jo nėra. Bet DP sėkmės atveju V.Uspaskichas žada palikti EP nario mandatą ir, pasak jo, bus "geriausias visų laikų premjeras".

O prieš pat rinkimus DP dar laimėjo ir aukso puodą: teismo sprendimu į jų sąskaitą grįžo dar 2007 ir 2008 m. jiems paskirtos, bet, vykstant tyrimui dėl politinės korupcijos, atimtos per 1,8 mln. eurų valstybės dotacijos.

Antanas Guoga. V. Skaraičio / Fotobanko nuotr.

Nuo pokerio iki politikos

Biografijos spalvingumu su V.Uspaskichu gali lygintis nebent trečiasis sąraše – Antanas Guoga. Gimė Kaune, būdamas vienuolikos išvyko į Australiją, kur jam teko ir remontuoti siuvimo mašinas, ir plauti automobilius. Vis dėlto vėliau jo gyvenimas primena romaną apie į viršūnes pakilusį vaikystėje vargo mačiusį herojų: po finansų studijų įsidarbino investiciniame banke Honkonge, Australijoje sėkmingai investavo į draudimo bendrovę, vystė prekybos verslą Londone, Lietuvoje investavo į nekilnojamojo turto ir interneto projektus, tarptautinę lažybų bendrovę "TonyBet", poilsio ir pramogų parką "TonyResort", sporto ir laisvalaikio prekių internetines parduotuves. A.Guoga išgarsėjo ir kaip tarptautinė pokerio žvaigždė Tony G.

Biografijos spalvingumu su V.Uspaskichu gali lygintis nebent trečiasis sąraše – Antanas Guoga.

A.Guogos visur buvo daug: jis ir dosnus filantropas, buvo ir Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vadovas, Krepšinio federacijos viceprezidentas, Lietuvos olimpinis atašė Londono olimpinėse žaidynėse.

Nutaręs pasukti į politiką, 2014 m. rinkimuose į EP jis iš karto gavo antrą poziciją Liberalų sąjūdžio sąraše ir laimėjo mandatą.

Dar po poros metų A.Guoga net tapo laikinuoju šios partijos pirmininku, tačiau vos keturioms dienoms. Kai tuometis pirmininkas Eligijus Masiulis dėl įtarimų kyšio paėmimu suspendavo savo narystę partijoje, A.Guoga, kaip vicepirmininkas, tapo laikinuoju jos vadovu. Ir vadovauti ėmėsi iš peties. Siūlė ne tik partijos veiklos ir finansinį auditą, pašalinti iš pareigų kai kuriuos asmenis, bet ir visą partijos elitą patikrinti su melo detektoriumi, ar kas gavęs kyšį už politinę veiklą.

Partijos valdyba jau rengėsi jį šalinti iš partijos, bet A.Guoga pasitraukė pats ir pareiškė rinkimuose balsuosiantis už konservatorius.

Bet iš liberalų pasitraukęs, konservatorius pagyręs, su Naglio Puteikio Centro partija pernai į EP nesėkmingai bandęs grįžti A.Guoga dabar nutarė tapti "darbiečiu".

R.Karbauskio priešas

Ketvirtas sąraše Mindaugas Puidokas, nors baigia tik pirmą kadenciją Seime, bet irgi jau spėjo pagarsėti kontroversiškais pasirinkimais. Su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) į Seimą atėjęs Kauno technologijos universiteto Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto docentas netruko savyje įžvelgti prezidentą. Nors LVŽS iškėlė kandidatu premjerą Saulių Skvernelį, jaunas politikas nutarė mesti iššūkį ir savo partijos kandidatui, tad pareiškė stabdantis narystę partijoje, bet ne frakcijoje. Bet LVŽS frakcija nutarė iš jos pašalinti partijos kandidatui kenkiantį politiką. "Valstiečių" pirmininkas Ramūnas Karbauskis net pareiškė abejones dėl M.Puidoko sveikatos. "Kai per du mėnesius žmogus pasikeičia taip kardinaliai, visokių klausimų kyla turbūt ne tik man", – R.Karbauskis sakė, kad M.Puidokas gyvena fantazijos pasaulyje, sumaišė realybes.

M.Puidokas piktinosi sociologinių apklausų prognozėmis, kad jis nepateks į antrą turą, bet vis dėlto ėmė siūlyti kitiems trims kandidatams – Arvydui Juozaičiui, N.Puteikiui ir V.Mazuroniui kelti vieną bendrą oponuojantį sistemai kandidatą, suprask, idėjos autorių. A.Juozaičiui tai nepasirodė įmanoma. Jis BNS stebėjosi, kad už vaiko teisių apsaugos politikos pataisymus anksčiau balsavęs Seimo narys paskui "aktyvizavosi, norėdamas gauti tėvų paramą", sakė nesuprantąs, kokių šis pažiūrų, vadino jį "šiuolaikinio virtualiojo pasaulio fenomenu". N.Puteikiui tokia iniciatyva taip pat buvo nepriimtina, mat, anot jo, viena keliamų sąlygų buvo Centro partijai jungtis su DP ir keliais savivaldos rinkimų komitetais.

Eliminuoti varžovų nepavyko, o už A.Puidoką kaip prezidentą balsavo vos 2,6 proc. rinkėjų. Politikas buvo žadėjęs nesėkmės prezidento rinkimuose atveju burti naują politinę partiją. Tačiau įsteigti partijos nepavyko. Ir štai M.Puidokas – jau "darbietis". Vis sulaukdamas klausimų, ar jo negąsdina besivelkantis šios partijos juodosios buhalterijos šleifas, jis kartoja, kad kur kas svarbiau, jog dalis "darbiečių" perbėgo pas "socialdarbiečius", ir taip DP valosi.

Mindaugas Puidokas. P. Peleckio / Fotobanko nuotr.

Ir sūnūs paklydėliai

Pirmasis DP numeris teko kauniečiui profesoriui Vigilijui Juknai. 2012 m. jis "darbiečių" buvo deleguotas į žemės ūkio ministrus. Tiesa, buvo ministru vos pusantrų metų – atsistatydino pareiškęs, kad tai daro dėl šeiminių aplinkybių. Bet dar iki tol jis buvo sulaukęs prezidentės Dalios Grybauskaitės kritikos dėl neskaidrios Žemės ūkio ministerijos veiklos.

Pernai V.Jukna su DP kandidatavo į Kauno miesto tarybą ir EP, bet sėkmė, kaip ir 2016-ųjų Seimo rinkimuose, nelydėjo. Tada tik du "darbiečiai" laimėjo mandatus vienmandatėse apygardose. Dabar antras sąraše V.Bukauskas Seime baigia ketvirtą kadenciją. Nors yra buvęs ir Naujosios sąjungos, ir Liberalų sąjungos narys, bet nuo 2004 m. – ištikimas DP, net buvo jos laikinuoju pirmininku. Kadangi DP frakcijos nebuvo, jis blaškėsi po kitas, bet su partijos žinia. Štai pernai birželį V.Uspaskichas paskelbė, kad DP atšaukia V.Bukauską iš "Tvarkos ir teisingumo" frakcijos, mat ši netesi pažadų pristatyti "darbiečių" siūlomų projektų.

Ne toks lojalus DP buvo taip pat vienmandatėje apygardoje mandatą laimėjęs ir antrąkart į Seimą patekęs Petras Čimbaras. Jis irgi iš pradžių buvo socialdemokratų, paskui "socialdarbiečių" frakcijoje, bet tapo ir šios partijos nariu. Vis dėlto paskui jis vėl atsivertė į "darbietį" ir dabar DP sąraše yra dešimtas.

Dar vienas dešimtuke buvęs "darbietis" ir vėl juo tapęs – Saulius Bucevičius. Baigdamas savo trečią kadenciją Seime, 2016 m. jis "darbiečius" iškeitė į Liberalų sąjūdį. Su juo kandidatavo, bet nesėkmingai, į Seimą. Sėkmingesni buvo savivaldos rinkimai: su Liberalų sąjūdžiu jis laimėjo Akmenės rajono savivaldybės tarybos nario mandatą, šios partijos buvo keltas ir į rajono merus. Dabar jis vėl atsivertė į "darbiečius" ir pelnė devintą vietą sąraše.

DP dešimtuke – ir du dabartiniai Seimo nariai, į jį išrinkti su kitomis partijomis. Aštuntas – Andrius Mazuronis į Seimą pateko pagal Liberalų sąjūdžio sąrašą, bet tik pernai balandį, mandato atsisakius Arūnui Gelūnui. Tačiau iki tol A.Mazuronis jau buvo palikęs liberalus, o rinkimuose į Šiaulių miesto savivaldybės tarybą pernai kandidatavo su dabar LVŽS frakcijos nario Valerijaus Simuliko visuomeniniu komitetu. Dvi kadencijas jau buvusio Seimo nario A.Mazuronio politinėje biografijoje – narystė dar ir Liberalų sąjungoje, Liberalų demokratų partijoje, beveik dešimt metų jis buvo "tvarkietis".

Vigilijus Jukna. G. Skaraitienės / Fotobanko nuotr.

Ištikimasis Kėdainių jaunimas

Trys vietos dešimtuke skirtos V.Uspaskichui ištikimajam Kėdainių jaunimui. Penkta – jauniausia, 30-metė, antra kadencija Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, beje, vienintelė moteris dešimtuke. Būdama vos penkiolikos kėdainiškė įsitraukė į DP remiančio jaunimo organizacijos "Darbas" veiklą, vėliau tapo šios organizacijos pirmininke. Ji dirbo "darbiečių" politikų Seime ir EP padėjėja, asistente, patarėja, partijos atsakingąja sekretore.

Tiesa, jauna politikė neišvengė ir kontroversiškų atvejų. Per svarbų Vilniaus miesto tarybos balsavimą jos nebuvo posėdžių salėje, bet elektroninė balsavimo sistema rodė priešingai. Buvo pradėtas tyrimas, bet jis nutrauktas. 2014 m. kilo klausimų, kai ji DP paaukojo 40 tūkst. litų, o kandidatui į prezidentus Artūrui Paulauskui – 4 tūkst. Valstybinė mokesčių inspekcija net tikrino jos pajamų ir turto deklaracijas, bet pažeidimų nerado.

Šeštas sąraše 33-ejų Viktoras Fiodorovas taip pat kėdainiškis, taip pat buvęs "Darbo" pirmininkas, buvęs Kėdainių rajono savivaldybės tarybos narys, buvęs V.Uspaskicho asistentas, DP centrinės būstinės vadovas. 2012 m. jis buvo išrinktas į Seimą ir tapo jauniausiu Seimo nariu istorijoje.

Septintas – kėdainiškis 38-erių Vytautas Gapšys – taip pat "Darbo" ekspirmininkas. Vos V.Uspaskichui įsteigus DP, jis tapo jo padėjėju, frakcijos seniūnės referentu, buvo DP atsakinguoju sekretoriumi. Jau dvi kadencijas jis yra buvęs Seimo nariu, o 2012–2013 m. – net Seimo pirmininko pirmuoju pavaduotoju.

V.Gapšys buvo pripažintas kaltu DP juodosios buhalterijos byloje. Dabar jis, beje, pagal išsilavinimą teisės magistras, jau mina teismų slenksčius kitoje – "MG Baltic" politinės korupcijos byloje, kur yra kaltinamas kyšio ėmimu. Kaltinimai byloje pateikti ir DP.

Beje, V.Gapšys, kaip ir I.Kačinskaitė-Urbonienė bei V.Bukauskas, buvo pirmame "darbiečių" dešimtuke ir 2016 m. Tačiau anuomet jį vedęs Kęstutis Daukšys dabar kandidatuoja su "socialdarbiečiais", antras, Artūras Paulauskas, – "Laisvės ir teisingumo" muškietininkas, Loreta Graužinienė – save išsikėlusi kandidatė, o Vydas Gedvilas – Žaliųjų partijos atstovas. Vis dėlto, bent jau ligšiolinės apklausos taip rodo, partiniams turistams šįsyk būtų labiau apsimokėję vėl atsiversti į "darbiečius", kaip kad tai padarė net du dešimtuke į ją sugrįžę sūnūs paklydėliai.

O rinkėjams taip pat reikia pasverti, už ką jiems apsimoka balsuoti, o ką palikti politikos užribyje.


Darbo partijos dešimtukas

1. Vigilijus Jukna

2. Valentinas Bukauskas

3. Antanas Guoga

4. Mindaugas Puidokas

5. Ieva Kačinskaitė-Urbonienė

6. Viktoras Fiodorovas

7. Vytautas Gapšys

8. Andrius Mazuronis

9. Saulius Bucevičius

10. Petras Čimbaras

Esami Seimo nariai: 4

Esami savivaldybių tarybų nariai: 2

Buvo 2016 m. rinkimų sąrašo 10-uke: 3

Amžius: nuo 30 m. iki 57 m., vidurkis 44,3 m.

Lyčių lygybė: vyrai 9, moteris 1

Politikos debiutantai: 0

Partijų perbėgėliai: 6

Ne partijos nariai: 0



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Siaubas kazkoks....

sis

sis portretas
santehnikas su pavlovskiu isvoge visa likusi metala sukure kgb istyni versla vokeliuose ir nieko isvadino vis us buais /tupoy/ ir nieko nusiunte i euroturgeli ir grizo gelbet jurbarko hebranto is darbo gaujos uztat jo bandita paleido po sijonu tos kuri /isauklejo/ ir toliau /aukles/ nors banditukas pilnametis bet kgb visagale tai /runkeliai/ kai balsuosite prisiminkite uz ka savo durna galva dedate nes sis tipas savo galvos tai nedes jis greiciau mus visus Uzpis /?.....

tomas

tomas portretas
Kažkaip tai madinga tapo vadovauti partijai, Seimo komitetui, o gal ir prezidentui iš teatrinių kulisų ar iš užpakalinės sėdynės. Jei jau patys vadovai nesiima vadovauti, tai gal rinkėjai padės jiems atsikratyti, matomai, nepakeliamos naštos.
VISI KOMENTARAI 45

Galerijos

Daugiau straipsnių